Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha főútvonalon megyek és...

Ha főútvonalon megyek és kereszteződésben megállás nélkül belémhajtanak balról, de én meg gyorsabban hajtok, mint a megengedett, azért jár nekem a biztosítás?

Figyelt kérdés
Úgy értem a másik kötelező biztosítása. Csak egy hajszál híján úsztuk meg, de mi lett volna? Én~ 80al mentem, szerintem ő is jóval 50 felett
2021. júl. 25. 06:49
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Ha rendőri intézkedés történik, akkor nincs megosztott felelősség, nem a biztosítók döntik el lényegében.

Persze, a rendőr által megbüntetett fél (a gyorshajtó)biztosítója mondhatná, a stop táblánál nem ált meg a másik, erre az ő biztosítója meg azt fogja mondani, hogy a rendőrség a gyorshajtót tartja felelősnek és mereven elzárkózik a kártérítés elől.

Ez a 9-es esetnél úgy volt, hogy az ismerősnek elvettek 2 bónuszfokozatát, az elsőbbség meg nem adónak meg nem változott a besorolása. Legalábbis ismerősöm az ő biztosítójától egy fillért sem kapott.

2021. júl. 25. 13:14
 12/13 anonim ***** válasza:
0%
olvas el berki batátunk törtènetèt...
2021. júl. 25. 13:17
 13/13 anonim ***** válasza:
0%

11

Ha mindkettő hibás volt, és mindkettőnek felróható a baleset, akkor bizony megosztott a felelősség.

Csak akkor nem megosztott a felelősség, ha az egyik a másik hibája (pl. gyorshajtás) miatt, önhibáján kívül követte el a szabálysértést. Tehát, nem is vehette észre, hogy jön valaki, akinek elsőbbséget kellene adnia. Valószínűleg ilyen volt az ismerősödnél is.

Én viszont egy csomó konkrét esetről olvastam, ahol mindkettő résztvevőt megmázsálták. Mert pl. az elsőbbséget meg nem adó észrevehette volna a gyorshajtót, ha figyelmesebben vezet.

A biztosítók általában megegyeznek egymás közt. Ha mégsem, akkor meg bíróságra viszik az ügyet, és a bíró fogja eldönteni a részesedések mértékét. (Ilyenre viszont csak nagyobb vitás összegek esetén kerül sor, mert a per sokba kerül.)

2021. júl. 25. 16:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!