Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » En voltam a hibas 100%-ban?

En voltam a hibas 100%-ban?

Figyelt kérdés
Varosban T alaku keresztezodes, 2 savos ut (1 szembe forgalom 1 neked). En a STOP tablanal allok es jobbra fordulok. Jobbrol pedig majd ki guvad a szemem, mert 2 auto jon szembe mindket savot elfoglalva: kamionos elozi a szemelyautot... ertem en hogy en vagyok a hibas, de a kamionnak miert kell egy forgalmas kis varosban eloznie??
2022. jún. 20. 13:37
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
71%

A kivételeknek nem kell egyszerre teljesülnie. A stop tábla is elég.

Tehát olyan úton is szabad előzni, ami nem főútvonal, de a kereszteződés egyik iránya védett. Ott is van az idézetben, hogy VAGY.

2022. jún. 20. 15:46
 12/18 anonim ***** válasza:
24%
#10: a stop tábla nem lenne elég, nézd meg 16. § (1) bek. u) pont milyen táblát ábrázol
2022. jún. 20. 15:57
 13/18 anonim ***** válasza:
32%

12. Ilyen tábla a védett irányban közlekedő előtt van, nem az alárendelt.

Ha a kérdéses út nem fűút lenne, akkor kellene kitenni a kereszteződés elé.

2022. jún. 20. 16:03
 14/18 anonim ***** válasza:
87%

Ha egyszer van egy főútvonal, amelyen haladok, minek kellene még mutogatni nekem plusz táblán, hogy a mellékutak alárendeltek?

A kérdező szempontjából meg pont elég az elsőbbségadás kötelező. a rendeletben nem szerepel olyan, hogy a csak szabályosan közlekedőknek van elsőbbsége. Ezen felül az út bal oldalára szabályosan is lehet kerülni.

2022. jún. 20. 16:15
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Igen, itt csak te voltál a hibás, teljesen egyértelmű helyzet.
2022. jún. 20. 16:19
 16/18 anonim ***** válasza:
0%

"A stop tábla is elég."

A STOP! tábla nem elég! Hiába pontoztátok le azt, aki szintén leírta ezt, attól még nem elég.

Azt, hogy lehet előzni a kereszteződésben is, nem az alárendelt úton, hanem a védett úton, főútvonalon közlekedőnek jelzik. Vagy a főútvonal táblával, vagy a kereszteződés alárendelt úttal táblával. Ez a két típusú tábla jelöli a kivételeket.

Amennyiben van ott egy útkereszteződés alárendelt úttal (az alárendelt úton haladónak meg ugye van egy elsőbbségadás kötelező vagy stop táblája), DE a védett úton haladónak nincs kitéve az útkereszteződés alárendelt úttal tábla, akkor ott nem előzhet a kereszteződésben!!

A konkrét esetben persze ez nem számít, mert ott van főútvonal tábla, ami önmagában is elég. De ettől még tény marad az, hogy a keresztező alárendelt úton kirakott stoptábla még nem lépteti életbe a kivételt.

2022. jún. 20. 20:19
 17/18 anonim ***** válasza:
Azt hittem valami szűk, beláthatatlan helyről van szó, de ez így védhetetlen. Először meg kell állnod a STOP vonalnál, ami jókora távolságra van a kereszteződéstől. Ott el kell nézned balra-jobbra a kerékpársáv miatt. Továbbmész, megint el kell nézned balra-jobbra a gyalogosok miatt, ekkor már teljes egészében belátod az utat is, mert nem takarja semmi. Utána még továbbmész, ott is egy hatalmas hely van a zebra mögött, ahol meg tudsz állni bekanyarodás előtt körülnézni. Ez ha jól számolom, akkor háromszori körülnézés minimum, de inkább több. De tegyük fel, hogy csak a behajtás után előtt nézel el újra balra-jobbra, biztos ami biztos, így is 4 körülnézésről beszélünk, amiből háromnál beláttad az utat. Ezek szerint sehol nem néztél körül, csak úgy kihajtottál?
2022. jún. 21. 00:25
 18/18 anonim ***** válasza:
78%

Te rád a STOP tábla szabálya vonatkozik.

Jó lenne már ezeket megtanulni nem hülyeségeket csinálni.

HA ott előz bárki azzal ne törődj, te adj elsőbbséget és kész.

2022. jún. 21. 05:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!