Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Autóúton, autópályán gáz, ha...

Autóúton, autópályán gáz, ha helyzetjelzővel közlekedek?

Figyelt kérdés
Nappali, jó látási viszonyok között mért ne közlekedhetnék helyzetjelző fényekkel szembe remélhetőleg nem jön semmi, vagy igen?
2010. szept. 19. 19:23
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
nem gáz, csak megbüntetnek
2010. szept. 19. 19:31
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Azért gáz, mert az a szabály hogy tompítottat vagy nappali menetjelző lámpát kell használni. A helyzetjelző álló jármű kivilágítására való.
2010. szept. 19. 19:37
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Gáznak nem gáz, csak épp nem fognak időben észlelni. Elméletileg nem jöhet semmi, viszont az előtted haladó nem fog megfelelően látni téged a tükrében és előfordulhat, hogy kijön eléd 90-nel a belső sávba, mert kamiont előz.

Az autó ugyanis nagyon nehezen látható az autópályán szokásos nagy követési távolság és a 130 km/h-s sebesség miatti rövid megfigyelési idő miatt (nem érsz rá keresgélni a tükörben, mi jön). A tompított fényszóró eléggé nagy távolságon látszik, ott van két fénypont, tudják, hogy ott vagy. A helyzetjelző viszont nappal gyakorlatilag láthatatlan.

2010. szept. 19. 19:37
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Gáz, mert ha tompítottal mész, akkor látnak, amúgy meg kötelező.

De miért esik nehezedre felkapcsolni? Gondolod, hogy így olyan sokat spórolsz az üzemanyaggal?

2010. szept. 19. 19:44
 5/14 A kérdező kommentje:
Igazából használom a normál közlekedési szabályoknak az autót. Nagyon sokat vagyok közúton és tudom aki nem lát annak mindegy hogyan közlekedünk. Személy szerint nekem nagyon jó a látásom észreveszem a lámpa nélkül közlekedő járműveket is akik sunnyogva kandikálnak ki a teherautó mögül előzés céljából, vagy a több kilométerre kerékpározó mellény nélküli embert. A sógorom már kórosnak hiszi a látásom hiába mondom most szaladt keresztül a fácán az úttesten ő nem látott semmit. Öt évente újítom a jogsimat a doki nem hiszi el, hogy az alsó sorokat nem tanultam meg az olvasásnál. Csak a vérnyomásommal kötekedik állandóan 130/85. Szerintem 37 évesen teljesen normális. Na csak azért írtam magamról mert problémám nem volt sose ebből mindegy mi jött szembe világítás nélkül még a távolságokat is fel tudom mérni csak azt nem milyen gyorsan. A világítás azoknak jó a szemébe akik elgondolkoznak, kalandoznak és nem a közlekedést figyelik. Tapasztalataim szerint az utakon kb autósok 20% nem használja a világítást. Köszönöm a válaszokat igen jó ha van tompított közlekedés "Látni látszani"
2010. szept. 19. 20:14
 6/14 anonim válasza:
Igen, gáz, és persze szabálytalan.
2010. szept. 20. 16:59
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg a helyzetjelző valóban álló autó kivilágítására szolgál, ilyesmiből volt is már problémám országúton. Viszonylag friss jogsisként még nagyon élt bennem ez a szabály, ezért egy éles kanyarból kiérve nagy bátran előzni kezdtem egy traktort, látván, hogy ugyan van szemben egy autó, de csak a helyzetjelzője és a jobbra indexe világít, és nem is látszott közeledni. Kiderült, hogy épp gyorsít a szembejövő, mivel néhány méterrel korábban hajtott csak fel az útra egy stoptábla után, az index meg úgy maradt. Satufék következett, majd vissza a traktor mögé.
2010. szept. 20. 18:28
 8/14 anonim ***** válasza:
miért spórol az üzemanyaggal ha nem kapcsolja fel?
2010. okt. 4. 19:04
 9/14 anonim ***** válasza:
Mert kevesbebet fogyaszt az autó világítás nélkül, azért.
2010. okt. 4. 20:02
 10/14 anonim ***** válasza:

nane :D

mennyivel 1 decivel 100km-en?

2010. okt. 4. 20:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!