Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha a gyalogosoknak majdnem...

Ha a gyalogosoknak majdnem "kötelezően" meg kellene köszönni, hogy megáll az autós, az nem hatna fordítottan pozitívan?

Figyelt kérdés

Rendben, hogy a nagyobb és erősebb segítse a gyengébbet, tehát az autós figyeljen az emberekre, de ha "kötelezően" megköszönnék az emberek, ha tudják, hogy megállt az autós, akkor annak lehet egy pozitív hatása lenne az autósra és legközelebb is szívesebben áll meg átengedni a gyalogost.

Aki szatyrot visz, gyerekét kíséri nyilván nem, de aki tehetné. Csak egy apró gesztus, de lehet jól hatna az autósokra.

Csak addig, amíg el nem jön a fénnyel villogó nehezen belátható kereszteződések és zebrák, táblák ideje.

2019. okt. 26. 10:34
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
84%
Inkább az autósok szemléletében kellene változás. Nem szívességet tesz azzal, ha átengedi a gyalogost a zebrán, a gyalogosnak elsőbbsége van!
2019. okt. 26. 10:37
 2/14 anonim ***** válasza:
91%
Miért kellene meg köszönni azt, ami alapvető kötelesség? Nem szívesség a megállás hanem a KRESZ alapvető szabálya.
2019. okt. 26. 11:03
 3/14 anonim ***** válasza:
90%
Én mindig meg szoktam köszönni gyalogosként, de nem tenném kötelezővé, vagy ilyesmi. Ez ugyanolyan alap illemszabály szerintem, mint hogy pl. az ételt is megköszönöm a menzán - pedig ugyanilyen logika szerint azon sincs mit megköszönni, fizetek érte, nem?
2019. okt. 26. 11:30
 4/14 anonim ***** válasza:
23%

Én sokszor megköszönöm egy intéssel, főleg ha jó kis csajszi állt meg :D :D

Illetve nekem is sokszor megköszönik.

Szerintem nincs ezzel semmi gond.

2019. okt. 26. 11:49
 5/14 A kérdező kommentje:
Értem az első hozzászólókat, de pont ez lenne a fordított pszichológiai hatás, hogy valóban az autósoktól várja el mindenki, hogy megálljon, de ha a gyalogosokat köteleznék erre a megköszönő gesztusra, akkor megértenék azt, amit az utána hozzászóló is mond, hogy nem csak az autósoknak van felelőssége, hanem a gyalogosoknak is, és ha már az autós betartja a KRESZ-t, ami ráadásul *nem minden esetben, élethelyzetben egyértelmű, akkor a gyalogos is tudassa vele, hogy "köszi, hogy megálltál". Jutalmazás. Ez visszahat az autósra és legközelebb szívesebben fog megállni, mert jutalmat kap a gyalogostól, a "köszi, hogy megálltál" kézjelzést.
2019. okt. 26. 11:59
 6/14 anonim ***** válasza:
63%

Én is meg szoktam köszönni.

De az udvariasság kb. óvodai "tananyag"

2019. okt. 26. 12:07
 7/14 anonim ***** válasza:
15%

Igen, ez valóban jó pszichológia lenne, főleg Budapesten vettem észre, hogy gyakorlatlag megszűnt a "köszönöm" a közlekedésben.

Villogok valakinek, hogy jöjjön elém, bejön.....semmi reakció.

Legközelebb van kedvem beengedni bárkit is?

Nem nagyon.

Szerencsére vidéken még nem ez a helyzet.

Valahogy egyre taplóbbak az emberek, hála a modern nevelési szabadságnak, semmi köszönöm, udvariaskodás, mosolygás, stb.

Mert az olyan megalázó, vagy nem tudom.

Egy apró gesztus, nem kerül semmibe.

És nem hinném, hogy kevesebbek lennénk majd ezáltal.

2019. okt. 26. 13:18
 8/14 anonim ***** válasza:
88%

Én amúgy autósként azt látom, hogy a gyalogosok többsége megköszöni, én magam is sokszor intek, hogy "köszi".

Én az egész megköszönéssel úgy vagyok, ha megköszöni örülök, ha nem akkor nem ettől fog elborulni az agyam és nem lettől lesznek álmatlan éjszakáim.

2019. okt. 26. 15:36
 9/14 anonim ***** válasza:
74%

"Idi.tak, a kreszbol csak ezt az 1 sort ismerik, semmi mást"

Kedves tőled, hogy ismeretlenül leidiótázol. Nem mellesleg vezetek és ismerem jól a KRESZ-t. a KRESZ-ben nem csak ez a sor létezik, de ez alapvető szabály, pont ugyanolyan alapvető, mint hogy nem rongyolsz ki a vonat elé leengedett sorompónál, nem rongyolsz bele a kereszteződésbe piros lámpánál vagy nem váltasz sávot irányjelző nélkül.

"nem zavarja őket, hogy mögötte nem jön semmi, neki elsőbbsége van, ezért lelép"

Miért kellene zavarja, ha egyszer neki van elsőbbsége? Neked alapvetően úgy kellene megközelíteni egy gyalogátkelőhelyet, hogy meg tudj állni. Szerencsére manapság rászállt a rendőrség az ilyen parasztokra és ugrik a jogsi. Egyet is tudok érteni teljesen.

"Akadályozza a forgalmat az ostobasága miatt."

Miért lenne forgalomakadályozás, hogy valaki él az elsőbbségével. Én mindig azt mondom, hogy úgy kell nézni a gyalogost, mint egy vonatot, villamost. Ott is ennyire "menő" gyerek lennél, hogy elé vágsz, majd megáll? Nyilván nem. Pont ugyanolyan ez, mint hogy a STOP táblánál akkor is köteles vagy megállni, ha az égvilágon senki nem jön az úton, vagy a piros lámpán sem vágtatsz át olyan alapon, hogy úgysem jön senki, pont ugyanúgy a gyalogost is át kell engedd.

2019. okt. 26. 15:51
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Illemszabályt nem lehet kötelezővé tenni, mert az magával vonná azt is, hogy az illetlenséget büntetni lehetne, ami alkotmányellenes, hiszen az embereket ezzel rákényszerítenék egy erkölcsi norma betartására (vö. pl. a hitleri üdvözléssel, ami gyakorlatilag ugyanez a szisztéma).
2019. okt. 26. 17:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!