Szabad-e előzési szándékot jelző autót előzni?
Nem, nem szabad! Az irányjelző működtetésével már megkezdetnek kell tekinteni a műveletet. Kanyarodási szándék jelzésénél is ugyanez van.
Miért?
Azért, mert a szándékot előre kell jelezni, hogy mire készül. Ha pici késedelmet érezni, az semmit nem számít. Számos oka lehet. Nem teljesen tiszta az útja, és arra vár, hogy ténylegesen elmozdulhasson.
4 éve volt egy ilyen kérdés szakoe-n háát az volt a helyes, hogy ha az előzést megkezdte, azóta ha felmerűl ezen agyalok..
C jogsin nem volt ilyen kérdés és már legutóbbi e meg d vizsgán sem láttam, eltünt. Javaslom ne előzd meg akinek balra villog az irányjelzője, egyszer jöttem haza a 610-es úton aztán egy Pözsó (bocs nem tudom leírni, tényleg bocs) mindig balra indexelt amikor előzni akartam, kínomba már itt kérdeztem meg, hogy mi van , hogy mindig indexel pár másodpercre, aztán kiderűlt, hogy elektromos bibi, mire megjött a válasz már mindegy volt :D , csak unatkoztam lassan ment, elöszőr és utoljára untam magam úton, akkor. :)
"34. § Előzés
(1) Előzni abban az esetben szabad, ha
[...]
c) az előzni kívánó jármű előtt ugyanabban a forgalmi sávban haladó másik jármű előzési szándékot nem jelzett;"
A válasz egyértelműen nem. A gyakorlatban pedig az kezdi meg, aki előrébb van, és nem is kell vele vitatkozni, mivel a tükörbe úgysem fog belenézni ez tapasztalat, vagyis jobb erre számítani.
A másik dolog az előzéssel kapcsolatban, amit rendre rosszul hajtanak végre, hogy az előzést jelzik, a folyamatot. Az előzést nem kell jelezni, csupán annak megkezdését, illetve az azzal járó irányváltoztatást, ahogy annak befejezését is. A sávváltás funkció erre lett kitalálva.
A másik probléma, hogy sokan az előzést kikerülésként értelmezik, ami két külön fogalom.
A harmadik probléma pedig és ez tényleg komoly probléma a magyar utakon, hogy sokat azt gondolják, amennyiben kapcsolják az indexet, akkor a másik automatikusan lemond az elsőbbségéről, avagy aki használja azonnal végrehajthatja a műveletet. Akinek indexelnie kell valamiért, annak a forgalmi helyzetek 80%-ban elsőbbségadási kötelezettsége áll fenn valaki vagy valami részére.
És most a végére őszinte leszek, mert ha nem az lennék, akkor magamat köpném szembe, miszerint én ritkán indexelek, csupán azokban az esetekben ha a tükrök használata nem elegendő.
No most az a helyzet, hogy az előttem haladó jelzi az előzési szándékát, azaz indexel. Onnan tudom mi a szándéka, hogy látom, előtte is halad egy gépjármű, ami lehet kamion is. De mindegy.
Ebben az esetben nem szabad megelőzni akkor sem, ha látom, hogy a sebességünk és a szembe forgalom engedné az előzést, de valamiért az indexelő mégsem kezdi az előzést. Várnom kell, amíg megkezdi és be is fejezi az előzést.
Abban van valami félelmetese, hogy a kérdésre tökéletes választ is le tudjátok pontozni. Miért teszitek ezt?
Legalább leírnátok a piros kéz mellett, hogy miért lehet mégis előzni a jogszabály és minden észérv ellenére. Szóval, akkor miért is nem helyes válasz az, hogy tilos és veszélyes?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!