Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ilyenkor hány autót kell...

Ilyenkor hány autót kell beengednem?

Figyelt kérdés
A főúton megyek, úgy döntök, hogy beengedek valakit a mellékútról. Ilyen esetben több autót kell beengednem, vagy elég csak azt az egyet akinek jeleztem?

2018. dec. 22. 06:17
 1/9 anonim válasza:
91%

Rajtad múlik :)

Engem múltkor simán ledudáltak, mert beengedtem balra (Zalaegerszeg, Platánól Landorhegyire) négyet... Állt mögöttük már a sor, nekem meg úgyis piros volt a következő lámpa...

2018. dec. 22. 06:35
 2/9 anonim ***** válasza:
94%

Első: nem csak nálatok van így. Közeledek a lámpához, ami már sárgára váltott. Előtte még volt egy utca (igen rövid szakasz). Jobbról kikanyarodna balra (tehát nem is elénk), a mögöttem álló ráfekszik a dudára.

Semmi nem írja elő, hogy bárkit is be kellene engedni. Ahol a magyarnál kulturáltabb az emberek közötti viszony, ott a cipzárelv a megszokott. Azaz beengedsz egyet, aztán mögötted is beengednek, és így tovább.

Elfogyó sávnál is hasonló a módszer.

Létezik ez itthon is, csak nem annyira gyakori.

Ha meg egyet engednél, befúrja magát 4-5 autó is. Jelzed, hogy nem így gondoltad (pl. lassan elindulsz, elzárva az útjukat, akkor még ő rázza az öklét.

Én azt szoktam mérlegelni (persze nem hosszan töprengve), hogy a nyereség és veszteség hogyan aránylik.

Teszem ezt azért, hogy feleslegesen ne tartsak fel senkit.

Pl. szemből látom balra indexel valaki, s már hosszú álló sor alakult ki. Mi is mennénk, de mi veszteség van akkor, ha engedem kanyarodni? Nekünk semmi, de a másik irány felszabadul, mehetünk tovább.

Olyankor, amikor csak a mögöttem lévő forgalmat tartom fel, de senkin nem segítek, akkor nem udvariaskodom.

2018. dec. 22. 06:45
 3/9 anonim ***** válasza:
25%

Egy föútre mellékútról beengedni valakit telejsen más mint mikor kßet sáv össze szükül egy sávvál.

Kérdezö esetében, az, hogy mennyi autót enged be az az ö döntése. Ha egyet sem enged be sincsen semmi. Ha viszont nekem amúgy is lassítani kell, akkor ha az a mellékútról könnyü kijjönni akkor én 1-t szoktam beengedni. Ha a mellékútrol iszonyat nehéz kijönni, és nekem szinte lépésben haladok akkor sokat beengedek, 2-4 autót is.

De ha meg kell állni akkor köteles vagy az utca be-kijáratát szabadon hagyni.

Az össze szükülö két sávnál viszont a cipzar elmélet van, ott köteles vagy pont egy autót beengedni!!! ÈS a másik sávban az autósoknak kötelezö egészen az össze szükülésig menni!!!! ìgy mindkét sáv ugyan olyan telített, nem lesz egyik sáv autója sem elörébb vagy hátrébb, és folyamatosan mozog a sáv, nincsen baleset.

Itt ahol élek, két keresztezödés jön egybe és a lámpa után 200m-el össze szükül egy sávank az út. Itt szuperül müködik a zippzár elmélet. Midegy melyik irányból megyek, mindig azt a sávot választom amiben kevesebb az autó(ez 1-2 autóval kevesebbet jelent). Ès így szinte soha nem kerülök elörébb mint az elöttem lévö és szinte sha nem kerül elém olyan aki mögöttem volt.

2018. dec. 22. 07:17
 4/9 anonim ***** válasza:
81%

"Az össze szükülö két sávnál viszont a cipzar elmélet van, ott köteles vagy pont egy autót beengedni!!!"

Bizonyára ír erről a kresz. De hol is?

2018. dec. 22. 07:20
 5/9 anonim ***** válasza:
80%
Valóban, a cipzár-elv íratlan szabály, senki nem köteles követni, de összességében akkor járunk jól, ha használjuk. És ebben az is benne van, hogy lépésben haladó forgalom esetén a szűkülés pontjáig el kell menni. Sokan "rendesek" akarnak lenni, és előbb át akarnak sorolni, de többet ártanak vele mint használnak. Számtalan tanulmány, szimuláció, gyakorlati eset bizonyította már, hogy a csurig töltött elfogyó sáv a legoptimálisabb és legigazságosabb. Én se engedek be senkit a sáv vége előtt, és mindig integetek, mutatom hogy "menj előre öreg, ne szégyelld!"
2018. dec. 22. 08:06
 6/9 anonim ***** válasza:
78%

0-tól végtelenig akárhányat beengedhetsz.

Persze nem célszerű a mögötted jövők türelmével visszaélni.

Amikor már mondjuk a 10. autót engeded be, akkor lehet, hogy valakinek elgurul a gyógyszere és kikerül téged a francba.

2018. dec. 22. 08:17
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Engem is nagyon érdekelne a rendelet azon szakasza, ami arra kötelezne, hogy az elfogyó sávból érkezőt be kell engedni.
2018. dec. 22. 12:41
 8/9 anonim ***** válasza:
Alapvetően csak egyet szokás elengedni, de vannak szituációk, mikor többet is érdemes kiengedni, mert úgysem tudsz előrébb haladni. Mondjuk én nem szeretek mellékútról 5 autót magam elé engedni, mert akkor annyival több lesz előttem is. A sávmegszűnés az más dolog, ott a cipzár elvet illik alkalmazni, ott is csak egy autót kell magad elé engedni.
2018. dec. 22. 16:44
 9/9 anonim ***** válasza:
Németben alapvetés a cipzár módszer. Bár az utóbbi években igencsak felhígult a nép, egyre több lett a bevándorló (itt nem az arabokra gondolok), akik szartak a közlekedéskultúrára.
2018. dec. 23. 17:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!