Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Amit az okmányirodában adnak...

Amit az okmányirodában adnak ideiglenes jogosítványt azzal lehet közlekedni még nem jön meg a rendes jogosítvány? Elvileg 1 hétre rá küldik ki majd.

Figyelt kérdés
2019. jan. 26. 19:55
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Bocs, általában erről így a 17 évesek szoktak a gyakorin érdeklődni :)
2019. jan. 27. 10:25
 12/16 anonim ***** válasza:
89%

Hát, kérdező, nagyot alkottál.

Érkezett két egybehangzó válasz, amivel te szembeállítottad két ismerősöd mondását (# 3-as komment).

Aztán érkezett négy újabb válasz, így már hat egybehangzó válasz lett. Érzékelhetted, hogy a két ismerősöd „azt mondása” ezekkel szemben már gyenge dolog; így szám nélkül említettél ismerősöket, plusz már rendőrt is; gondolván, így nálad az előny. És a csúcs: „Egyébként falun lakom nem tudom ez mennyire számít.”. (# 8-as komment). Sokat számít. Ha falun laksz, akkor közlekedésben csak a szájhagyomány számít, sőt, semmiféle szabály nem érvényes. Vagy, hogyan gondoltad? A faluban vezethetsz engedély nélkül is; vagy mivel falun laksz, akkor városban is, mert vezetői engedély helyett elegendő felmutatni a lakcímigazolványod?

Két malomban őröltetek.

Te, az ismerősidet is említve, arról írtál, hogy vezethetsz, hogy ismerőseid vezettek is így. Vagyis, hogy m̲i̲t̲ ̲l̲e̲h̲e̲t̲ megtenni.

A válaszírók pedig arról írtak, hogy m̲i̲t̲ ̲s̲z̲a̲b̲a̲d̲, illetve inkább azt, hogy mit nem szabad megtenni.

Teljesen igazad van. Bárki vezethet engedély nélkül, erősen ittasan, a megengedett sebességet jelentősen túllépve, forgalommal szemben is; csakhát, nem szabad. Ez szíven fog ütni, de falun lakóknak sem szabad.

És akkor az „azt mondta” vs. „ezt írják” viadalhoz egy kis jogszabály bemutató.

┌─ • 1.) Az okmányirodában, vagy kormányablakban n̲e̲m̲ ̲i̲d̲e̲i̲g̲l̲e̲n̲e̲s̲ ̲j̲o̲g̲o̲s̲í̲t̲v̲á̲n̲y̲t adnak, h̲a̲n̲e̲m̲ többoldalnyi A4-es papírt, aminek az a címe, hogy „A̲d̲a̲t̲l̲a̲p̲ ̲j̲á̲r̲m̲ű̲v̲e̲z̲e̲t̲é̲s̲r̲e̲ ̲j̲o̲g̲o̲s̲í̲t̲ó̲ ̲o̲k̲m̲á̲n̲y̲ ̲k̲é̲r̲e̲l̲m̲é̲h̲e̲z̲”. Ez az, aminek nevezik: rajta lesznek a vezetői engedélyhez szükséges adataid (fényképed, aláírásod is), azzal a megjegyzéssel, hogy „nem okmányon megjelenő formában”. Ez egy igazolás részedre, hogy igényeltél vezetői engedélyt. Egyben ígérvény is, hogy meg fogod kapni. Így néz ki az első oldal teteje: [link] ─┘

┌─ • 2.) „A járművezetés személyi feltételei

4. § (1) Járművet az vezethet, aki

a) a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik►*¹◄”

„4. § ((3) Az (1) bekezdésben említett engedélyt a vezetőnek vezetés közben magánál kell tartania.”

Ezt a KRESZ, azaz az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól, tartalmazza. A jogszabály teljes hatályos szövege: [link] ─┘

┌─ • 3.) ►*¹◄ A KRESZ 4. § (1) a) bekezdésben említett jogszabály:

„JÁRMŰVEZETÉSRE JOGOSÍTÓ OKMÁNYOK

3. § (1) Az e rendeletben meghatározott járművezetésre jogosító okmány:

a) a vezetői engedély,

b) a nemzetközi vezetői engedély.

(2) Magyarország területén a járművezetési jogosultság igazolására alkalmas:

a) a vezetői engedélyben feltüntetett kategória tekintetében a lejárt érvényességű vezetői engedély és a vezetői engedély kiállítására irányuló kérelem adatlap az új vezetői engedély kiadásáig, de legfeljebb a kérelem benyújtásától számított 60 napig.

b) a külföldi hatóság által kiállított érvényes vezetői engedély Magyarország területén történő

ba) eltulajdonítása esetén a rendőrségi feljelentés,

bb) elvesztése vagy megsemmisülése esetén a bejelentésről szóló jegyzőkönyv

és a vezetői engedélyt kiadó külföldi ország hatósága által kiállított, a vezetői engedély adataira, érvényességére és a vezetési jogosultság tartalmára vonatkozó igazolás, a feljelentés vagy jegyzőkönyv kiállításának napjától számított legfeljebb 30 napig.

c) az érvényes magyar vezetői engedély

ca) eltulajdonítása esetén a rendőrségi feljelentés,

cb) elvesztése vagy megsemmisülése esetén a külföldi vagy magyar hatóságnál tett bejelentésről szóló jegyzőkönyv,

a feljelentés vagy jegyzőkönyv kiállításának napjától számított legfeljebb 30 napig.

Ez a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendeletben található. A jogszabály teljes hatályos szövege elolvasható itt: [link] ─┘

Itt nem találsz olyat, ami feljogosítana a vezetésre. Az igényléskor nem lesz vezetői engedélyed; nem lesz lejárt vezetői engedélyed a kérelem adatlaphoz; és az elvesztés, eltulajdonítás, megsemmisülés esetei sem lesznek érvényben, mert a nem létező engedély nem tud megsemmisülni, nem tudod elveszíteni, eltulajdonítani sem tudják.

2019. jan. 27. 15:06
 13/16 A kérdező kommentje:
Nem kértem regényt!Köszönöm!És hogy 2 ismerősöm mondta ezt és megkérdeztem akkor mivan?Nem 2ő mondta,hanem több!Mint írtam csak érdeklődtem.Persze hogy írtak választ mivel kérdeztem,de ha nem vetted vna észre kedves utolsó én nem erőszakoskodtam,hogy már pedig vezethetek mert én falun lakom..Sztem egy azért gyakori kérdésel,higy megkérdetzzem amit szeretnék!Mindenki normális választ írt veled szemben....Ha kötekedni meg okodkodni jöttél akkor inkább ne válaszolj!Köszi!
2019. jan. 28. 07:32
 14/16 Mostmondjammeg válasza:

Ideiglenes vezetői engedély:

Kérelemre adja ki az okmányiroda, ha a jogosítvány eltűnik, megsemmisül, megrongálódik, vagy a vezetői engedély kiállításáig ( a jártasság megszerzésének idejéig), vagy annak a számára, akit legfeljebb 6 hónapra tiltottak el valamely kategóriától, az eltiltástól mentes kategóriákra. Az ideiglenes jogosítvány csak belföldön érvényes.

A sikeres vizsga után rögtön vezetési jogosultság

2021 február elsejétől a Magyarországon megszerzett vezetési jogosultság már az ügyfél-nyilvántartásba történt bejegyzést követően érvénybe lép. Az egyszerűsítő, elektronizálás következményeként a szükséges feltételek teljesülésével, az ügyfélnek már a vezetői engedély kiállítása előtt jogosultsága lesz, amiről SMS-ben/e-mailben hivatalos értesítést kap a nyilvántartó hatóságtól. Azaz, vezetheti járművét! Belföldön.

A vezetői engedély tehát automatikus döntéshozatali eljárásban kerül kibocsátásra és ennek keretében azok a személyi adat-és lakcímnyilvántartás hatálya alá tartozó állampolgárok vehetik ezt igénybe, akiknek tartózkodási helye Magyarország, akik az első vezetői engedélyüket szerzik meg, továbbá akik vezetői engedélyüket meghosszabbítás vagy kategóriabővítés miatt cserélik.

Összefoglalva: a sikeres járművezetői vizsgát követően automatikusan bejegyzik a vezetési jogosultság megszerzésének tényét a közúti közlekedési nyilvántartásba, majd külön kérelem nélkül kiállítják, küldik a vezetői engedélyt.

febr. 2. 16:47
 15/16 anonim ***** válasza:
A kérdés régi, okafogyott. Minek kellett felrántani?
febr. 2. 16:53
 16/16 Mostmondjammeg válasza:
Ezt most miért kell piszkálni,? Változott a törvény, akit érdekel!
febr. 3. 18:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!