Ilyenkor mi van?

Figyelt kérdés

Elèg idióta szituban voltam....

Mindkèt irányba 3 sávos lámpás kereszteződès. Gyalogosnak zebra. A lámpa nem működik. Gyalogos áll a zebránál. Én közèpső sávban megyek. Gyalogos èszrevehető, ès egyèrtelmű. Mielőtt odaèrek, 4 autós átment. Én mèg időben èszbekaptam (elsőbsèg adás kötelező, mivel a lámpa sötèt.) A gyalogos nem mer átkelni, mert mellettem elhalad mèg 7 sima autó meg egy rendőrautó, mire megáll mellettem 1-1 autó. Ilyenkor mi van? (friss jogsi, ilyen szituban nem voltam sose...)

2022. júl. 31. 08:23
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

8

Ezt az elejét nem tudom, honnan vetted, de inkább a KRESZ-t kellene elolvasni, és alapnak venni. (Itt többek nem képesek erre, és ezért le is pontoztak. A KRESZ segítségével cáfolni egyiknek se sikerült, a piros nyomogatásához meg nem kell ész meg hozzáértés.)

A KRESZ ezt írja:

"Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni." Ennyi, nem több. Az elsőbbségadási kötelezettség, aminek eleget kell tenni, azt jelenti, hogy ha a gyalogos lelépne elé.

Az 50-60 egyértelműen sok, de több gyalogosgázolási ügy bírósági tárgyalásának kivonatát olvastam, és ha 30-40-nel közelítették meg a jól belátható zebrát, azt mindenhol megfelelőnek vették.

Pl. volt egy eset, amikor a gázoló autóst csak egyetlen okból nem mentették fel: mert a szembeni oldalon megállt egy autó, és álló autó esetén nem szabad a zebrán megállás nélkül áthajtani. De a helyszínelők által megállapított 30-40-es sebességet megfelelőnek tartották, és hogy a gyalogost nem akarta átengedni, azt se rótták fel neki. A megálló autós ugye "csalogatta" az amúgy békésen várakozó gyalogost, aki elindult, és belépett a gázoló autó elé. Akit, mint írtam, azért az egy dolog miatt ítéltek el, mert a megálló autó miatt már neki is meg kellett volna állni.

Ezt a döntést a Kúria hozta, a legmagasabb magyar döntéshozatali szerv.

10

Melyik szabályt sérti meg?

2022. aug. 3. 15:33
 12/14 A kérdező kommentje:
De ha látod, hogy át akar kelni a gyalogost, úgy kell megközelíteni, hogy èrzèkelje, ha elindul, akkor meg fogja kapni az elsőbsèget... De itt nem volt az hogy lelassít pl 30 ra ès nem indul meg... Èsmkvel pl külsőben haladó nem lassított, így nem ad elsőbsèget. " hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni." ergolelassítas 50 ről 30 ra (csak írok valamit) a gyalogos elindul, ès átengeded.... De nem egyenletes tempóval mèsz...
2022. aug. 3. 17:28
 13/14 A kérdező kommentje:
Már írni se tudok
2022. aug. 3. 17:29
 14/14 anonim ***** válasza:

"De ha látod, hogy át akar kelni a gyalogost, úgy kell megközelíteni, hogy èrzèkelje, ha elindul, akkor meg fogja kapni az elsőbsèget"

Úgy kell? Melyik jogszabály mondja ezt?

2022. aug. 7. 10:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!