Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mi van akkor, ha valaki az...

Mi van akkor, ha valaki az objektív felelősség alsó határa alatti gyorshajtást követ el, de egyáltalán nincs olyan családtagja, akire hivatkozhatna?

Figyelt kérdés

Ugye, ha 50-es helyen 60-nal bemérnek valakit, és - valószínűleg tévedésből - kiküldenek neki egy 10 E-s csekket, akkor azt mondja, hogy egy családtagja vezetett, akire nem köteles terhelő vallomást tenni.

Na de akinek egyáltalán nincs olyan rokona, akire hivatkozhatna? A rendőrség vizsgál(hat)ja, hogy van-e nyilvántartva ilyen rokona a gyorshajtóknak?

2018. nov. 29. 12:17
1 2
 11/15 D. Brasco ***** válasza:

akkor leírom még egyszer harmadjára hátha megérted....bár ha eddig nem sikerült akkor erre nem sok esélyt látok!

"objektív felelősség alsó határa alatti gyorshajtást követ el"

Ilyen esetben azonnal a helyszínen megállítanak és helyszíni birságot fizetsz!Nem pedig majd kapsz egy csekket postan 10ezer forintról!Tudom mert engem is allitottak mar meg így!

Véletlenül meg tévedésből nem fognak csekket kiküldeni mint amirol te beszelsz a kerdesedben!

2018. nov. 30. 17:08
 12/15 A kérdező kommentje:

# 9

Oké, tartok neked egy kis gyorshajtási gyorstalpalót.

Vegyük a lakott területi alapot, az 50 km/h-t.

Ha 51-gyel mész, már szabálysértést követsz el. Természetesen, ezt még nem feltétlenül lehet bizonyítani, mert ilyen pontos műszere nincs a rendőrségnek. A szokványos radarok hibahatára 100 km/h alatt 3 km/h, afölött 3 %.

Tehát ha 54-gyel filmeznek le, akkor az azt jelenti, hogy a műszer legnagyobb tévedése esetén is legalább 51-gyel mentél, azaz szabálysértést követtél el. Ha minden igaz, ez alapján szabják ki a büntetést:

[link]

Azt hiszem, 5-25 E közötti összeg, de most nem néztem utána. (Ha tévedtem, és nem jól írtam az összeget vagy akár a jogszabályt, akkor ki lehet javítani.)

De ebben az esetben még nincs objektív felelősség! Tehát csakis a gyorshajtó sofőrt lehet büntetni. Ha nem derül ki, hogy ki volt az, akkor nincs kit megbüntetni, lezárják az ügyet, kész.

Aztán ha fokozódik a gyorshajtás, eléri a 65 km/h-t, akkortól már nem szabálysértési bírságot fognak kiszabni, hanem közigazgatásit:

[link]

Erről eltérő dolgokat lehet olvasni, hogy a 65-tel mi a helyzet, mostanában már olyant is olvastam, hogy csak 66-tól van közigazgatási. A jogszabály betűje alapján 66, de régebben mégis 65-től alkalmazták. Természetesen, a 3 km/h mérési pontatlanságot erre is ráteszik.

Az üzembentartóra vonatkozik az objektív felelősség, de átháríthatja a büntetést a sofőrre.

Tehát ha fennáll a gyorshajtás ténye, de az még nem éri el a közigazgatási rendeletben megszabott mértéket (65 vagy 66), akkor van szó az "objektív felelősség alsó határa alatti gyorshajtás"-ról.

D. Brasco

Igen nehéz a felfogásod.

Amennyiben szabálysértési bírságot akarnak kiszabni, akkor szabadonválasztott a számukra, hogy kiküldik a csekket, vagy a helyszínen nyomják a kezedbe. A kiküldés is teljesen jogszerű. De azért nem szokták ezt alkalmazni, mert az emberek többsége már ki van okosítva, hogy visszaküldjenek egy levelet, mi szerint nem ők vezettek, hanem a családtagjuk. Kisebb gyorshajtásnál ugye, mint már számtalanszor leírtam, még nincs objektív felelősség, csak a közigazgatási rendeletben megszabott sebesség felett. Ezért nem is szoktak nagyon csekket kiküldeni, hanem csak abban a viszonylag ritka esetben alkalmazzák a szabálysértési bírságot, amikor a traffipax után háromszáz méterrel kiállnak az elfogók, és a lakott területen 60-nal közlekedő delikvenst igazoltatják.

Az első válaszod után linkeltem is neked egy konkrét esetet, amikor feltehetőleg tévedésből küldték ki a szabálysértési bírságot, 10 E-t:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__kozlekedesbiztons..

2018. nov. 30. 17:44
 13/15 A kérdező kommentje:
Bocsi, nem radart akartam írni, hanem lézert, azoknak a hibahatáráról írtam.
2018. nov. 30. 17:47
 14/15 anonim ***** válasza:

[link]

Értelmezd mi az objektív felelősség.

2018. nov. 30. 17:53
 15/15 A kérdező kommentje:

Nem tudom, ezt kinek írtad, de akkor legalább már nem egy könyvvizsgáló félinformációkat tartalmazó leírását kellene linkelned. Amiben csak tizede témába vágó információ szerepel, mint az én előző magyarázatomban, amit neked írtam. Ráadásul ez egy régi dolog, azóta változottak némiképp a jogszabályok.

Helyette linkelhetted volna egy autós szakújságíró cikkét:

[link]

Ne csak az elejét olvasd el.

2018. dec. 1. 17:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!