Ennek a jobb oldali lámpának mi értelme van?
Ezen a helyen úgyse szabad megállni, a sárga csíkozásból adódóan. De ha valaki véletlenül ottragad, akkor meg látja, hogy az előtte álló 1-2 jármű áll vagy elindul. Ha esetleg egy magas teherautótól a lámpát nem látja.
9
Te tervezted ide a lámpát, vagy miért vered a nyálad egy tökéletesen értelmetlen elhelyezés védelmében?
Gyakorlatilag egyetlen értelmes okot se tudtál írni arra, hogy miért van ez itt, csak okoskodsz meg személyeskedsz.
"Általánosan elterjedt a kereszteződés után ismételni a lámpát"
Na, azért nem általánosan elterjedt. Legalábbis, civilizált helyeken ilyen nem fordul elő. Attól még, hogy 1 darab közlekedési mérnöknek beborult az agyába valami, mint neked, és csinált pár ilyen féleszű megoldást, attól még nincs értelme ennek dolognak.
A szabály szerint lehet ilyen:
"c) a járművek forgalmát irányító jelzők áthívó típusú jelzővel is megismételhetőek."
Hogy van-e értelme vagy nincs, azt nem tudom, de gondolom, hogy nem véletlenül rakták oda.
A régebbi utcaképeket is átnézve arra jutottam, hogy régebben a jobbról második sáv felett nem volt jelzőlámpa, így ez volt annak a sávnak a lámpája.
Később kialakították a sáv feletti lámpát, ezt a régit pedig nem szedték le.
Itt még nincs: [link]
Itt már van: [link]
Egy ilyen sok sávos, neuralgikus csomópontnál szerintem nem feltétlenül baj, ha van egy kis redundancia a jelzésekben.
Hm, pedig én is megtaláltam - többek közt - ezt a rendeletet is, amikor az elhelyezés szabályosságát kerestem, de az "áthívó" kifejezésre rákeresni nem jutott eszembe. Pedig a közlekedésben dolgozom negyedszázada, és a cég jelzőlámpái is hozzánk tartoznak, de nálunk ez nincs. :)
Szóval akkor szabályos.
Köszönöm.
Viszont azt fenntartom, hogy ezen a helyen, a következő lámpa vonalától szűk 2 autónyi távolságra, inkább zavaró, mint hasznos. Kitakarja a következő lámpát. Kicsit távolabbról - főleg lentről, egy személyautó szintjéről - simán úgy látni, hogy a következő kereszteződéshez tartozik.
Ott lehet értelme az áthívó lámpának, ahol pl. a felső lámpához nagyon közel kell megállni, oldalsó lámpa pedig nem lehetséges. Itt nincs ilyen helyzet.
A régi, felső lámpa nélküli helyzetben az áthívó lámpa talán egy lepkefingnyival kevésbé volt talán rossz. Mivel akkor, ha hiába keresett a sávhoz egyértelműen kapcsolható lámpát az ember, akkor az jutott eszébe, hogy tán csak nem az lesz ott a távolban? Most viszont, hogy van egy kiválóan elhelyezett felső lámpa, már kizárólag csak a zavaró hatása maradt meg az áthívónak.
Ezt is köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet, hogy van régebbi kép is.
Hopp, az törölve, hogy "Kitakarja a következő lámpát." A másik nézetből volt, és innen már nem, ebbe már nem nagyítottam bele eléggé.
A többi marad. Mert attól még tényleg elég zavaró ott, köpésnyire a másik lámpa előtt.
Az áthívó nagyon jó, szeretem. Nem törik ki a nyakam és látom a szembeforgalmat is.
De ha már benne vagy, áruld el, mi a tökért tudnak olyan fényerejű zöldet rakni az utak jobb oldalára fejmagasságba tenni kiegészítő-kanyarodó lámpának, ami éjszaka tökéletesen kitakarja a gyalogost azzal, hogy bevakít? A szem sokkal érzékenyebb a zöldre mint a pirosra, így ugyanazon fényteljesítményű piros és zöld közül a zöldet sokkal erősebbnek, zavaróbbnak érezni.
Az áthívó akkor lehet jó, amikor egyértelmű a helyzet.
A kérdésedre nem tudom a választ, ilyen sincs nálunk. :) Talán ledes, és mivel a bóvli ledek egy része igen gyorsan ki szokott menni, ezért talán túltolták, hogy ha kiég is a fele, jó még az attól. (Ledet cserélni nem lehet, be vannak öntve.) Hisz az is közbeszerzéses, vagyis a reális ár tízszereséért kell megvenni egy "baráti" cégtől a legócskábbat...
Így megy ez a közbeszerzés, nemrég a visontai hőerőmű eddigi szénszállító cége azért veszített a Lőrinc barát cége ellen, mert az indoklás szerint "irreálisan alacsony árat" kínált a szállításra. És ez törvényes, ugye, hogy a drágább ajánlat nyer a közbeszerzésen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!