Lakott területen belüli főútvonal kereszteződésében miért lett ennyire veszélyes előzni?
Mostanában háromszor próbáltam, háromszor jöttek ki elém az alárendelt útról.
Volt, hogy állóra kellett fékeznem, volt, hogy parkoló autónak próbált nekiszorítani a bmw-s.
Még egy félfrontális ütközést is megkockáztatott, hogy neki legyen igaza.
Szerintem nem is próbálom többet.
Köszönöm, hogy írtatok!
Én is látok olyanokat, hogy a kormányra felfeküdve, teljesen balra fordulva kanyarodik rá a főútra.
#6: Alapvetően tilos is. Csak van pár kivétel, pl. Főút.
"
34. §
(8) Tilos előzni:
e) * útkereszteződésben és közvetlenül útkereszteződés előtt, kivéve
- ha a forgalmat rendőr vagy fényjelző készülék irányítja és az előzés az úttest menetirány szerinti bal oldalának igénybevételével nem jár,
- ha a jármű főútvonalon vagy olyan más úton halad, amelyen elsőbbségét jelzőtábla [16. § (1) bek. u) pont] jelzi.
- körforgalmú úton,
- ha a járművel csak jobbról szabad előzni [(4) bek.].
(9) A (8) bekezdés d) és e) pontjában meghatározott tilalom nem vonatkozik a kétkerekű motorkerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak és kerékpárnak gépjárművel való előzésére."
#6 vagyok
Igen, tudom, így van! :)
A probléma az, hogy sokan főútra is úgy kanyarodnak ki jobbranézés nélkül, mintha autópályára mennének fel.
Tényleg veszélyes manőver egyébként. Nem alapozhatsz a bizalmi elvre, sőt!
Egyébként alapból el kell nézni jobbra, bármilyen útra is kanyarodsz ki, ugyanis azon az úton végezhetnek kikerülést, mert mondjuk jobb szélen végig kocsik állnak, vagy útjavítás van és kénytelen vagy sávot váltani, stb.
Magyarul tilos jobbkezes kereszteződésben előzni. Hmm...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!