Hogyan kell autóval szabályosan elindulni? A kuplung és gázpedál használatára gondolok. Többi lent.
Én is dízelen tanultam, nekem a következő módszer vált be:
- Kuplung benyomása tökig
- Slusszkulcs elfordít
- Sebváltó egyesbe
- Kuplung LASSÚ felengedése,ezzel pontosan egyidőben a gázpedál ugyanilyen lassú lenyomása (a gázt nem kell tökig nyomni).
Ha egyszer ráérzel a súrlódási pontra, akkor nem lesz gond.
Ez az a pont ameddig a kuplungot felengedve érzed azt, hogy már épp indulna az autó, de még csak megmozdul. Ha ez megvan, működhet úgy a dolog, hogy súrlódási pontig gyorsan engeded a kuplungot, itt egy kevés gázt adsz, majd óvatosan kiengeded teljesen.
Akár még az is elképzelhető, hogy nem veled van a gond, hanem az autóval.
Én nagyjából ugyanúgy indulok a különféle céges dízelekkel, mint a saját benzinesekkel.
Óvatosan gázt adok, és egy tizedmásodperccel később elkezdem felengedni a kuplungot. (Ha lassan engeded fel, akkor egyszerre a két dolog.) Ilyenkor nem szabad felpörögni egy jól működő és jól kezelt motornak. Én arra gondolok, hogy mégsem egyszerre csináltad a két dolgot, hanem nagyon lassan engedted fel a kuplungot, a motor már kezdett felpörögni, a kuplung meg még nagyon távol volt a kapcsolás ponttól, ezért pörgött fel a motor.
De ezt igazából az oktatód tudná megmondani, mert ő pontosan le tudja figyelni, hogy mit rontasz el.
Ennek semmi értelme, hogy pörgeted a motort, aztán majd valamikor felengeded a kuplungot. Gyakorolni kell, hogy elkapd az a pontot, amikor a motor már tud erőt kifejteni, de még nem ránt. Az első gázadástól egy másodpercen belül már fel kell engedni teljesen a kuplungot. Erre ráérezni mindenkinek időbe telt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!