Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » 17 évesen autó jogosítvány és...

17 évesen autó jogosítvány és saját autó, mit gondoltok erről szülőként, felnőttként?

Figyelt kérdés

2020. szept. 25. 12:21
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
53%
Egy könnyen fenntartható, olcsón javítható autót bevállalnék, ami jó lesz rutinszerzésre, de komolyabbat, amihez méregdrága minden alkatrész, nem. Mert kezdőként biztos, hogy előbb-utóbb lesz valami incidens, ne a drága autó bánja.
2020. szept. 27. 15:54
 12/17 anonim ***** válasza:
68%

Nem tudom, miben különbözik egy saját autó egy családi közös használatútól. Esetleg abban, hogy a gyerek kap egy olcsót, nem az 5 millióst töri össze? Mert normális családban a gyerek mindig megkapja a családit, ha kéri. Akkor már inkább legyen egy félmilliós saját gépe, ha tényleg használja is.

Én mondjuk 17 és fél voltam a jogsi megszerzésekor, és onnantól bármikor használhattam a családi autót. De nem is volt saját hibás balesetem azóta se, se családi, se saját, se céges autóval.

2020. szept. 27. 18:19
 13/17 anonim ***** válasza:
37%

Jómagam szerettem volna tizenévesen jogsikat. Álmodoztam a segédmotor, nagy motor, autó jogsiról. 18 évesen adták rá szüleim az áldásukat és a pénzüket. Akkor a hivatásos A, B, C kategóriát céloztam meg. Elhasaltam elméletből. Majd ugyanakkor jött az érettségi + szakmai vizsga + felvételi. Így a jogsi megszerzést félretettem. Pár évvel később, felnőtten, saját fizetésből letetettem. Nembántam meg, hogy elhalasztottam. Sokkal érettebben, komolyabban álltam hozzá. Kolléga ajánlott egy olyan oktatót, aki az oktatókat is tanította, vizsgáztatta. Idős, tapasztalt, udvarias, jó fej volt. Repülőn kívül szinte mindent vezetett. Télen tanultam. Mentem nagy hóban, ónos esőben, sárban, latyakban, amikor sokan lemondták az órákat, én duplákat, triplákat vettem. Miután meglett a jogosítványom plusz órákat is vettem, pl. saját autóval. Amikor megvettem életem első telepjáróját off-road terepre is mentem az oktatóval. (volt ebben is tapasztalata) Azóta számtalan céges járgányt vezettem.

Lányom targonca jogosítvánnyal kezdte 22 évesen. Nem dolgozott vele, de nem árt, ha megvan, ráadásul élvezte. Utána jött a B kategória.

Fiam 19 évesen kapta meg a B-t.

Mindketten eleinte csak a környékben gyakoroltak. Sokszor szülői társaságunkban, ill. lányom a párjával is, aki gyakorlott sofőr. Kis idő elteltével jöhetett a városon kívüli és autópályás közlekedés.

17 évesen még korainak tartom, több szempontból is. Jó esetben még tanulnak a középiskolában, koncentráljanak inkább arra. (lehet, csak a saját káromon okulva mondom ezt) Sokat számít, mennyire komoly, megbízható a fiatal! Érzi-e a döntései, tetteinek súlyát? Szétszórt, bulizós, marháskodó fiatalnak nem való jogosítvány! Segédmotor jogsi, de még kerékpár sem kéne egyeseknek. "Nyuszi vagy McFly?" - szövegre ugróknak semmiképp!

Saját autó? Mindenkinek, ameddig a takarójuk ér! Nem támogatom a nagyon olcsó, rozoga, régi autókat! Ha lehetősége van a családnak, akkor vegyen egy használt, de jó állapotú, minél fiatalabb autót a kölöknek, vagy alkalmanként adja oda a szülő a családi járgányt. A biztonság, a megbízhatóság, az új technika nagyon sokat számít a belesetek elkerülésében!

2020. szept. 28. 00:12
 14/17 anonim válasza:
70%
Mi éppen a múlt héten vettünk a 17 éves gyereknek (két hónap múlva lesz 18 éves) egy használt 15 éves autót, de azért mert olyan helyen lakunk, ahol nehézkes a tömegközlekedés, és ezzel is segíteni szerettük volna neki az iskolába járást. Ráadásul a fiam egy nagyon komoly, megfontolt gyerek, diákmunkázik a gimnázium mellett, és vállalta az autó fenntartását a saját keresetéből, amibe persze mi is segíteni fogjuk. Szerintem a gyerek természetétől függ, hogy való-e neki 17 évesen saját autó, mert például a nagyobbik fiúnk az sokkal éretlenebb, mint a kisebbik, így nála a jogosítvány szerzést is kitoltuk 3 évvel, ami igy volt helyes.
2020. szept. 28. 09:56
 15/17 anonim ***** válasza:
76%

13: ugye tudsz róla, hogy 17 évesen, egymotoros kisrepülőgépet is lehet vezetni? Na, pilótajogsit szerezni a nem semmi, mert a vezetése mellett különféle felhőtípusokat, meteorológiai kódjelzéseket is meg kell tanulni, és persze kell tudni angolul kommunikálni az irányítótornyokkal.

Pl. meteorológiai előrejelzés a mai napon ebben a pillanatban Békéscsaba repterére, aminek értelmezése rendkívül fontos leszálláskor:

LHBC 280545Z 09011KT CAVOK 17/08 Q1007

Ha ezt a kódot azonnal mondja az a 17 éves, miért ne repülhessen?

2020. szept. 28. 12:19
 16/17 anonim ***** válasza:
42%

15#

Nem tudtam róla, hiszen nem érint. Ahogy írtam, nem minden fiatalnak való jogosítvány (persze, nem minden felnőttnek sem). Érettség, tudatoság függő, kinek a kezébe adnék bármilyen kormányt. Valahol egyetértek avval a felvetéssel, 20 év alatt és 70 év felett pszichikai vizsgálat kellene a jogosítványszerzéshez, megújításhoz.

A tehetség más kérdés. Vannak különleges fiatalok, akik koraérettek, az ő tudásukat el kell ismerni, támogatni kell (kéne). Aki tizenévesen, felelősségteljesen repülőt képes vezetni, azelőtt emelem a kalapom! Valószínű, ő nem a bulizós, bandázós, ökörködős, piálós típusú fiatal.

2020. szept. 28. 15:39
 17/17 anonim ***** válasza:
77%

Nálunk anno az iskolában indított KRESZ-képzést egy cég, akkor az osztályban a 26 gyerek közül kb. 24-en szereztünk jogsit harmadikos korunkban, ill. az azt követő nyári szünetben. Mivel technikusi osztály voltunk, még két évig voltunk osztálytársak, és ez alatt csak egy koccanás történt emlékeim szerint. A párhuzamos osztályokból se emlékszem semmi szörnyűségre. Szóval az hülyeség, hogy minden gyerek felelőtlenül száguldozik. Oké, tapasztalat még nincs, de az akkor se lesz azonnal, ha csak 10 év múlva szereznek jogsit.

Inkább én úgy gondolom, hogy 3-5 év vezetés után érzik úgy a huszonévesek, hogy ők már mindent tudnak, és rájuk nem vonatkoznak a fizika törvényei, és akkor kezdenek állatkodni.

2020. szept. 29. 05:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!