Hogyan működik az egyenrangú útkereszteződés?
Úgy tudom, hogyha csak 2en érkeznek egymással szemben kanyarodási szabály van, balra kanyarodó elsőbbseéget ad az egyenesen tovább haladónak és a jobbra kis ívben kaanyarodónak. Ha 3an 3 irányból jobb kéz szabály van.Tőlünk jobbra lévőt elengedjük.
Hallottam olyanról, hogy ha valaki jobbra megy, a 3 autó közül ő mehet elsőként. Ez igaz? Ha igen bàrmilyen irányból érkezve fent áll?
Pl. nem 2 autó közötti kereszteződésből jön jobbra kanyarodó hanem az egyik szélről. Ilyenkor elsőbbsége van a vele szemben jövővel is, aki legjobbrább van és ugyanoda kanyarodna ahova ő?
Olvastam valahol, hogy a jobbra kanyarodó mehet mert ő kivétel.
De rendben akkor így rendezem el magamban ahogy mondjátok.
I. Először mennek a jobbra kanyarodók.
II. A többiek sorrendje óramutató járásával megegyezően zajlik. (Vagyis mindig az megy, akinek a jobb oldalán nincs senki.)
Speciális eset 1: Ha csak egymásnak szemből érkezők vannak, akkor mindig a balra kanyarodó megy másodiknak. Ha mindketten balra kanyarodnak, akkor közös megegyezéssel dől el sorrend (vagy ha elférnek, akkor egyszerre)
Speciális eset 2: Ha mind a 4 irányból érkeznek és senki nem kanyarodik jobbra, akkor közös megegyezéssel egy átmegy, majd utána a normál szabályok szerint folytatódik a sorrend.
Kivételek:
- Megkülönböztető jelzést használó járműnek minden esetben elsőbbsége van.
- A balról érkező villamosnak elsőbbséget kell adni. (A valóságban nincs ilyen kereszteződés)
Leegyszerűsítem neked:
* Jobbra mész: Mehetsz.
* Egyenesen mész: Elnézel jobbra. Jön valaki? Ha igen, elsőbbséget adsz neki. Mehetsz.
* Balra mész: Elnézel jobbra. Jön valaki? Ha igen, elsőbbséget adsz neki. Elnézel szembe. Jön szemből valaki? Ha igen, elsőbbséget adsz neki. Mehetsz.
Persze a valóság nem így működik, mert meg kell győződnöd róla, hogy meg is adják az elsőbbséget, tehát nyilván vakon nem mész be a kereszteződésbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!