Vissza szabad a gyalogosnak fordulni a gyalogátkelőn félúton a jelzőlámpa zöld, valamint villogó jelzésénél?
Elvileg nem tilos.
Más kérdés, hogy a villogó zöldnél a vissza fordulás lehet szabálytalan, ha vissza fordulva hosszabb az út, és pirosban még az átkelőn vagy.
Az első válasz is szerintem helyes, de szabályoktól függetlenül sem egészséges. Bizonyos esetekben lehet kisebbik baj a visszafordulás, de alapvetően az autós arra készül, hogy balról jobba, vagy jobbról balra haladnak el előtte.
Ha nyugtázta, hogy a sáv szabad, és közben vált a lámpa, nem számol a visszafordulóval.
#2#
Villogó zöldnél még az autósoknak piros a lámmpa, de persze lehet jobbra kanyarodó is, aki előtt nincs lámpa, csak elsőbbség adás tábla, tehát a vissza forduló gyalogosnak is figyelni kell, nem jön-e mögötte kanyarodó jármű.
Az meg nagyon lényeges a kérdésnél, honnan is fordul vissza.
Lelép az úttestre, és eszébe jut, hogy még valami elintézni valója van, vagy már majdnem átért, és onnan fordul vissza - nem mindegy.
Szabály nem tiltja tudtommal, viszont én nem tanácsolnám senkinek, mert egyrészt lehet, hogy mire elindul visszafelé, már piros lesz a lámpa, másrészt lehet, hogy az ott lévő autós pont nem veszi észre, hogy visszafordult, és megindul. Vannak baromi forgalmas utak, ahol 1 mp alatt elindul 20 autó 4 irányból.
És még ha az autós is lesz hivatalosan a hibás, mert még nem volt zöldje, vagy nem vett észre, attól még te ugyanúgy megdöglesz egy hülye döntés miatt, és nem fog vigasztalni senkit, hogy nem tiltotta szabály, hogy visszafordulj a zebrán.
@7: a villogó zöld arra figyelmeztet, hogy hamarosan pirosra fog váltani a lámpa és már ne lépjen le az úttestre.
A jelzőlámpa azt szabályozzab hogy a gyalogos mikor léphet az útra -ha már ott van és éppen kel át, már semmi jelentősége nincs...
Álláspontom szerint nem fordulhat vissza, ugyanis a KRESZ, vagyis az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 8. § (2) b) pontja alapján a villogó zöld jelzés az alábbit jelenti:
"a villogó zöld fény az áthaladásra engedélyezett időtartam végét jelzi: a gyalogos az úttestre nem léphet, az úttesten levő gyalogos pedig köteles az áthaladást mielőbb befejezni;"
Ezek alapján a gyalogos köteles befejezni az áthaladást, ami az én értelmezésben azt jelenti, át kell mennie, hiszen ha visszafordul, akkor nem fejezte be az áthaladást.
Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!