A kertes ház előtt lévő járda az közterület vagy még a házhoz tartozik és az magántulajdon?
Télen el kell róla hányni a havat, a füvet le kell mellette vágni, de ha már olyan szinten tönkrement a járda, hogy centiméteres víz áll rajta és szét van töredezve, repedezve akkor azt kinek a felelőssége megcsináltatni?
Saját pénzünkön kell megcsináltatni vagy a közút fenntartók felelőssége ezt kijavítani? Kinek kell szólni, ha rossz a házunk előtt a járda, vagy az árokban a víz nem folyik el? Azért hány forint bírságot kell fizetni ha valaki nem takarítja el a havat vagy nem vágja le a füvet? Olyan növényt meg akkorát ültethetünk az utcára a járdánk mellé amilyet csak akarunk? Milyen büntetést kap az akinek a járdáján elesik valaki, mert nem kotorta el onnan a havat vagy nem csináltatta meg a repedéseket? Kérheted, hogy fedett árokká alakítsák a fedetlen árkodat az utcán? Hány centisre kell vágni a füvet az utcán a járdád mellett, hogy ne büntessenek pénzbírságra? Ha a járdára leesett barackokon vagy meggyeken csúszik el valaki azért az a felelős akié a fa? Ha az utcán lévő fáimról szedik vagy eszik a gyümölcsöket az lopásnak számít vagy nem mert az az utcán van?
Én úgy tudom, hogy az már nem a te területed... ez biztos...
De azt, hogy kinek kell gondozni, én is csak kapizsgálom... Az viszont biztos, ha nem gondozod téged jelentenek fel:)
Ez a falusi, v kisvárosi kertvárosnál igaz, városban más...
Én egy kis faluban élek ( amúgy évközben Budapesten lakom) Itt minden ház elött van kis kertecske, árok, járda...
Régen divat volt ugye a gyümölcsfák ültetése... mindenkinek volt a háza elött, nem ette le a másikét... Mostanában nagyon nem divat erre, viszont a nagymamám elött még ott vannak a cseresznyefák... Itt mindenki általában renben tartja... ha vki mégis feljelent, először felszólítanak, hogy szüntesd meg... ha ezután se, akkor pénzbírság...
Ehhez egy kis történet... Nagyanyám nagyon gondos, tényleg szívvel lélekkel megcsinálja a kiskertet is... És azt se bánja, ha vki arra jár... akár a kerítésen kilógó fákról is lecsíp egy marék gyümölcsöt... csak felénk olyan tajparasztoka z emberek, hogy nem elég neki 1-1 marék, neki az egész fa kell... na most amikor azt látom hogy szatyorszámra szedik a gyümölcsöt, azért kicsit idegesítő... Multkorjában 5 kisgyereket elhajtzottam, mert a félérett cseresznyét szedték a zsebükbe... 1 méter magasig, onnantó amit elértek ágatletörtek... szedtem nekik 1-1 marék jó érettet és viszont látásra...
Aztán pár napja egy hát nem fiatal nemépp úriember egy nagy zacskónyit szed már a fáról... neki is tökmindegy h zöld-e v sem szedi az összeset... Nagyanyám már kint megpróbálja megbeszélni, amikor a fűnyíró mellett hallom, hogy ordítozik szegény 80 éves nővel az úriember... Hát ezt már csaknem hagytam... velem is elkezdett kiabálni, én tőlem emg mérgemben kapott egy igencsak jókorát... Egyből szó nélkül elment, otthagyta a leszedett gyümölcsöt is.. ( akkor mi értelme volt leszedni?!) Most azokat a pletykákat hallom vissza, hogy én eltörtem a kezét, és eszméletlenre vertem őt és rendőrséghez fordult... ami valószínűleg csak pletyka... DE MEGÉRI EZT CSINÁLNI?! MEGÉRI GONDOZNI SZÉPRE A HÁZ ELÖTTI EKRTET? JÁRDÁT ÁRKOT? HOGY AZUTÁN MÁS SZÉTRANGÁLJA???
( egyébként másnap reggelre az összes gymölcs eltűnt a fákról, mind egy szálig... :) Valószínű, hogy nyárra hagyom, hagy legyen ott árnyék, és ősszel kiszedema fákat, csinálok egy szép kis füves kertet a háza elé... és nem lesz több konfliktus, művelni sem kell, és a fűnyirás is egyszerűbb:D )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!