Sajat udvarom kapubejaroja elott parkolhatok e vele parhuzamosan vagy merolegesen? (KEP)
Nemregiben kaptam egy ertesitot az onkormanyzattol hogy ne alljak az uton?! (nem szoktam az uton allni, az aszfaltra szinte sosem logok ki, maximum a kis kavicsos reszere) mert a mento tuzolto mezogazdasagi gepek, forgalmat, stb. utjat akadalyozom!
Járdán szerintem nem lenne mögötted elég hely.
Az úton parkolhatsz, úgy látom ott elférnek melletted.
Egyirányú amúgy az utca?
Ha az első képen lévő módon parkolsz és rálógsz a járdára az szabálytalan, rendőr, közteres büntethet érte.
A második esetben arra kell figyelni hogy a menetiránynak megfelelően parkolj az autó orrával, egyébként ha nincs megállást/várakozást tiltó tábla akkor akár az úttesten is meg lehet állni ha marad még hely (pontosan nem emlékszem hogy 2-2.5 vagy 3 méternek kell-e maradni).
Nos, a régi szabállyal ellentétben, ma már szabad kapubejáróban parkolni. Korábban akár azt is büntethették, aki egylakásos családi házban volt a tulajdonos, és saját kapuja előtt ált.
Most annyi a feltétel, hogy a tulajdonos(ok) beleegyezésével bárki várakozhat kapubejáróban.
Járdán parkolni tilos. Kivétel, ha tábla megengedi, de akkor is csak olyan módon, ahogyan a kiegészítő tábla mutatja. És még így is elegendő helyet kell hagyni. Az azt hiszem 1,5 m minimum.
Ez még akkor is igaz, ha 60 centi széles az egész járda, és ott a tábla, ami megengedné a járdán parkolást (van ilyen!).
Ami a konkrét helyet illeti:
A járda gyakorlatilag nincs, keskeny, rossz.
Ha teljes terjedelmével az úttesten állsz, gondot jelenthet a többieknek. Ha nem is erős ívű, de azért csak két kanyar is van itt.
Attól függetlenül, hogy mi a szabály, én nem hagynám kinn az autóm a bejárón, mert ha meghúzza valaki, kicsi az esély, hogy becsönget vagy telefonszámot hagy...
Olcsóbb beállni, mint kifizetni a karosszériást/fényezőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!