A biciklisnek ilyen kereszteződésben hogy kell eljárnia?
Itt a kép a konkrét kereszteződésről:
Van egy zebra és mellette megy a zebrával párhuzamosan egy bicikli út.
Van jogsim, sok vezetek és ha jól emlékszem kiemelkedően jó lett a kresszem, de felejtek.
Arra emlékszem, hogy a zebrán le kell szállni a bicikliről és át kell tolni.
Viszont mi a helyzet akkor amikor a zebrával párhuzamosan megy a bicikliút?
Még soha sem láttam biciklist leszállni és át sétálni, csak zebránál, amit én is mindig úgy teszek amikor városon belül rövidebb távon biciklizek.
Ebben a kereszteződésben én általában gyalogos tempóban lassan átszoktam hajtani biciklivel és egy pillanatra meg is állok és nézem, hogy az autó észre vette és lassít-e.
Ma ugyan ezt tettem. Egy pillanatra megálltam. Jött a tanulóvezető az oktatóval és láttam hogy látnak és mintha elkezdtek volna lassítani és elindultam, majd rám dudáltak és elkezdett mutogatni az oktató mérgesen.
Gondolom akkor nem ez a helyes módja az átmenetelnek ... de akkor valaki tudja linkelni hogy a kreszben hol van meghatározva a helyzes mód? Mert csak a sima zebrás esetre emlékszem benne, arra nem hogy mi van amikor azzal párhuzamosan megy a bicikli út.
Vagy ilyenkor áthajthatok biciklivel? Csak nem nekem van elsőbbségem? és akkor lenne elsőbbségem ha le szállnék róla és gyalogossá változnék át?
Zebrán leszáll és tolja.
Bicikliúton nem száll le, simán átgurul, viszont ott van az elsőbbségadás kötelező tábla, tehát az autókat el kell engedni.
Az utolsó bekezdésben írod a helyes megoldást. Rád kerékpárosként az "elsőbbségadás kötelező" tábla vonatkozik, amelyet az útburkolatra is felfestettek. Ha elfelejtetted ennek a táblának a jelentését, sürgősen tornázd fel a tudásod, mielőtt balesetet szenvedsz, vagy azt okozol.
Megteheted, hogy a kereszteződés előtt leszállsz a kerékpárról, innen a gyalogosokra vonatkozó szabályok vonatkoznak rád, konkrétan a zebrán elsőbbséged van az úttesten haladó járművekkel szemben.
Egyértelmű! Ott a macisajt a kereszteződés előtt a kerékpárútra felfestve.
Megállsz, megvárod míg elmegy az autós forgalom, és szépen áthajtasz a zebra mellett felfestett kerékpársávon. A túloldalon látszik, hogy van háromszög tábla IS, ami a bicajosokra vonatkozik.
Megáll, elsőbbséget ad az úttesten közlekedő járműveknek, majd átteker. Ha elsőbbséget akar, akkor leszáll, odamegy a zebra mellé és érvényesíti gyalogosi elsőbbségét.
Amúgy nem "kötelező" leszállni, ha valaki át akar gurulni zebrán bicajjal, a KRESZ sehol sem ír ilyet. Ez az egyik leggyakrabban félreértelmezett szakasz a KRESZ-ben. Soha nem a teljes paragrafust idézik, csak az utolsó mondatot a szakaszból. Annyi, hogy ilyen esetben járdára érvényes maximum 10 km/h-val mehet, illetve se járművet, se gyalogost nem zavarhat, akadályozhat, veszélyeztethet, mindenkinek elsőbbséget kell adnia. Azaz ha max 10-zel át tud úgy tekerni zebrán, hogy senkinek fel sem tűnik, nyugodtan megteheti, sehol nincs tiltva KRESZ-ben. 54. § (4) részéből szoktak kiemelni 1 mondatot, de az a teljes résszel együtt teljesen mást jelent, mint szövegből kiemelve.
#4: abszolút igazad van!
Áttekerhet, de ilyenkor - ahogy te is írod - nincs elsőbbsége (mint egy gyalogosnak).
Sokan abban a tévedésben vannak, hogy a sárga négyzetekből álló burkolati jel „kerékpáros zebra”. Ez a jel elsőbbséget nem szabályoz. A kerekes látja, hogy nincs vége ott a világnak, a számára kijelölt lehetőség folytatódik. Az autós pedig felkészülhet arra, hogy ott kerékpárosok közlekednek.
Az elsőbbség egyéb szabályokból következik. Pl. kanyarodás, jobb kéz stb., illetve táblák.
Így a jeltől függetlenül a kerékpáros lehet elsőbbségre kötelezett (mint a kérdezett helyen), vagy elsőbbséggel rendelkező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!