Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Jobbra kanyarodó autó és...

Jobbra kanyarodó autó és biciklisáv az utca jobb oldalán: kié az elsőbbség?

Figyelt kérdés

Ha egy utcában az úttest jobb oldalán biciklisáv van felfestve, az autós sáv egyenesen haladást és jobbra fordulást is enged és én jobbra kanyarodnék, akkor kinek van elsőbbsége?

Például, az autós sor lépésben halad, a többség egyenesen haladva araszol, így amikor odaérek a mellékutcához, ahova kikanyarodnék, lényegében álló helyzetből fordulok, miközben tőlem jobbra teljes sebességgel érkezhet biciklis, jobbról elhaladva a szinte álló kocsisor mellett.

Ugye nehéz dolog, mert ha még figyelek is a biciklisekre, van holttér, a felfestés lényegében egy fél méternél keskenyebb rés, sem tükörben, sem hátrafordulva nem látok be még mondjuk 5 méternél többet, hiszen mögöttem is áll a kocsisor. Ciki, ha a mögöttem álló busz takarásából előszáguld egy biciklis.

2021. júl. 7. 14:15
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

8: így van, itt egy cikk is erről:

[link]

" Kerékpársáv esetében.

A KRESZ kétféle kerékpársávot különböztet meg, a hagyományos kerékpársávot és a nyitott kerékpársávot. Az egyik sárga, míg a másik fehér útburkolati jellel van megjelölve.

A jobbra kanyarodás esetében az a lényeg, hogy a kerékpársáv elválasztó vonala szaggatott legyen.

Ebben az esetben a kerékpárosok akadályozása nélkül a kerékpársáv igénybevételével kell a jobbra kanyarodás megkezdése előtt besorolni. Természetesen sárga elválasztó záróvonal esetében nem hajthatunk azon át.

A tapasztalat egyébként az, hogy a járművezetők nem mernek ráhajtani bekanyarodás előtt a kerékpársávra, inkább a mellé sorolnak be."

2021. júl. 7. 17:35
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

10: olvasd el újra!!!!! A bicajos a kerékpársávon jön! Teljesen védetten, jogosan halad!

" miközben tőlem jobbra teljes sebességgel érkezhet biciklis, jobbról elhaladva a szinte álló kocsisor mellett."

2021. júl. 7. 17:41
 13/16 anonim ***** válasza:
#7 csak azt nem értem hogy jön ez ide :D
2021. júl. 7. 18:27
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Milyen szabálytalan manőver? A bicajos kerékpársávban úgy mégis miért nem mehet el az álló kocsisor meleltt, tökmindegy, milyen sebességgel? Igen, van holttér, C és/vagy D oszlop, de attól még a te felelősséged, meg kell adnod neki az elsőbbséget.
2021. júl. 7. 18:58
 15/16 anonim ***** válasza:

10-es, akkor ismételd át a KRESZ 31. paragrafus ide vonatkozó mondatát:

“ Ha az úttest menetirány szerinti jobb oldalán kerékpársávot jelöltek ki, a jobbra bekanyarodásra - a kerékpár forgalom akadályozása nélkül és ha burkolati jel ezt lehetővé teszi - a kerékpársáv igénybevételével kell felkészülni.”

Tehát ha meg van szaggatva a kerékpársávot jelölő vonal, szépen kisorolsz jobbra a bringasávra, értelemszerűen elsőbbséget adva a már ott haladó bringásoknak. Ha pedig nincs megszaggatva, akkor nyilván elsőbbséget adsz és úgy kanyarodsz be.

2021. júl. 8. 12:51
 16/16 anonim ***** válasza:

10-es vagyok! 15-ös!

Én pont ugyanazt írom, mint te, nem kell ismételnem semmit.

A lepontozást sem értem. Biztos, hogy nekem írod ezt?

2021. júl. 8. 13:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!