Autóúton, autópályán gáz, ha helyzetjelzővel
közlekedek?
nem gáz, csak megbüntetnek
2010. szept. 19. 19:31
Azért gáz, mert az a szabály hogy tompítottat vagy nappali menetjelző lámpát kell használni. A helyzetjelző álló jármű kivilágítására való.
2010. szept. 19. 19:37
Gáznak nem gáz, csak épp nem fognak időben észlelni. Elméletileg nem jöhet semmi, viszont az előtted haladó nem fog megfelelően látni téged a tükrében és előfordulhat, hogy kijön eléd 90-nel a belső sávba, mert kamiont előz.
Az autó ugyanis nagyon nehezen látható az autópályán szokásos nagy követési távolság és a 130 km/h-s sebesség miatti rövid megfigyelési idő miatt (nem érsz rá keresgélni a tükörben, mi jön). A tompított fényszóró eléggé nagy távolságon látszik, ott van két fénypont, tudják, hogy ott vagy. A helyzetjelző viszont nappal gyakorlatilag láthatatlan.
2010. szept. 19. 19:37
Gáz, mert ha tompítottal mész, akkor látnak, amúgy meg kötelező.
De miért esik nehezedre felkapcsolni? Gondolod, hogy így olyan sokat spórolsz az üzemanyaggal?
2010. szept. 19. 19:44
5/14 A kérdező kommentje:
Igazából használom a normál közlekedési szabályoknak az autót. Nagyon sokat vagyok közúton és tudom aki nem lát annak mindegy hogyan közlekedünk. Személy szerint nekem nagyon jó a látásom észreveszem a lámpa nélkül közlekedő járműveket is akik sunnyogva kandikálnak ki a teherautó mögül előzés céljából, vagy a több kilométerre kerékpározó mellény nélküli embert. A sógorom már kórosnak hiszi a látásom hiába mondom most szaladt keresztül a fácán az úttesten ő nem látott semmit. Öt évente újítom a jogsimat a doki nem hiszi el, hogy az alsó sorokat nem tanultam meg az olvasásnál. Csak a vérnyomásommal kötekedik állandóan 130/85. Szerintem 37 évesen teljesen normális. Na csak azért írtam magamról mert problémám nem volt sose ebből mindegy mi jött szembe világítás nélkül még a távolságokat is fel tudom mérni csak azt nem milyen gyorsan. A világítás azoknak jó a szemébe akik elgondolkoznak, kalandoznak és nem a közlekedést figyelik. Tapasztalataim szerint az utakon kb autósok 20% nem használja a világítást. Köszönöm a válaszokat igen jó ha van tompított közlekedés "Látni látszani"
6/14 anonim válasza:
Igen, gáz, és persze szabálytalan.
2010. szept. 20. 16:59
Elvileg a helyzetjelző valóban álló autó kivilágítására szolgál, ilyesmiből volt is már problémám országúton. Viszonylag friss jogsisként még nagyon élt bennem ez a szabály, ezért egy éles kanyarból kiérve nagy bátran előzni kezdtem egy traktort, látván, hogy ugyan van szemben egy autó, de csak a helyzetjelzője és a jobbra indexe világít, és nem is látszott közeledni. Kiderült, hogy épp gyorsít a szembejövő, mivel néhány méterrel korábban hajtott csak fel az útra egy stoptábla után, az index meg úgy maradt. Satufék következett, majd vissza a traktor mögé.
2010. szept. 20. 18:28
miért spórol az üzemanyaggal ha nem kapcsolja fel?
2010. okt. 4. 19:04
Mert kevesbebet fogyaszt az autó világítás nélkül, azért.
2010. okt. 4. 20:02
nane :D
mennyivel 1 decivel 100km-en?
2010. okt. 4. 20:12
Kapcsolódó kérdések: