Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Gyalogos-átkelőhelyen ti...

Gyalogos-átkelőhelyen ti hogyan áltok meg?

Figyelt kérdés
Teszem azt megyek 50-el de általában ilyenkor nem megyek gázzal és 45-el megyek kb mivel nehéz meggyőzödni a gyalogos szándékáról. Gondot okoz nálam az, ha pl a zebrán áll, de nem néz felém vagy csak el néz valamerre ilyenkor tovább megyek. Ilyenkor is álljak meg? A kedvencem az amikor többen vannak, és már a szegélynél dumálnak, és nem néznek felém és ilyenkor nem tudom hogy ezek most át akarnak menni, vagy csak bratyiznak a szélén. Ti hogy vagytok ezzel? Tanácsok?
2019. szept. 12. 16:01
 1/8 anonim ***** válasza:
87%
Én előtte szoktam megállni.
2019. szept. 12. 16:05
 2/8 anonim ***** válasza:
72%
A lassítás, fékkészenlét, fokozott óvatosság alap. Ha nincs szemkontaktus, és nem húsz centire megyek el mellette, akkor nem állok meg. Ha összenézünk, és nem int, hogy menjek, akkor megállok. Megállni általában 2-3 méterre állok meg a felfestés előtt. Részemről legyen egyértelmű a szándékom. Azokat a járművezetőket, akik az utolsó centiken satuznak le, nem értem.
2019. szept. 12. 16:11
 3/8 anonim ***** válasza:
73%

"Gondot okoz nálam az, ha pl a zebrán áll, de nem néz felém vagy csak el néz valamerre ilyenkor tovább megyek."

Pedig olyan esetekben meg kellene állni, meggyőződni arról, hogy mit is akar, mert az, hogy a gyalogos bamba, téged nem mentesít, ha elsodrod, kijelölt gyalogos átkelöhelyen teszed... a többit a fantáziádra bízom.

A "zebra" rizikós hely, ott a gyalogosoknak megkülönböztetett elsőbbségük van, nam csak akkor kell megállni, ha már lelépett az úttestre, akkor is, ha közelít az átjáróhoz, és sokszor valóban nem egyértelmű, mit akar

2019. szept. 12. 16:48
 4/8 anonim ***** válasza:
69%
nem a zebrán, hanem előtte állok meg, ha nagyon elbambult a gyalog akkor duddantok efy rövidet
2019. szept. 12. 16:51
 5/8 anonim ***** válasza:
73%

A nem egyértelmű mit akar dologban az autósok is hibásak. Vannak országok, ahol aránylag kevés a szabálytalanság, máshol pedig alig tartanak be bármit is.

Nálunk minden közlekedő ennek keveréke. Senki nem tudja a másikról, hogy miféle. Amíg egy bécsinek mondjuk eléggé nyilvánvaló, hogy a zebránál át fogják engedni, nálunk az a meglepő, ha megkapja az elsőbbséget. Aztán ha olyannal találkozik, aki átengedné, nem érti, mi van.

2019. szept. 12. 16:54
 6/8 anonim ***** válasza:
65%
Én inkább állok meg, és dudálok egyet, hogy ne bambuljon, minthogy kilépjen elém és telibe verjem. Nem azon a pár másodpercen múlik az élet (kivéve ha elütöm).
2019. szept. 12. 17:56
 7/8 anonim ***** válasza:
31%
Én ilyenkor arra készülök, hogy át akar kelni és megállok a zebra előtt. Aztán ha egyértelmű már a szándéka és nem akar átkelni, akkor elindulok. Őszintén szólva túl nagy gondot nem szokott ez okozni nekem, bár nyilván van némi felesleges időveszteségem ebből időnként.
2019. szept. 13. 10:49
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem, nem kell megállni mindenképpen.

A KRESZ azt írja elő, hogy 1. elsőbbséget kell adni a gyalogosnak 2. az autós nem akadályozhatja vagy zavarhatja. Valamint, hogy olyan sebességgel szabad megközelíteni a zebrát, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni. Ennyi, tehát semmi feltétlen megállás.

Vagyis, ha nem egyértelmű, hogy át akar menni, akkor lassítok. Ha még akkor se egyértelmű, akkor egészen lassan, szükség esetén akár 5 km/h-val átgurulok az átkelőhelyen. Csak akkor más a helyzet, ha annyira közel kell(ene) hozzá mennem, hogy az már veszélyes lenne, pl. egy-két lépéssel elém kerülhetne, akkor megérdeklődöm, hogy át akar-e kelni még az idén.

Ha már a zebrán áll, akkor nyilvánvaló, hogy át akar kelni. De ez nem változtat a dolgon, itt is ugyanazok a szabályok vonatkoznak rám, elsőbbséget kell adnom, és nem akadályozhatom vagy zavarhatom. De ha ő egy széles út egyik szélén ácsorog a zebrán, én meg a másik oldalon el tudok menni úgy, hogy a KRESZ-t nem sértem meg, akkor minden további nélkül.

2019. szept. 19. 07:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!