Arra vonatkozik valamilyen szabály, hogy a mentő elől félreáll egy autó a patkára, a mögötte lévőnek tilos kikerülni?
Jött a mentő, és az autó félreállt, a mögötte lévő csak lassított és nem várta meg, hogy újra elinduljon, hanem kikerülte (amúgy türelmetlenségből).
Van valami szabály erre? Én utánakerestem, de nem találtam, csak konkrétan a megkülönböztető járműre vonatkozóan.
A két autó közötti elsőbbségi viszonyokat illetve egyéb szabályokat (ide értve a kikerülésre vonatkozóakat is) semmilyen formában nem módosítja egy harmadik közlekedő jelenléte, legyen az mentő vagy bárki más.
Még ha egyébként a hátul haladó nem engedte volna el a mentőt, magában a kikerülés végrehajtása akkor sem lenne közvetlenül szabálytalan.
Szabalytalannak nem szabalytalan, de mondjuk, hogy nem türelmes. Mondjuk nem mindegy, hogy elötte a lehuzódott autós hogyan közlekedett. Ha szüttyögött feltartva a mögöttelevőt, akkor mivel amugy sem sietett, azt a par kerdéses mp-et mar kibírja.
6-os... nem közlekedhet valaki szabalyosan feltartva egy feny es hangjelzest együtt hasznaló mentőt! Ilyenkor ha azzal mast nem veszelyeztet a manőver akkor a padkára huzódás nem lehet szabalytalan, sőt kapaszkodj meg, jardara-bicikliutra is felre kell huzódni, ha mashogy nem biztositható a mentőnek a szabad út...
"nem közlekedhet valaki szabalyosan feltartva egy feny es hangjelzest együtt hasznaló mentőt!"
Pont erre írtam, hogy ha csak szabálytalanul tudja elengedni a mentőt, akkor jobb továbbvezetni a következő leendő alkalomig. A szabályos vezetés mindig kiszámíthatóbb és biztonságosabb, mint szabálytalan manőverbe belekezdeni és meglepve ezzel mindenkit. Az említett csatornán rengeteg ilyenre volt példa, csak sajnos törölték, mert a munkaadó kifogásolta jogilag a tartalmat.
"sőt kapaszkodj meg, jardara-bicikliutra is felre kell huzódni, ha mashogy nem biztositható a mentőnek a szabad út..."
Igen, csak a járdára nyilván nem 60-nal hajtok fel a szegélyen át, hanem egyesben csúsztatott kuplunggal. Egy ilyen manőver (és az ezt megelőző lassítás) simán tarthat több ideig, mintha 60-nal tovább haladnék a következő kereszteződésig vagy buszmegállóig, ahol félre tudok úgy állni hogy nem kell előtte közel állóra fékeznem az autót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!