Egy ilyen akcióért milyen bírságokat lehet kapni?
Valakinek kölcsön adom a motoromat, és őt megállítják a rendőrök.
-baleset nem történt
-megpróbált megszökni
-nincs jogosítványa
-nincs forgalmi
-nincs biztosítás
-a motor 650 ccm
-nekem nincs jogsim
-tudtam hogy neki nincs jogsija
-mindketten 18 év felett vagyunk
Azt hiszem ennyi
"Legfelsőbb bíróság nincs. Kúria van."
És mindig is az volt, mi?
"A törvényi rendelkezés nem keverendő a józan paraszti ésszel. A jog számára az, aki nem rendelkezik vezetői engedéllyel, az alkalmatlan a gépjármű vezetésére."
Tévedés. Több szinten is. A jogszabály gyakran értelmezés kérdése, lásd jelen esetben az "alkalmasság" kifejezést. Ezt ugyanis TE úgy értelmezed, hogy a jogosítvány hiánya, a bíróság pedig nem. Szerinted melyik a mérvadó?
BH 1989.8.302 A járművezetés tiltott átengedésének vétsége nem állapítható meg, ha a terhelt a gépkocsi vezetését gépjárművezetői engedéllyel nem rendelkező, de arra alkalmas és képes személynek engedi át; ez a cselekmény csupán szabálysértésként értékelhető [Btk. 189. § (1) bek., 17/1968. (IV. 14.) Korm. r. 43. §].
Tudom, szerinted az LB döntése
- nem létezik, mert te nem találtad meg guglin,
- nem érvényes, mert már Kúriának hívják,
- csak.
Akkor leírom mégegyszer, lassan, járja úgy megérted. A jogszabály az "alkalmatlan" kifejezést használja, amit egyesek - például te - úgy értelmeznek, hogy nincs valamiről papírod, akkor automatikusan alkalmatlan vagy.
Mások ezt a kifejezést úgy értelmezik, ahogy egyébként a magyar nyelv is: alkalmatlanság = nem képes valamire.
Ezt az ellentmondást hivatott az akkori legfelsőbb szerv, az ún. Legfelső Bíróság eldönteni, és ők úgy határoztak, hogy a jogszabály által említett "alkalmatlanság" a fizikai alkalmatlanságot jelenti, hiszen attól, hogy valakinek nincs papírja, meg lehet, hogy tud vezetni.
Ennél világosabban és érthetően nem tudom leírni, ha továbbra is kötöd az ebet a karóhoz, hát így jártál.
Tisztäzzuk:
A jogalkotó meghatározta ennek a vétségnek a törvényi tényállását.
Ezt egy jogalkalmazó értelmezte valahogy.
Az állásfoglalás nem törvény, nem kötelező érvényű a törvényszék munkájára.
Mivel azonban arról is rendelkezik a jogalkotó, hogy a gépjármű vezetésnek mik a feltételei, nyugodtan kapcsold hozzá a 12. Választ és meg is érkeztünk a kályhähoz. Részemről befejeztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!