Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Előzni tilos táblát feloldja...

Előzni tilos táblát feloldja egy baloldali mellékutca ?

Figyelt kérdés

Ha a főút elején van egy előzni tilos tábla , de feloldó tábla nincs , de van egy bekötő út a hegyre jobb oldalt pár méterre a tábla után illetve van egy mellékutca bal oldalról.

A kérdés a következő..

A. Ismerősöm szerint a baloldali mellékutca feloldja az előzni tilos táblát.

B. Szerint csak a jobb oldali bekötő utak számítanak...

Kinek van igaza ?

2022. jan. 25. 17:34
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
93%

Pedig jól írja az előző, a Főútvonal táblát nem oldja fel a kereszteződés, csak tájékoztató jelleggel kell lakott területen kívül minden egyes szilárd burkolatú betorkolló út előtt elhelyezni.

De pl. lakott területen belül nem kell, és ezen máris megbukott az elképzelés, hogy feloldaná a kereszteződés. Itt a jogszabály szövege:

"11.1. Főútvonal

a) A „Főútvonal” jelzőtáblát el kell helyezni

aa) a főútvonal kezdeténél,

ab) lakott területen kívül minden szilárd burkolatú út kereszteződése után,

ac) lakott területen kívül minden olyan földút keresztezése után, amelynek a főútvonalhoz szilárd burkolattal ellátott csatlakozó része 50 méternél hosszabb, illetve a szilárd burkolatú csatlakozó részen további útkereszteződés van,

ad) lakott területen szilárd burkolatú utak kereszteződése után a jelzőtábla megismétlése elegendő a menetirány szerinti minden második, harmadik útkereszteződés után, ha az így elhelyezett jelzőtáblák a főútvonalon haladók számára kellően láthatók."

[link]

Továbbá nem oldja még a fel a kereszteződés az autóút, kerékpárút, gyalogút, kerékpársáv, kapaszkodósáv, egyirányú út, stb. kezdetét jelző táblákat se. A fent linkelt rendeletből kikeresve egyik-másik teljesen egyértelmű lesz, másoknak csak a neten lehet utánanézni.

A kiírt kérdésben szereplő Előzni tilos táblát viszont feloldja minden kereszteződés, függetlenül attól, hogy melyik oldalon van. Nem is tudom, ez hogy merülhetett fel valakiben, hogy csak egyik oldali útkereszteződés számít, ilyen elképzelés semmilyen szabályban nincs, hogy keverni lehetne.

Egy cikk a táblák hatályáról:

[link]

2022. jan. 26. 17:41
 12/15 anonim ***** válasza:
8%
#9 pedig igaza van a 7esnek, Ausztriában nem oldja fel a kereszteződés a sebességkorlátozást vagy az előzni tilost. Csak a feloldótábla.
2022. jan. 26. 18:29
 13/15 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem mindenki értette, hogy hogyan értem. Ha nem lenne megismételve, akkor nem tudná, hogy az főútvonal a rá kanyarodó, ilyen értelemben oldja fel. Nyilván tényleges feloldásról csak korlátozótáblák esetén lehet beszélni.
2022. jan. 26. 18:44
 14/15 anonim ***** válasza:
87%

Nem oldja fel!

A magyar `hatosag altalaban megismetli a jelzeseket!

PL. rendorlampa a keresztezodes kezdetenel es felette is.

Meg a tobbszor kirakott fout tabla.

Az nem uj fout, csak ismetles.

2022. jan. 26. 23:09
 15/15 anonim ***** válasza:
31%
Akkor még érthetőbben, mert látom sok a gyengeelméjű és csak a lepontozás megy. Nem írtam olyat, hogy feloldja a főútvonalat! Idézőjelesen értettem a feloldást.
2022. jan. 26. 23:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!