Miért gáz az, ha lassabban vezetek?
Lakott területen belül 50-el szoktam menni, többel nem. A városban sok autóson látom, hogy szenvednek, amiért nem mehetnek többel miattam. Sokszor olyan manővereket ejtenek meg, hogy megelőzzenek, amiknek csak a szerencsén múlik a végkimenetele.
Volt pár utasom (fiatalok közül), akik szintén nem értették miért megyek 50-el és nem 70-el. Valahogy képtelen vagyok megérteni, hogy mi a baj ezzel.
Tudtommal 50-el lehet városban haladni, és ha én 50-55-el megyek, az miért zavar mást?
A főutakon szintén ez a helyzet. Az utak állapota gyakran olyan, hogy 90-nél szétszakad az autó. Általában 80-al szoktam, ritkán megyek fölé. Ilyen esetben is, ha megjelenik mögöttem egy Audi, Merci vagy BMW, akkor 100% hogy záróvonalon vagy kanyarodósávon nekiállnak előzni. Aztán 500 méter múlva találkozok velük a pirosnál.
Autóúton 90-100-al megyek, ott kivétel nélkül mindenki 130-140 környékén megy. Ilyenkor nem nagyon zavar a dolog, hisz szabadon előzhetnek, ha akarnak. De mégis elgondolkodom, ha 110 a megengedett, miért tesznek rá még pár tízest?
Megértem, ha sokan sietnek a stressz miatt. De az én tapasztalatom az az, hogy hiába sietek, csak pár percet nyerek vele.
Nektek mi a véleményetek?
13, szerintem olvasgasd a KRESZt!
“5) Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza.”
14-es, köszönöm, olvastam, nem csak most, nem először.
Felhívnám figyelmedet az “indokolatlanul” kitételre. Az, hogy 50-nel mész 50-es korlát mellett, az meglehetősen indokolt. Az, hogy 30-cal mész ugyanott, mert orkán erejű szél van vagy kicsit megpakoltad a verdàt falazótéglával, szinten eléggé indokolt, bár persze utóbbi esetben a “mennyire?” egy releváns kérdés lehet.
az óra szerinti 50, az nem 50, hanem jóval kevesebb, egyes autóknál (pl ahogy írtam, az enyémnél 42), de vezettem már olyan kocsit, ahol az óra szerinti 50,az 38 volt valójában.
a kérdés, hogy a kérdező a saját óráját nézi vagy a valós sebességet.
nem mellesleg 110-es úton, ha indokolatlanul 90-nel megy fényes nappal, száraz időben, akkor meg fogják előbb-utóbb bírságolni ;)
Mondjuk az nem normális, ha a km-óra rosszul van kalibrálva, és 4-5%-nál többet csal. Ott a GPS, be lehet vele mérni, utána meg az alapján betartani az 50-et.
Mivel a legtöbb országban a lakott területen belül 50 a megengedett, ezért a legtöbb kocsi áttétele ehhez van kalibrálva 4-esben.
2019-es a kocsim és 50-nél a GPS 42-5 mutat
110-nél kb 98-at
De nagy bajotok van.
Nekem meg az óra mutatója 100km/h-nál teljesen befagy, de a GPS szerint mégis tovább gyorsul az autó. Meghát érzem én is, hogy pörög mint az állat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!