Ilyen tipusu utkozeskor, ki a vetkes? (abraval)
Szituacio:
Megy a piros auto, elotte a kek kirakja az indexet hogy le akar fordulni es lassit. Erre a piros auto ugy dont hogy kikeruli a keket es a szembe savba megy, ekkor viszont rafordul a zold autos es osszeutkoznek! Ki a hibas?
Válaszolnak vagy hatan és akkor nyögöd be hogy ez meg az lemaradt a képről.
Ha még ezután lenne vaálasz akkor is kitalálnál még valamit?
Jól van, na, ha valaki nem ért egy dologhoz, az nem tud jól kérdezni, mert egyszerűen nem jut eszébe, hogy milyen körülmények lehetnek még fontosak a kérdésben...
Kérdező: főúton valódi, sarkára állított táblával jelzett főutat értesz, vagy csak "főbb" utat, azaz elsőbbséggel rendelkező utat? Ez nem mindegy.
A zöld az mindenképpen vétkes, mert bármelyik sávban érkezik autó, annak elsőbbséget kell adni. Ebből adódóan, ha rendőr jön ki az ütközéshez, akkor az garantáltan kiszabja a büntetést a zöld sofőrnek, minden egyébtől függetlenül.
Innen kettéágazik a dolog.
Ha a főút az valódi, táblával jelzett főút, vagy ha nem az, de a kereszteződés előtt táblával van jelezve a piros számára, hogy ebben a kereszteződésben neki van elsőbbsége, akkor jogosan előzött, senki nem szólhatja meg ezért.
De ha csak egy sima, elsőbbséggel rendelkező utca, mindenféle tábla nélkül, akkor a piros nem előzhetett volna a kereszteződésben. (Ettől függetlenül, a zöld vétkességét ez nem befolyásolja.) Szóval, ha ilyen helyen ütközés történik, akkor a rendőr nemcsak a zöldnek, hanem a pirosnak is kiszabja a szabálysértési bírságot. A kötelező biztosítás szempontjából pedig megosztott felelősség lesz, tehát mondjuk, mindkét érintett biztosító a másik autó kárának felét fedezi.
A KRESZ valóban ezt mondja ki, de félve kérdezem meg hogy mi van ha nem veszed észre a kereszteződést?
Mész az X főúton, kereszteződést előjelző tábla nincs kirakva, egyenes út, senki nem jön szembe, 90-nel haladva elvárható hogy minden kis mucsaröcsögei földes bekötőutat észrevegyél azon a távon amire szükséged van az előzés biztonságos befejezéséhez? Természetesen nem megszokásból, a begyakorolt és arra az útvonalra ervényes jogosítvánnyal vezetünk hanem egy ismeretlen környéken és véletlenül egy kamiont előzünk ami mindent kitakar.
Miért, akkor mi van, ha nem veszel észre egy hülyén kirakott, vagy lelógó ágak által takart "mozgássérült parkoló" táblát? Ha feljelentés lesz belőle, akkor bizony elkérik tőled a 100 db ezrest.
A KRESZ logikája szerint úgy kell közlekedned, olyan sebességgel, hogy mindent észrevegyél, aminek köze van a vezetéshez. Ennyi. És ezen elv alapján fognak büntetni, ha mégse vettél észre valamit.
Te #12, ezt kifejtenéd bővebben?
"De ha csak egy sima, elsőbbséggel rendelkező utca, mindenféle tábla nélkül, akkor a piros nem előzhetett volna a kereszteződésben. (Ettől függetlenül, a zöld vétkességét ez nem befolyásolja.)"
- Milyen az az elsőbbséggel rendelkező utca, amit nem jelez tábla?
- Ha elsőbbsége van, miért nem előzhet?
15
Úgy értettem, hogy az elsőbbséggel rendelkező úton közlekedő részére kell kitáblázni az elsőbbséget, egy olyan táblával, amit a KRESZ-ben "Útkereszteződés alárendelt úttal" fantázianévvel illetnek.
Ha nincs ilyen, akkor hiába van elsőbbsége, de nem előzhet a kereszteződésben, mert a KRESZ megtiltja:
"34. §
...
(8) Tilos előzni:
...
e) útkereszteződésben és közvetlenül útkereszteződés előtt, kivéve
...
- ha a jármű főútvonalon vagy olyan más úton halad, amelyen elsőbbségét jelzőtábla [16. § (1) bek. u) pont] jelzi."
Most, hogy akartam neked keresni egy ilyen táblát, egy egész jó cikket találtam, ami nagyjából azt írja, amit én, csak a felelősség mértékét tippeltem meg rosszul.
Tehát:
Ha a védett úton volt főút vagy "rakéta" (kereszteződés alárendelt úttal) tábla, akkor a piros szabályosan előzött, egyedül a zöld a hibás.
Ha nem volt tábla a védett úton, csak az alárendelt utcában volt macisajt, akkor nem előzhetett volna, így osztott felelősség lesz.
Bár ez a szabály így totál marhaság, miért lesz veszélyesebb attól az előzés, hogy nekem nincs jelölve a kereszteződés?
+ ha nincs előrejelezve, akkor honnan a francból kéne tudnom, hogy kereszteződés lesz (ami miatt nem előzhetek)?
"Bár ez a szabály így totál marhaság, miért lesz veszélyesebb attól az előzés, hogy nekem nincs jelölve a kereszteződés?"
Ezt azoktól kellene megkérdezni, akik megalkották ezt a szabályt, mert én nem tudom.
"+ ha nincs előrejelezve, akkor honnan a francból kéne tudnom, hogy kereszteződés lesz (ami miatt nem előzhetek)?"
Onnan, hogy kinyitod a szemed. Ha nem tudod észlelni vezetés közben, akkor lassabban kell menned. Ha úgy se tudod észlelni, akkor nem kell vezetned. A jogalkotó szerint.
Ha nekifogsz a KRESZ-t olvasgatni, tucatjával találsz a gyakorlatban betarthatatlan v. legalábbis nem mindig betartható szabályt. Ha már előzés, akkor kezdjük ott, hogy egy buszt előzve úgy el tudsz haladni egy bármilyen jelzőtábla mellett, hogy nem veszed észre. De ez a tény, hogy nem láthattad, nem mentesít a betartása alól, megbüntethetnek miatta.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!