Üdv! Ipari parkolóban hóautóztunk. Műszaki lejárt. Megáltam leállítottam az autót, rendör jött igazoltatott. Elengedett nem irtam alá semmit aztmondta elenged rá 3héttel jött a 40es csekk. Fel lebbezhetek vagy tehetek valamit? Vagy fizethetem ki?
Bizonyára nem csak csekket kaptál, hanem határozatot is.
Abban ismertetik a jogorvoslati lehetőséget is.
És azt is, hogy milyen szabálysértés(ek) miatt szabtak ki milyen bírságot? Nem emlegetnek benne 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 5 §-t? Esetleg 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet 4. mellékletét?
Élhetsz a jogorvoslati lehetőséggel, ha bizonyítani tudod, hogy nem követted el azt a szabálytalanságot, ami miatt megbírságoltak; illetve, kifogásolhatod a bírság mértékét, ha az túllépi a jogszabályban megszabott, illetve megengedett mértéket.
Próbálkozhatsz jogorvoslati lehetőséggel akkor is, ha megalapozatlan. Bizonyára elutasítják, akkor viszont fordulhatsz bírósághoz; ha szükségesnek tartod, akkor egyre magasabb szintűhöz. Minden esetben, a határozatban tájékoztatnak a további jogorvoslati lehetőségről.
Annak, hogy elengedett – amit úgy értelmezek, hogy nem vonta be a forgalmi engedélyt; nem tiltotta meg a további használatot -, ennek örülhetsz. Unokaöcsémtől, lejárt műszaki vizsga miatt elvették a forgalmi engedélyt. Barátja ment érte, hogy ne kerülős, hosszas közösségi közlekedéssel kelljen hazamennie. Másik megyében történt, mint ahol lakik. Két hétig – rengeteg telefonálással – azt sem tudta meg, hogy hol van a forgalmi engedély, illetve, hogy mi lesz az eljárás, ő mit tehet. Végül, egyáltalán nem egy ötperces ügyfélkapu-regisztrációszerű élmény volt az ügyintézés. Plusz még kapott egy 30-ezer Ft-os bírságot (megállításkor szűk két hónapja járt le a műszakija).
Az intézkedő rendőr úgy döntött, hogy nem helyszíni bírságolást alkalmaz, hanem - a szabálysértés súlyosságára tekintettel – feljelentést tesz.
Nem tudom, milyen más választ vársz. Már ott van válaszban, hogy a határozatban szerepelnie kell a szabálysértés megnevezésének is, a jogorvoslati lehetőségnek is. Továbbra is úgy van, hogy ha akár nem a megnevezett szabálysértést követted el, akár kifogásolod a pénzbírság mértékét, élj a jogorvoslati lehetőséggel. Írd bele, hogy sérelmezed, hogy nem lett felajánlva helyszíni bírság lehetőség, ami számodra kedvezőbb lett volna, így kifogásolod a magasabb összeget; illetve, hogy szerinted nem jogszabálynak megfelelő a helyszíni bírság felajánlásának elhagyása. Majd kapsz választ; vagy kitartanak amellett, hogy helyesen döntött a rendőr a feljelentés mellett, vagy megváltoztatják a bírságot. Ha számodra el nem fogadható választ kapsz, akkor – ez is szerepel már válaszban – fordulhatsz bírósághoz; számodra kedvezőtlen döntés esetén, egyre magasabb szintűhöz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!