Repülésnél miért használnak még mindig analóg rádiózást?
Érvek az analóg rádió ellen:
* Nehezen érthető, zajos a beszéd.
* Egyszerre csak egy valaki beszélhet.
* Nincsen titkosítva.
De ami a legnagyobb probléma! Bárki, kézirádióval felcsatlakozhat a frekvenciára és blokkolhatja annak működését folyamatos adással, sőt akár fake irányítónak is kiadhatja magát, ha úgy van kedve. Önmagában mindkettő súlyos biztonsági incidensnek minősül. Igaz, hatótávolságon belül kell lennie, tehát felderíthető, de volt már ilyen eset. És itt nem csak a légi közlekedés biztonságáról van szó, hanem magának a repülőtérnek az üzemeléséről is, hiszen ilyenkor akor órákra is le kell zárni a repteret, ami nem csak a pilótáknak okoz kellemetlenségeket.
Miért nem állnak át digitális rádiózásra, ahol a biztonság alapból megoldott és még előnyei is vannak a technológiának?
#3 elárultad magad, hogy te vagy teljesen fogalmatlan:
"Ráadásul a legvége hülyeség, mert igaz, hogy képesek egyszerre többen beszélni, de akkor elnyomják egymást, tehát semmi nem fog hallatszódni."
Pedig csak a szöveget kellett volna értelmezni. FM esetén a nagyobb térerejű jut be a vevőbe, esetleges interferenciás zavarással. AM esetén viszont mindkettő egyszerre beszélő hallatszani fog. Ez tény.
A másik: leugatsz valakit a félduplex kifejezésen lovagolva. Milyen félduplex te szerencsétlen? Itt nincs átjátszó, szimplex üzemmód van egy frekvencián. A félduplex üzemmódnál átjátszón keresztül forgalmaznak, és egy állomás vagy ad, vagy vesz, egyidőben a kettőt nem tudja, tehát nem tud úgy működni mint egy telefon. Amit ad, veszi az átjátszó "felmenő" frekin, és adja a "lejövő" frekin. Így az összes állomás hallja az éppen beszélő állomást, aki az átjátszó hatósugarában van.
De biztos te tudod jól, és mindenki más hülye...
És ezen gondolkoztál egy teljes napot, hogy megint újabb hülyeségeket írj? Mi lenne, ha belehallgatnál a valós forgalmazásokba és elcsípnél egy esetet, amikor blokkolják egymást a forgalmazók? Utána majd beszélhetünk róla, hogy tényleg érthető volt-e, amit mondtak.
Erre tessék:
A félduplexnek meg olvass utána, hogy mit jelent. Amiről te beszélsz az a multiplexelés.
12. A fekete lyukról halottál már? Az hozzád képest világít.
Mi a jó istennek kérdezel, ha semmi értelmes választ nem vagy képes elfogadni?
Látom mentél árulkodni, és kitöröltetted amit írtam, mert nem tetszettek a tények. Attól még a félduplex az, amit abban leírtam.
Nem írom le még egyszer az egészet, mert felőlem te maradhatsz hülye, én meg már akkor is átjátszókat üzemeltettem, amikor te még a csattogó szárnyú falepkét tologattad a homokozóban.
Tanulság: minden egyes ide írt hozzászólást el kell menteni a gépen is szövegként, hogy ha valami sértődős hisztigép töröltet, akkor csak be kelljen másolni újra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!