Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Szabad-e előzési szándékot...

Szabad-e előzési szándékot jelző autót előzni?

Figyelt kérdés
Ha csak kitette az irányjelzőt, de még nem kezdett előzni
2019. aug. 30. 14:20
1 2
 1/12 alletta ***** válasza:
59%
szerintem nem szabad, mert már jelezte szándékát.
2019. aug. 30. 14:27
 2/12 anonim ***** válasza:
84%
Nem szabad, alap feltételek között szerepel a kreszben
2019. aug. 30. 14:28
 3/12 anonim ***** válasza:
76%

Nem, nem szabad! Az irányjelző működtetésével már megkezdetnek kell tekinteni a műveletet. Kanyarodási szándék jelzésénél is ugyanez van.

Miért?

Azért, mert a szándékot előre kell jelezni, hogy mire készül. Ha pici késedelmet érezni, az semmit nem számít. Számos oka lehet. Nem teljesen tiszta az útja, és arra vár, hogy ténylegesen elmozdulhasson.

2019. aug. 30. 14:31
 4/12 A kérdező kommentje:
Hát ezt én is így tudom. Ha már kitette az megkezdett elozesnek számít szerintem, még ha amúgy nem is kezdte meg.
2019. aug. 30. 14:34
 5/12 anonim ***** válasza:
0%

4 éve volt egy ilyen kérdés szakoe-n háát az volt a helyes, hogy ha az előzést megkezdte, azóta ha felmerűl ezen agyalok..

C jogsin nem volt ilyen kérdés és már legutóbbi e meg d vizsgán sem láttam, eltünt. Javaslom ne előzd meg akinek balra villog az irányjelzője, egyszer jöttem haza a 610-es úton aztán egy Pözsó (bocs nem tudom leírni, tényleg bocs) mindig balra indexelt amikor előzni akartam, kínomba már itt kérdeztem meg, hogy mi van , hogy mindig indexel pár másodpercre, aztán kiderűlt, hogy elektromos bibi, mire megjött a válasz már mindegy volt :D , csak unatkoztam lassan ment, elöszőr és utoljára untam magam úton, akkor. :)

2019. aug. 30. 14:38
 6/12 anonim ***** válasza:
22%
Akinek jogosítványa van az tudja,hogy nem....az már más tészta,hogy egyeseket abszolút nem érdekel.Még az se,ha az ember már a másik sávba van,mert jó esetbe legalább indexel mielőtt kivág az ember elé és nem csak úgy pusztán kihúzza a kormányt mert vagy nem néz a tükörbe előtte vagy úgy van vele,hogy van fék a másik autón.
2019. aug. 30. 14:48
 7/12 anonim ***** válasza:
72%

"34. § Előzés

(1) Előzni abban az esetben szabad, ha

[...]

c) az előzni kívánó jármű előtt ugyanabban a forgalmi sávban haladó másik jármű előzési szándékot nem jelzett;"

2019. aug. 30. 18:29
 8/12 anonim ***** válasza:
6%

A válasz egyértelműen nem. A gyakorlatban pedig az kezdi meg, aki előrébb van, és nem is kell vele vitatkozni, mivel a tükörbe úgysem fog belenézni ez tapasztalat, vagyis jobb erre számítani.

A másik dolog az előzéssel kapcsolatban, amit rendre rosszul hajtanak végre, hogy az előzést jelzik, a folyamatot. Az előzést nem kell jelezni, csupán annak megkezdését, illetve az azzal járó irányváltoztatást, ahogy annak befejezését is. A sávváltás funkció erre lett kitalálva.

A másik probléma, hogy sokan az előzést kikerülésként értelmezik, ami két külön fogalom.

A harmadik probléma pedig és ez tényleg komoly probléma a magyar utakon, hogy sokat azt gondolják, amennyiben kapcsolják az indexet, akkor a másik automatikusan lemond az elsőbbségéről, avagy aki használja azonnal végrehajthatja a műveletet. Akinek indexelnie kell valamiért, annak a forgalmi helyzetek 80%-ban elsőbbségadási kötelezettsége áll fenn valaki vagy valami részére.

És most a végére őszinte leszek, mert ha nem az lennék, akkor magamat köpném szembe, miszerint én ritkán indexelek, csupán azokban az esetekben ha a tükrök használata nem elegendő.

2019. aug. 30. 19:59
 9/12 anonim ***** válasza:
66%

No most az a helyzet, hogy az előttem haladó jelzi az előzési szándékát, azaz indexel. Onnan tudom mi a szándéka, hogy látom, előtte is halad egy gépjármű, ami lehet kamion is. De mindegy.

Ebben az esetben nem szabad megelőzni akkor sem, ha látom, hogy a sebességünk és a szembe forgalom engedné az előzést, de valamiért az indexelő mégsem kezdi az előzést. Várnom kell, amíg megkezdi és be is fejezi az előzést.

2019. aug. 31. 07:24
 10/12 anonim ***** válasza:
66%

Abban van valami félelmetese, hogy a kérdésre tökéletes választ is le tudjátok pontozni. Miért teszitek ezt?

Legalább leírnátok a piros kéz mellett, hogy miért lehet mégis előzni a jogszabály és minden észérv ellenére. Szóval, akkor miért is nem helyes válasz az, hogy tilos és veszélyes?

2019. aug. 31. 12:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!