Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ezért kaphattam-e büntetőponto...

Ezért kaphattam-e büntetőpontot? Ha igen, mennyit?

Figyelt kérdés

Még a télen kisteherautóval lejtős úton egy jeges útszakaszon megcsúsztam és felborultam. Más nem sérült, szerencsére én sem, csak a kocsi oldala tört össze.

A rendőrségtől "nem az útviszonyoknak megfelelelően közlekedtem" indokkal kaptam bírságot. Azt be is fizettem, a kocsi haza lett vontatva, szóval semmi további vonzata nem volt a dolognak. Abba viszont eddig bele sem gondoltam hogy ez mit is jelent a büntetőpontok szempontjából.

2018. júl. 9. 00:39
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
2018. júl. 9. 06:20
 2/4 anonim ***** válasza:
jeges úton főleg lejtőn tök mindegy ha tízzel mész, akkor is megcsúszol! a yardnak csak a lóvé kell! büntetni marha jól tudnak!
2018. júl. 9. 11:46
 3/4 A kérdező kommentje:

Nem is mentem gyorsan, hisz tisztában voltam vele hogy csúszik az út. De ez a lassú tempó is elég volt sajnos. Amikor éreztem hogy elkezd oldalra csúszni a hátulja, már nem tudtam mit csinálni.

Bár egy rutinosabb sofőr lehet meg tudta volna még fogni, én sajnos annyira nem vezetek régóta.

Amúgy tudom hogy a kormányablaknál le lehet kérdezni, csak jelenleg külföldön tartózkodom és úgy néz ki, idén nem is jutok haza. Csak gondoltam hátha szerencsém lesz, és pont jár erre valaki aki ért ehhez, vagy akár volt már hasonló helyzetben.

2018. júl. 9. 13:32
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

┌ Nem kaptál.

Ha kaptál volna, annak szerepelnie kéne a bírság határozatban, ezt a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 2000. évi CXXVIII. törvény rendeli el: „3. § (2) A szabályszegés miatt eljáró hatóság által hozott határozatban, a helyszínen alkalmazott közigazgatási bírság és a helyszíni bírság esetén az elismervényben (tájékoztatóban) tájékoztatni kell az elkövetőt az elbírált cselekményhez - jogszabály által - rendelt pontok számáról. A határozat megváltoztatása, illetve téves tájékoztatás miatt az első fokon eljárt hatóság, a helyszínen alkalmazott közigazgatási bírság és a helyszíni bírság kiszabása esetén a bírságot kiszabó hatóság értesíti az elkövetőt a jogszabály által a szabályszegéshez rendelt pontszámról.” ┘

┌ Nem is kaphattál.

A közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 2000. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 236/2000. (XII. 23.) Korm. rendeletben, 1514-es kóddal ez szerepel: „Nem megfelelő sebesség alkalmazása (relatív sebességtúllépés) [KRESZ 25. § (1) bek.] - csak halmazatként alkalmazható;” „1 pont”.

A hivatkozott KRESZ jogszabályi hely: „25. § (1) Járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra.”

Emiatt büntettek, de nem halmazatként; tehát nem más szabályszegéshez kapcsolódóan, vagyis az 1 előéleti pont sem adható. ┘

A 2000. évi CXXVIII. törvény hatályos teljes szövege: [link]

A 236/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet hatályos teljes szövege: [link]

A KRESZ hatályos teljes szövege: [link]

2018. júl. 9. 22:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!