Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Hànyszor buktàl volna meg ha...

Hànyszor buktàl volna meg ha forgalmi vizsga lett volna?

Figyelt kérdés
Ha az elmúlt 5 vezetèsednèl, mögötted ült volna egy vizsgabiztis, hányszor mondta volna, hogy sajnos megbuktàl? Mièrt buktatott volna meg?
2022. júl. 19. 20:56
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem meg nem az. Bukás nem egyetlen hibáért jár, hanem hibák sorozatáért vagy nagyon súlyos hibázásért. Aki úgy közlekedik, hogy közben számolni kell a hibáit, attól be kell vonni a jogosítványt, mert gondok vannak az alkalmasságával. Egyébként én az egyik legnagyobb támogatója vagyok annak a nézetnek, hogy időnként kötelezően újra kellene vizsgázni, mert az egy dolog, hogy így kiszűrhetőek a közlekedni nem tudók, de így pluszban még a KRESZ szabályok változásával is tisztában lennének az emberek, de ez már egy kicsit elüt a kérdéstől.
2022. júl. 20. 02:24
 12/25 anonim ***** válasza:
93%

Én még csak pár hete vizsgáztam, úgyhogy nem vagánykodok, bár a napi kötelező ellenőrzést nyilván kihagyom. Még nem nagyon vezetek egyedül, általában a férjem vagy apukám ül mellettem, és mindketten őszintén csodálkoztak azon, hogy a lakó-pihenő övezeten nem szabad áthajtani. Apa jogsija több mint 40 éves, az ő korában talán még nem is volt ilyen. A férjem biztos, hogy tanulta, de nem emlékszik rá.

De azt is valószínűtlennek tartom, hogy mindenki minden jobbkezes utcánál látványosan oldalra fordítja a fejét (mert a vizsgán nem elég, ha bepillantasz), vagy hogy a stoptáblánál a vonalnál áll meg, ahonnan amúgy nem látni semmit.

2022. júl. 20. 07:18
 13/25 anonim ***** válasza:
79%

Semmi baj, látom nagyon rég vizsgáztál, régen talán még így volt. Mint mondtam, nem kell súlyos hibának történnie, irányjelzés elmulasztása például. És ugye nem mindenhol gondolsz rá, hogy most kéne, ahogy a #10 hozzászólásomban is említettem. Pedig kéne.

Körültekintés elmulasztása is bukási indok, pedig az esetek többségében nem is súlyos hiba, csak egy hiba a sok közül.

Én például az első forgalmi vizsgán azért buktam meg, mert jött a gyalogos a gyalogátkelő felé, amit teljesen jól láttam is, de eszembe se jutott, hogy meg kéne állnom előtte. Amikor elmentem előtte, még mindig kb. 3 méterre volt a zebrától. Persze megállhattam volna, csak a vizsgahelyzetben egyszerűen nem gondoltam rá. Ettől még a legkevésbé sem érzem magam vezetésre alkalmatlannak.

Ha pedig tényleg maradéktalanul betartod a sebességhatárt, akkor tiszteletem, bár a mindennapos közlekedésben ezt nem érzem túl életszerűnek.

2022. júl. 20. 12:47
 14/25 anonim ***** válasza:
85%

Na, aki azt állítja, hogy egyszer sem, az a legrosszabb, mert még észre se vette, hogy mit művelt...

"balra nagy ívben kanyarodásnál rögtön a külső sávba fordulni"

Ezt nem tiltja semmi, teljesen szabályos dolog. Kivéve, ha valakinek nem adtad meg az elsőbbséget, pl. egy szemből kis ívben jobbra kanyarodónak.

"A másik, amit sokan nem tudnak: ha a ‘főútvonal vonalvezetése’ tábla fölött ‘útkereszteződés alárendelt úttal’ tábla van, akkor a védett utat követve is kell irányt jelezni, hiszen ez csak a kanyarodó főútvonal esetében hagyható el"

Ez egyszerűen nem igaz.

Tényleg nevesítve van a kanyarodó főútvonal, hogy ott nem kell, viszont ahol felsorolja a KRESZ, hogy mi számít irányváltoztatásnak (29. §), azaz mikor kell irányjelzőzni, ott nem írja ezt az esetet. Vagyis, nem kell irányjelzőzni. Viszont ha ezen a helyen nyílegyenesen haladva elhagyod a védett utat, ott kell irányt jelezni, mivel az említett paragrafusban fel van sorolva, hogy ha az úttest szélét átlépjük, irányjelzőzni kell. Meg akkor is, másik útra kanyarodunk, és a kanyarodás a KRESZ-ben nem a kormány elfordítását jelöli, ugyebár, mert akkor a Mátrában is minden kanyarban indexelni kellene.

Na, ezért is más a való élet meg vizsgáztatás. A vizsgáztatók buktatnak a járdán álló gyalogos miatt, miközben olyan paragrafus nincs, ami szerint át kellene engedni. Egyértelműen le van írva a 21. § (7)-ben:

"A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van." Tehát csak annak, aki jelen pillanatban áthalad. Azaz, ha leteszi az egyik lábát, már elsőbbsége lesz, de addig nem.

A zavarás tilalma is csak azzal szemben áll fenn, aki már lelépett, azaz akinek elsőbbsége van, ott van leírva a fogalommagyarázatoknál.

2022. júl. 20. 15:40
 15/25 anonim ***** válasza:
67%

Van ilyen tesztkérdés (nem szó szerint tudom idézni), hogy amenyiben egy útkereszteződésben kanyarodik a főútvonal, akkor azt követve kell-e irányjelzőt használni? A jó válasz pedig az, hogy nem kell, de megengedett :)

Viszont ha letérünk róla pl egy balra kanyaródónál egyenesen, akkor azt kb a kereszteződés közepnél kell tenni, mert ha előbb az megtévesztő, ha jobbra is el lehet menni.

2022. júl. 20. 16:02
 16/25 anonim ***** válasza:
78%

Igen, ezt írja a KRESZ:

"A jármű vezetője egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést, ha ezzel továbbhaladási irányáról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet."

2022. júl. 20. 16:07
 17/25 A kérdező kommentje:
14# ha a vonalvezetès a belső sávba vezet, de (pl kanyarodnèk egyből jobra) ezèrt a külsőbe akarok èrkezni, ha jól tudom, balra index a balra kanyarodàs megkezdèsèig, majd jobb index a sàvvàltàsnál. Elsőnek elsőbsèg a szembejövönek(ha egyenrangú) majd a mellettem lèvőnek, sàvvàltàs miatt. Ha jól fogalmaztam...
2022. júl. 20. 17:14
 18/25 anonim ***** válasza:
16%

"Na, aki azt állítja, hogy egyszer sem, az a legrosszabb, mert még észre se vette, hogy mit művelt..."

Szerinted nem lehet úgy közlekedni, hogy betartsunk minden szabályt? Mert szerintem igenis lehet. Mindenki magából indul ki ugye. :)

2022. júl. 20. 17:37
 19/25 anonim ***** válasza:
85%
Utolsó te akkor ellenőrzöd az olajszintet is meg a fék lámpákat is MINDIG?
2022. júl. 20. 19:57
 20/25 anonim ***** válasza:

Igen, én is ezt mondom. Van a kanyarodó főútvonal, illetve van, amikor a sima védett út kanyarodik. Külön sehol sem említik, pedig van köztük különbség.

Ha valaki talál erről hivatalos információt, linkelje be, kérem! Én csak ezt találtam: [link]

2022. júl. 20. 20:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!