Mi a teendő, ha elütök egy nagyobb testű állatot ?
Ha egy egy őzet/szarvast/vaddisznót elütök autóval és az meghal (én és az esetleges utasok nem sérülünk meg), akkor mi a teendő?
A kérdés elméleti
#10: egy szarvasbika értéke 5-6 millió Ft. Súlyától függ. Őzek olcsóbbak.
Nagy átverés, hogy kifizettetik veled, de még az állat husát, trófeaként felhasznált részeit is megpróbálják ilyenkor lenyúlni.
Legjobb, ha van biztosításod rá, ha nincs és volt vadveszély tábla, akkor próbáld elhagyni a helyszínt. Viszont ha nem volt tábla és a vadterelő kerítés sérült, akkor nem te voltál a hibás.
Azért az is rossz infó, hogy vadveszély tábla esetén egyből az autós a hunyó.
Óvatosan kell nyilatkozni, aztán bizonyítsanak a szakértők.
Én tábla esetén szürkületkor/este lassabban megyek, fékkészenlétben, lehetőleg refivel. Ha megteszek mindent, hogy ne legyen baleset, ki-ki a maga káráért felel.
Miért nincs ez rendesen szabályozva? Vad veszély helyett(mellett) legyen kint 30-as tábla, az konkrét. De ez a kint van a tábla akkor te vagy a hibás egy idióta dolog. Mehetsz te 30-cal akkor is beléd mehet a szarvas. De ez esetben fizethetne a vadász társaság. Ha 60-nal mész az meg a te hibád.
Mondjuk. De ez a mostani? Gyakorlatilag ha álló autódnak neki megy az is a te hibád... És még fizesd ki a vadat is. Őrület!
Olvasd el a cikket a 4-es hozzászólásban.
Nem az autós hibája, és nem a vadásztársaságé. Ki-ki a maga káráért felel.
KGFB mellé lehet kötni kiegészítő biztosítást ilyen károkra, ami jóval olcsóbb mint a CASCO.
#17: A vadnak nincs tulajdonosa, pont azért vad. Legfeljebb akkor lehet felette tulajdonnal rendelkezni, ha vadasparkban vagy állatkertben tartják, de alaphelyzetben a vadásztársaság csak vadászati engedéllyel rendelkezik évi x darabra amit az államtól kap. Ezt mondjuk leginkább egy elővásárlási joghoz lehetne hasonlítani.
Ha nagyon szigorúan akar valaki vizsgálódni, akkor persze a magyar állam tulajdona, mint minden az ország határain belül - beleértve a levegő amit belélegzünk, az inkubátorban hagyott árvagyerek vagy a folyóvíz ami átfolyik a földjeinken - de vadra hagyományos értelemben vett tulajdonjogot csak egyedileg lehet kapni.
De nincs tulajdonos akkor miért is nem vihetem haza? Ha a Magyar államé akkor miért nem ő fizet? Nekem ez érzésre nagyon igazságtalan.
De a legjobban a vad veszély jelző táblák gumi szabálya bosszant. Ha baleset van akkor nyilván túl gyorsan mentél. Ha 80 akkor miért nem 60, ha 60 akkor miért nem 40-nel mentél. Bármennyi a sebességed, a tábla miatti gumi szabály szerint túl gyorsan mentél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!