Ilyenkor mi van?
Elèg idióta szituban voltam....
Mindkèt irányba 3 sávos lámpás kereszteződès. Gyalogosnak zebra. A lámpa nem működik. Gyalogos áll a zebránál. Én közèpső sávban megyek. Gyalogos èszrevehető, ès egyèrtelmű. Mielőtt odaèrek, 4 autós átment. Én mèg időben èszbekaptam (elsőbsèg adás kötelező, mivel a lámpa sötèt.) A gyalogos nem mer átkelni, mert mellettem elhalad mèg 7 sima autó meg egy rendőrautó, mire megáll mellettem 1-1 autó. Ilyenkor mi van? (friss jogsi, ilyen szituban nem voltam sose...)
4 autós elsőbbségadás elmulasztása szabálysértés.
7+1 autós ugyanez, plusz zebra előtt megálló mellett elhaladás szabálysértés.
Ez van.
Kellemetlen helyzet. Neked a KRESZ szerint akkor is meg kell várnod a gyalogost, ha 40 szabálytalan autót és 5 percet kell várnod erre.
Ha a gyalogos nem kellően határozott, az autósok pedig 🦷-ek, akkor gyakran előfordul. Persze a határozottság alatt nem azt értem, hogy össze-vissza lelépek mindenki elé, hanem hogy határozottan lelépek a(z) járda/út szélére (utóbbi akkor, ha elég széles, hogy a figyelmetlen autós ennek ellenére ne üssön el), ha pedig láthatóan megáll az autó, indulok. Sose vártam még 5 másodpercnél többet gyalogátkelő szélén állva ezzel a taktikával. Persze nem kényszerítem megállásra azt, aki lendületesen halad és közel van már, a hirtelen fékezés nem biztonságos (+nem lépek oda a zebrához, ha csak egy autó jön és meg kéne állnia miattam).
A gyalogos a járdán állt, nem? Akkor minek álltál meg? Melyik KRESZ-szabály ír olyat, hogy meg kell állni?
Nemrég tanultad a KRESZ-t, még illene emlékezni:
"21. § (7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen ÁTHALADÓ gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van"
De a kérdéses gyalogos nem haladt át, hanem csak a járdán állva készült az áthaladásra, azaz adott helyzetben nem kellett megállnod. A gyalogos zavarának tilalma is csak ott él, ahol elsőbbsége van, vagyis az úttesten, miután megkezdte az áthaladást.
Az egy dolog, hogy jó fejek vagyunk, és megállással segítjük a gyalogosok átkelését, de erre minket szabály nem kötelez.
Viszont a többi autóst szabály kötelezné arra, hogy ha te megálltál, akkor ők is álljanak meg:
"43. § (3) A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti."
Ebben igazad van. DE!
A jogszabályból adódóan a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet a jármű vezetője olyan tempóval kell megközelítse, hogy a gyalogos részére egyértelmű legyen, ha a zebrára lép, akkor a jármű vezetője meg fog tudni állni, elsőbbségadási kötelezettségének eleget téve. A megközelítés tempójának mértéke jól kell mutassa az elsőbbségadási szándékot. Viszont az 50-60 es temó nem hiszem, hogy a legmegfelelőbb erre a sebessègre. Ergó nem mert lelèpni... Illetve vizsgán absolute bukó ha tovább mész...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!