Mit tegyek ha elvakít a lámpa?
Ma belenèztem egy fènyszóróba, ès elvakított. Elkezdtem lassítani. A fő problèma az, hogy volt egy zebra, amiből nem láttam semmit. De a zebrát se. Forgalmas út, utólag (így hogy tudom) megállásra gondolok, csak az alap esetben gáz egy forgalmas úton. A vèrciki hogy nem adtam elsőbbsèget. Amit meg nem èrtettem, hogy egy takszis (szemből èrkező) rá 10 mp rámhúzta a kormányt, mert nem adtam elsőbbsèget.
A kèrdès: Ha elvakít egy fènyszóró, mit kell tenni, hogy mihamarabb lássak.
Mit èrdemes tenni vezetès közben?
Vagy bármi tanács, az elvakítás ellen? (nem lámpás zebra volt)
Felejtsd el azt a szemüveget, tévútra mész, nem az a megoldás.
Mit csinálsz, ha vakít a nap? Hát kitakarod a napellenzővel. Mit csinálsz, ha oldalról süt és emiatt nem látod a keresztforgalmat? Hát kitakarod a napot a kezeddel.
Ha valami nagyonhülye miatt nem látsz semmit, és még messze van, villogjál rá reflektorral párat, vagy lekapcsolta már, vagy akkor fogja lekapcsolni. Ha semmi változás, akkor nem nyomod a gázt és út közepén menjél. Ne húzódj le, mert elcsapod a bringást és tutti, hogy akkor lesz ott. És ha semmi se segít, állj meg. De itt is ugyanúgy kitakarhatod a fényszórót a kezeddel és amint mellé érsz, felkapcsolod a fényszóródat ha nem jön senki szemből és előtted sincs senki.
Gyakorolj éjszakai vezetést eleinte hajnalban (percről percre világosodik) majd ha az már megy akkor napnyugtakor is mehetsz (percről percre sötétedik)
De soha ne pánikolj, ne rángasd a kormányt, csak tartsd az irányt. Van pár másodperc amikor senki sem lát semmit.
Tökéletesen egyetértek, amiket írtál.
Annyi tanácsot még hozzátennék, hogy abban a pillanatban, amikor látja hogy vakít a szembejövő, nem szabad tartósan oda nézni. Annál tovább fog tartani a vakság.
Próbáld meg ilyenkor az úttest jobb oldalát követni a szemeddel.
Amit leírtál, az amúgy eléggé városi szitunak tűnik. Ennél rosszabb, amikor kanyargós úton 90-el vakítanak. De azt is lehet kezelni lassítással és félrenézéssel.
4#-es vok
Bármely optikában készítenek neked ilyen szemüveget. Csak egy spec. réteget gőzölnek rá a lencse felületére, ennyiben különbözik az "ablaküvegtől". Nem is drágán gyártják. Onnan tudom, hogy én is ilyet használok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!