Miért nem tudja használni az emberek egy része a kétsávos körforgalmat?
Sokan összekeverik a hagyományos kétsávos körforgalmat a spirális vagy turbós változattal, ami miatt nagyon balesetveszélyessé is válhatnak. Erre egyébként rájöttek, és a hagyományos kétsávosokat - okosan téve azt- folyamatosan építik át spirálos rendszerűekre (pl. Veszprém megye).
Félreértések:
1.A közhiedelemmel ellentétben a külső sávban bármennyit körbemehetsz, függetlenül attól hogy hol hajtasz ki. Butaság és a kresznek is ellentmond az a - főleg pesten jellemző - öntörvényű tévhit hogy a külső sávban haladáskor az első lehetőségnél szabad csak kihajtani. Ez csak a turbós, vagy a spirális körforgalomnál van így de ott ennek megfelelően vazetik a sávokat és pl. beton félgömbökkel választják el azokat egymástól.
A hagyományos kétsávos körforgalom esetén a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni!
2.Olyan nincs, hogy a belső sávból kihajtasz közvetlen, ráadásul megspékelve azzal hogy a külső sávban haladó zavar. Ha te a belső sávban mész, akkor két kihajtási lehetőség között sávot kell váltanod és csak a külső sávból hajthatsz ki, a belsőből soha!
Hogyan történik a sávváltás? Jobbra index, tükör, a külső sávban haladónak pedig segítenie kell lassítással a sávváltás. Ha utóbbi elmarad, akkor bizony vagy megállsz, vagy körözgetsz.
Miért nem tudják ezeket az emberek? Nem tanítják már?
Ezt mondom én is, mi értelme a kétsávos körforgalomnak, ha a külső sávban körbe lehet menni?
Én ezt támogatnám:
e változat.
Külső sáv csak jobbra, belső sáv második kijárat, 3 kijárat belső sávból balra még egyszer balra sávváltás.
Én nem is igazán értem, mi értelme van a kétsávos körforgalomnak. Sokkal biztonságosabb az egysávos, nem érthető félre. Előtte egy sávba terelnek mindenkit, utána meg szétosztják két sávra. Talán egy kicsit lassítja a forgalmat, de egyértelmű és biztonságos.
Amikor apukám tanult vezetni, még nem tanították. Kb. 60 éves korában látott ilyent először Kaposvár mellett. A harmadik kijáraton akart kimenni, de félgömbök keresztezték az útját. Meglepődött, de már nem volt mit tenni, megpróbálta megközölni őket, és csak egy került a kereke alá. Szerencsére semmi baj nem történt. Azóta is szidja, hogy micsoda eszetlenség!
#23: nagyobb az áteresztőképessége.
Apukád egy turbó- vagy spirálkörforgalommal találkozott. Ezeknek "elfogynak" a sávjai. Pont azért, hogy a kérdésben vázolt probléma ne forduljon elő.
Figyelni kell a besorolás rendjét jelző táblákat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!