Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Aki fiatalkora óta nem kétkere...

Aki fiatalkora óta nem kétkerekűzött még, az felejtse el a motort?

Figyelt kérdés

34 éves felnőtt férfi vagyok, akit fiatalkorában agyon óvtak a szülei. Nem engedtek kerékpárra ülni, autót vezetni, stb. nem akarom hosszasan sorolni.

4 évvel ezelőtt szereztem B-s jogosítványt, miután sikerült függetlenednem és stabil lábakra állnom fizetésileg.

Most szeretném bepótolni, amiről lemaradtam.

B után szeretném letenni nagymotorra a jogsit, azért nagymotorra, mert az korlátlan kategória, nem akarok vacakolni vele a későbbiekben. A munkatársam szerint viszont így, hogy nincsen se motoros, se kerékpáros múltam felejtsem el, mert úgy fogok eldőlni nagymotoron, hogy öröm lesz nézni. Ezen felül még azzal érvelt, hogy már túlkoros vagyok ilyenbe belekezdeni.

Ti mit gondoltok erről? Lehetőleg olyan írjon, aki motorozik.

2021. máj. 30. 15:56
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
75%

Ne egyből A-s jogsira menj szerintem, ha nem tudsz biciklizni. Én a helyedben megtanulnék először stabilan biciklizni, azaz szlalombóják, egyhelyben megállni legalább 3-4 másodpercig, egyenesen menni egy 10 centi széles szalagon 10-15 métert, kéz nélkül menni, egyenesen menni, miközben hátrafele nézel, ilyesmi. Ezeket minimum, ezáltal fejleszted az egyensúlyod. Ha ezek 10-ből 9-szer mennek, akkor felülnék segésmotoros kerékpárra, azaz valami 49 köbcentis robogóra első körben legalább 1 teljes szezonra. Azzal megtanulnám az alapokat, megvenném az alapszintű védőfelszereléseket, amikről úgy is rá fogsz jönni, hogy elrontottad és túl kicsi a bukó, túl meleg a kesztyű, sz#r minőségű a kabát. Amikor eljutsz ide, addigra valószínűleg lesz elég tapasztalatod, hogy el tudd dönteni, tovább akarsz-e lépni A kategóriára. Így is valószínűleg nehéz lesz, de valószínűleg menni fog.

És a motor valóban egyenesen marad, de az főleg a villaszög (utánfutás miatt) és kisebb rész miatt a giroszkóphoz hasonló tulajdonságok miatt. Viszont ha kikanyarodik eléd egy autó, akkor nem akarsz egyenesen tovább menni. Motorozásban nem az a nehéz, amikor egyenesen mész egy kihalt úton. Hanem amikor hirtelen reagálni kell a változó környezetre. Beléd sávot váltó, eléd kikanyarodó autóra, kátyura, kiszóródott homokra a kanyar közepén, olajcsíkra a körforgalomban, meg még ezernyi más dologra. A motor nem olyan ebből a szempontból, mint egy autó, amibe beleülsz aztán mész, meg tekered a kormányt. Aktívan részt kell venni az irányításában, akár testhelyzet megváltoztatásával is, legyen ez akár kanyarodás, akár egy egyszerű fékezés, vagy kitérés. Ha még sose ültél 2 keréken, rengeteg mindent kell az agyadnak megtanítani, nem fél éves mutatvány. Menni fog, csak légy türelmes és NE siettesd magad, úgy lehet a legkönnyebben meghalni. Inkább menj 1 év helyett 2-t robogóval, inkább vegyél 250-es motort 500-as helyett, inkább érj oda 2 perccel később, mintsem hibába hajszold magad és belehalj. Túl sok tapasztalat nem létezik, és inkább gyakorolj a minimumnál többet véletlenül, mint kevesebbet.

És én motorozok, igen. Eléggé aktívan és elég sok év óta, miközben kipróbáltam már legalább 10 motort huzamosabb ideig meg még párat rövidebb ideig.

2021. máj. 30. 22:30
 12/20 A kérdező kommentje:
Autósiskolában visszautasították a jelentkezésemet. Meg sem adják a lehetőséget, hogy megpróbáljam. Valaki tud esetleg jó iskolát, ahol nem problémáznak ezen? Tudom, hogy nehezen fog menni, de 100 pótórát is veszek, ha szükséges.
2021. jún. 5. 23:12
 13/20 anonim ***** válasza:
45%

Egyetlen autós iskola sem zárkózik el a pénz szerzési lehetőségtől.

Sosem hallottam olyat, hogy valakinek elutasították volna a jelentkezését.

Találj ki valami jobb mesét.

2021. jún. 5. 23:25
 14/20 anonim ***** válasza:
Ha nem tud kerékpározni jó hogy elutasítják. Nem érted kérdező hogy ugyanazok a képességek kellenek a motorozashoz is??? Ha kerékpáron nem tartod meg az egyensúlyt akkor motoron se. Ugyanaz a folyamat zajlik le csak a motor már egy komoly gép. Nem tudom már milyen nyelven írjam le neked. Ennyi ésszel csoda hogy lett B-s jogsid. Xd
2021. jún. 5. 23:36
 15/20 anonim ***** válasza:
Hogy akarnad megpróbálni? Mintha nem értené amit mondunk. Visitok he, megpróbálni. Xd
2021. jún. 5. 23:37
 16/20 A kérdező kommentje:
Felfogtam, de úgy számolom, hogy ha külön külön csinálom a vizsgákat, akkor az évekbe fog telni és egy vagyon pénzbe. Ha bele számolom azt is, hogy a motort is cserélnem kell, mert mindig csak a kategória korlátainak megfelelő lehet alattam. Ha megcsinálnám a korlátlant, akkor rögtön vehetnék normális motort, amit nem fogok lecserélni és akkor is olcsóbban jövök ki emiatt, ha 100 pótórát kell vetetniük.
2021. jún. 5. 23:52
 17/20 anonim ***** válasza:

Légyszi olvasd el a 11-es válaszom. Ha úgy csinálod, ahogy ott írtam, akkor nem kell feleslegesen jogsit csinálnod. Egyedül egy robogót kell venned, de azt valószínűleg ugyanolyan áron el fogod tudni adni 1-2 év után. Nem akarnám, hogy meghalj a saját felelőtlen döntésed miatt.

"Ha megcsinálnám a korlátlant, akkor rögtön vehetnék normális motort"

Pont ez az az attitűd, amivel a leghamarabb fogsz balesetet szenvedni. Gőzöd sincs, mit jelent 2 keréken menni egy erősebb, nehezebb motorral. Ne egyből egy "normális" motort vegyél, habár az nem teljesem világos a számomra, mit értesz ezalatt, de gondolom valami 500 cc fölötti motort.

2021. jún. 6. 00:01
 18/20 anonim ***** válasza:
(illetve az első motorod is le fogod cserélni, mert olyan csak a mesében van, aki egyből olyan motort vesz, amilyet később is akarna használni. Ilyen nincs. Fokozatosan fogsz rájönni, mi tetszik neked, mi nem.)
2021. jún. 6. 00:03
 19/20 anonim ***** válasza:

Fuss neki, és értelmezd!

Pont az a gond, hogy elsőre korlátlan jogosítványt akarsz.

Tegyük föl hogy megszerzed......mondom tegyük föl. ;)

Világos, ha megvan a papír eszedbe sem fog jutni, hogy korlátlannal egy 125 ccm. kis berregőt vegyél.

Nagy motor -tudás nélkül- nagy esés.

Beszaladsz a málnásba, az első perecnél egy életre megutáltatod magaddal a motorozást. Ott állsz majd egy törött géppel, és egy -első dühödben- darabokra tépdesett jogosítvánnyal. (hogy az esetleges gipszelt könyökről, vagy egy kipufogó égette lábról ne is beszéljek)

Fölfogtad???

2021. jún. 6. 18:51
 20/20 anonim ***** válasza:
Nagyon hülye, nagy motor egyébként is mozgó koporsó. Szokták mondani. Még azok is meghalnak vele könnyen akiknek komoly tapasztalatuk van. Te kerékpározni nem tudsz ember. Segéd motorral sem menne hiába vezetheted. Kerékpárt vegyél már a jó isten áldjon meg először is.
2021. jún. 6. 18:56
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!