Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Hogyan kell autóval szabályosa...

Hogyan kell autóval szabályosan elindulni? A kuplung és gázpedál használatára gondolok. Többi lent.

Figyelt kérdés
Dízel autón tanulok vezetni, amivel könnyebb elindulni, ha írhatom így, mivel ott már ha engedem a kuplungot, akkor indul az autó. Viszont, én nem nagyon érzem ezt az egészet :( Engedem a kuplungot és a gázpedált nem nyomom lefelé, hanem mikor már teljesen felengedtem a kuplungot, azután adok gázt. Ez így annyiból nem épp a legjobb, hogy egy picit ránt az autó, illetve a gyorsulás emiatt nem folyamatos. Próbáltam azt, hogy egyszerre kezelem a kettőt, de egy kisebb gázadásnál nagyon felpörgött a motor. Szóval nem érzem ezt az egészet, hogy kuplung-gáz játék. Esetleg csináljam úgy hogy lenyomom a gázt egy picit majd a lenyomott gázhoz engedem a kuplungot? Mondjuk forogna a motor olyan 1000-1200 fordulat/percen és ehhez engedném a gázt? Vagy ez így totál hülyeség? Nem igazán érzem és értem, hogy mikor nyomjam lefelé a gázt :( Azt sem szeretném, hogy autó nagyot ugorjon...
2018. okt. 9. 18:18
 1/3 anonim ***** válasza:

Én is dízelen tanultam, nekem a következő módszer vált be:

- Kuplung benyomása tökig

- Slusszkulcs elfordít

- Sebváltó egyesbe

- Kuplung LASSÚ felengedése,ezzel pontosan egyidőben a gázpedál ugyanilyen lassú lenyomása (a gázt nem kell tökig nyomni).

2018. okt. 9. 18:23
 2/3 anonim ***** válasza:

Ha egyszer ráérzel a súrlódási pontra, akkor nem lesz gond.

Ez az a pont ameddig a kuplungot felengedve érzed azt, hogy már épp indulna az autó, de még csak megmozdul. Ha ez megvan, működhet úgy a dolog, hogy súrlódási pontig gyorsan engeded a kuplungot, itt egy kevés gázt adsz, majd óvatosan kiengeded teljesen.

2018. okt. 9. 18:46
 3/3 anonim ***** válasza:

Akár még az is elképzelhető, hogy nem veled van a gond, hanem az autóval.

Én nagyjából ugyanúgy indulok a különféle céges dízelekkel, mint a saját benzinesekkel.

Óvatosan gázt adok, és egy tizedmásodperccel később elkezdem felengedni a kuplungot. (Ha lassan engeded fel, akkor egyszerre a két dolog.) Ilyenkor nem szabad felpörögni egy jól működő és jól kezelt motornak. Én arra gondolok, hogy mégsem egyszerre csináltad a két dolgot, hanem nagyon lassan engedted fel a kuplungot, a motor már kezdett felpörögni, a kuplung meg még nagyon távol volt a kapcsolás ponttól, ezért pörgött fel a motor.

De ezt igazából az oktatód tudná megmondani, mert ő pontosan le tudja figyelni, hogy mit rontasz el.

Ennek semmi értelme, hogy pörgeted a motort, aztán majd valamikor felengeded a kuplungot. Gyakorolni kell, hogy elkapd az a pontot, amikor a motor már tud erőt kifejteni, de még nem ránt. Az első gázadástól egy másodpercen belül már fel kell engedni teljesen a kuplungot. Erre ráérezni mindenkinek időbe telt.

2018. okt. 10. 18:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!