Miért okoznak kárt a tűzoltók?
Mivel a cikk nem kommentelhető az eredeti helyén, ezért gondoltam itt lehetne róla eszmét cserélni. Szóval íme az eredeti cikk:
Totál nem mindegy. Budapesten sok helyen a felfestett parkolóhely mellett van a tűzcsap és teljesen szabályosan megállhatsz mellette.
Az Egyesült Államokban ahol tilos tűzcsap mellé parkolni ott nincs is parkolást engedélyező csak tiltó felfestés.
Nálunk a tűzcsapok csatlakozói párhuzamosak az úttal/járdával így ha mellé is parkolsz akkor sincs semmi, mert nem akadályozod a tömlő csatlakoztathatóságát, míg az a nagy vízen túl ezek általában merőlegesek az útra/járdára így ha odaparkolsz..
Miért ezt a megvalósítást választották? Hát az jó kérdés :D
Nézzétek csak végig még egyszer a képeket, több esetben is így a kocsin átvezetve jobban megtörik a tömlő, mint ha a kocsi alatt/felett/mögött stb. vezették volna.
Csak hát megtehetik, a törvény megengedi nekik, tehát megteszik. Az amerikai tűzoltók többsége, a filmekkel ellentétben, elég egyszerű gondolkodású ember, és ezt jó poénnak tartják.
Nem kell félreérteni, nem kárhoztatom őket, ennyi szórakozás kijár nekik. Amerikában nagyon rámennek erre a tűzcsap előtti parkolásra, aki mégsem törődik vele, az kb. az a csoport, aki a mozgássérült-parkolóba is gond nélkül beáll.
Nálunk se sokkal különben a tűzoltók, ők is megtesznek mindent, amiért nem büntetik meg őket.
Pl. a nem messze lévő sokcsillagos szállodában kigyulladt egy - régebbi típusú - tévé, láng nem annyira volt, egy idő után magától elaludt, de rengeteg műanyagfüst igen, és nem tudták, melyik szobából jön. Kiérkeztek a városi tűzoltók, bontófejszével beverték a folyosón az összes faberakásos ajtót, még azt is, amelyik nem volt bezárva, aztán eláztattak három szintet.
Vagy mikor egy kollégám anyjánál kigyulladt a melléképület teteje. A szomszédok slaggal eloltották (nem volt nagy tűz), de a kiérkező tűzoltók a biztonság kedvéért leverték az összes cserepet, pedig oltani már nem kellett, csak legfeljebb várni kellett volna egy kicsit, nehogy újraéledjen a tűz. (Az öregasszony elátkozta az egész családjukat.)
"kiérkező tűzoltók a biztonság kedvéért leverték az összes cserepet,"
Nehogy azt hidd már, hogy ezt is jókedvükből és azért teszik, hogy direkt kárt okozzanak.
Persze, meg lehetne várni, csak ugye épp akár órákon keresztül képes parázslani, és elég egy kis szellő, hogy lángra kapjon. Addig meg ha máshova is kéne menniük nem mennek, mert épp ücsörögnek és várják, hogy újragyullad vagy sem.
Autók esetében is 100%, hogy megvan az oka, hogy miért pont az ablakokon viszik keresztül és nem fűzik át az autó alatt vagy kerülik meg vele stb.
Azért lássuk be, egyik sem magyar példa, ilyet Magyarországon még nem is láttam, hogy így oldották volna meg.
De ha mégis előfordul(t), akkor meg ugyanaz a helyzet, mint a rendőrök által berúgott / felfeszített lakásajtókkal: van nekik - elvileg - költségfedezet "félretéve" az ilyen szükségjellegű károk megtérítésére (főleg, hogy itt csak 2 ablakról van szó, ami ráadásul nem akkora dolog...)
na hát igen, lehet végülis itt álszentkedni, és a szemét autóst szidni, hogy megérdemli, de azért én is azt látom némelyik képen, hogy kicsit eröltetett megoldás volt, és inkább ez a "basszunk ki a szabálytalan autóssal, hisz ehhez nekünk jogunk van" hozzáállás nyert. alacsonyabb autók tetején is elvezethető lett volna szerintem, gondolom az a néhány fok eltérés nem mondható megtörésnek...vagy azon a crysler-es kisbusznál, ahol a tömlő tökre a másik irányba megy, miután áthúzták az autón. vagy az öreg bmw-nél, ahol mielőtt átvezetik az autón, még csináltak vele egy hurkot...gondolom azután már tökmind1 lett volna, hogyha az autó tetején vezetik át.
nem mondom, hogy nincs köztük jogos, tényleg akadályozó autós a képek között, de azért elég sok inkább ilyen hatalommal való visszaélés.
Persze, értem én hogy nagyon fontos a tűzoltók munkája, de az övék is csak egy munka, tehát professzionálisan kell(ene) hozzáállniuk. Néhány esetben ezt a professzionalitást hiányolom. Nem gondolnám, hogy profi módon cselekszik az a tűzoltó akit elönt az adrenalin és tör-zúz annak a tudatában, hogy bármit megtehet, nem fogja neki senki felróni, hiszen őt álcaként fedi el az a közvélekedés, hogy életeket és vagyont ment.
Míg más polgári személy komolyan kell hogy feleljen a tetteiért a bíróság előtt, amikor már van idő bőven a jogszabályokat turkálva tisztázni a felelősség kérdését, addig nem hallunk peres esetekről feleslegesen megrongált vagyontárgyakat illetően melyben tűzoltó lenne az alperes.
Innen már csak egy lépés az anarchia, vagyis amikor mindenki azt teheti ami belátása szerint helyes.
Szóval ott parkol a szerencsétlen ahol egyébként tilos, akkor bármely hatóság megsemmisítheti az autóját közérdekre (apropó, minden tűzeset elhárítása közérdek?) hivatkozva?
Eleve fizikailag kéne lehetetlenné tenni hogy úgy álljanak rá a tűzcsapra , hogy ne lehessen használni. Ez bonyolult? Nem hiszem.
Aztán.. Értem azt hogy nem lehet nagy szögben megtörni a tömlőt, de nem értem hogy mi van akkor ha a tűz éppen a tűzcsap csatlakozócsonkja mögött tör ki? Előbb elviszik néhány tíz méterre a tömlőt, majd valami megfelelően nagy sugárban visszafordítják?
#18: igen, minden tűz oltása közérdek. És igen, ha a tűzcsap másik oldalán lesz tűz, így csinálják, ahogy leírtad, mert technikailag így kivitelezhető.
És nem, nem csak az adrenalin a bűnös. Egy tűz oltásánál minden perc számít!
Ha még gyakorlatilag teszik lehetetlenné, hogy ne lehessen eléállni... Az akkor is akadály lenne, amikor a tömlőt kell felszerelni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!