A biciklimet fél éve vettük, (decathlon) szóval most az a lényeg, hogy a láncon rozsdafoltok vannak, fogaskerekeken is, mit ajánlotok, mivel lehetne eltüntetni a rozsdafoltokat? (nehogy azt gondoljátok hogy el vagyok kényeztetve)
Szerintem az OBI-ban vagy a prektikerben mindent megtalálsz. (Kecskeméti vagyok)
Először drótkefével tisztísd meg, utána fújd be azzal a láncspray-jel. Eddig egyszer használtam olyat, gondolom először olajos, utána viszonylag gyorsan "rászárad" a felületre.
Ez persze csak ideiglenes megoldás. A hosszú távú az az, hogy elmész mondjuk a localbikeba és veszel minőségi láncot és lánckereket.
@10: az olaj nem folyik ki, hanem a görgőben olajfilmet képes. A por pedig nem ragad bele, mert nem a lánc külső felületén van; az porszáraz.
Amit írsz a melegítésről, az nem zsír vagy olaj esetén kell: régebben a láncokat nem olajozni szokták, hanem paraffinban kifőzni. De az már pár évtizede nem divat.
Jó nagy darázsfészekbe nyúltál, kérdező, vérre menő hitvita szokott menni a lánc karbantartásáról kerékpáros körökben. Én azt mondom, ha csak most kezdett el rozsdásodni a lánc, akkor valszeg nem használod agyon a bringát, a lánc meg alapszintű karbantartással így is, úgy is kibír párezer kilométert, tehát sztem felesleges túllihegni ezt a témát.
A lánc rozsdásodása természetes, ha víz/nedvesség éri. Drótkefét használhatsz ellene, rozsdaoldót ne. Kenésre a láncolaj tökéletesen megfelel, amikor ciceregni kezd a lánc, akkor csepegtess a görgőkre 1-1 cseppet, majd kis járatás után ronggyal töröld át.
WD40-et tényleg csak a berohadt mozgó részek kilazítására javasolt használni, kenő hatása csak ideiglenes. Nagyobb tescókban is szokott lenni, ahogy láncolaj/láncspray is.
Nem értek hozzá, de elhasználtam már jó sok láncot. :) A rozsda is megsérti a fém felületét, nem gondolnám, hogy olyan nagy problémát jelent egy kis drótkefélés. Kemény acélból készülnek ezek.
Alapvetően a lánc általában úgy hal meg, hogy elkopnak a csapok, amitől lazább lesz az egyes szemek illesztése és "megnyúlik" a lánc. Ha már nagyon megnyúlt, akkor elkezdi kikoptatni a lánckerekeket is, ezért érdemes vagy periodikusan cserélni (2e kilométert szoktak javasolni), vagy láncnyúlásmérőt venni, és annak alapján eldönteni, mikor csereérett a lánc (0,75%-1% között).
Egy rendesen karbantartott, rendszeresen olajozott láncnak nem nagyon van lehetősége elrozsdálni. Ha megázol, vagy vizes úton tekersz, utána akkor is érdemes a láncot letörölni, olajozni, hogy ne üljön rajta a víz.
a chain lube nekem is van otthon, de arra is rá van írva, hogy 40 fokos vízben áztatni kell a tubust használat előtt.
ennyit a paraffinos észosztásról.
másik, hogy aki már ennyi láncot elhasznált attól ne fogadj tanácsot :))
a láncot drótkefével nem tudom hogy lehet hatékonyan tisztítani. be kell áztatni brigéciolba/petróleumba/gázolajba és átlögybölni. többször egymás után. ezután vizes öblítés, szárazra törlés szárítás, majd jöhet a kenés a szájíznek megfelelő anyaggal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!