Ezen az ábrán miért nincs a gyalogosnak elsőbbsége?
Most kezdtem el az autóra a jogsit. Egy alkalom volt eddig, de szeretnék egy kicsit előrébb haladni.A kérdésem a következő: Ezen az ábrán miért nincs a gyalogosnak elsőbbsége az (A) járművel szemben?
Google-n kerestem de nem találtam, erre a kérdésemre választ.
"Amikor a jármûvezetõ az útkeresztezõdésben
elkanyarodó fõútvonal vonalvezetését követi,
az elsõbbséget meg kell adni az úttesten
áthaladó gyalogosok részére, annak ellenére,
hogy a fõútvonalat nem hagyta el."
Fordított verzióban nem érvényes?
Szerintem leginkább az itt található utolsó ábra ad közelítő magyarázatot:
Szerintem a kérdés szerinti eset amikor sem fizikai, sem jogi kanyarodás nincs, ezért nem kell elsőbbséget adni. Hiszen fizikailag nem kanyarodik, egyenesen halad tovább. Jogilag pedig a gyalogosok útjának kereszteződésekor már a főúton halad egyenesen, ezért nincs elsőbbségadási kötelezettsége.
Elég hülye helyzet.
Első tökéletes választ adott, nem tudom, kik és miért pontozták le.
A főútvonal tábla (a kiegészítőivel együtt csak az autósoknak szólnak. A gyalogosnak nem is kell ismernie.
Nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely. Az autósnak van elsőbbsége.
Na és a negyedik miért kapott pirosat?
Itt senkinek nincs jogsija? A jármű egyenesen halad, zebra nincs. A gyalogosra nem vonatkozik a fűútvonal tábla, sem a stop, sem a macisajt. A járművezetőnek ennek szellemében kell közlekednie, s a gyalogosnak is.
Itt szerintem gyalogosok pontoznak le.
Sokan nem értik meg, ha nincs zebra, egyenesen haladó autóval szemben nincs elsőbbségük, még kereszteződésben sem!
Mert ebben az esetben a kék autó egyenesen halad, így nem kell elsőbbséget adnia a gyalogosnak.
Egyenesen haladva nem kell elsőbbséget adni, kanyarodáskor igen. Ehhez alapból mindig a fizikai haladási irányt vesszük figyelembe, de van két kivétel:
- (kanyarodó) főútvonalon kanyarodáskor
- kanyarodó főútvonalról való letéréskor
elsőbbséget kell adni a gyalogosoknak.
A kanyarodó főútvonalra egyenesen ráhajtás az nem kivételes eset, tehát sima egyenesen haladásnak minősül, ilyenkor nincs elsőbbsége a gyalogosnak.
A kreszben egyébként mindez benne van:
"31. §
(5) * Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik
a) jobbra vagy balra bekanyarodó járművel
- annak az útnak az úttestjén áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik (...)
(8) * Az útkereszteződésben kanyarodó főútvonal esetén
a) az (5) bekezdés a) pontjában meghatározott szabály a főútvonalon kanyarodó és az arról letérő járműre egyaránt vonatkozik, (...)"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!