8cm vastag homlokzati szigetelő anyagból (nikecell) készitett 0.25mh3 hermetikusan lezárt kockát megtöltök jéggel! Mennyi idő alatt olvad ki a jég? Környezeti hő 30 fok! A szigetelés azthiszem 0. 015W/m2K!
Hogy töltöd meg a kockát ha hermetikusan le van zárva?
Amúgy rossz kategória.
Uppsz rossz helyre ment!
Elötte is meglehet tölteni!
A lényeget elkaptad! Xd
Milyen jéggel?
A -1°C hőmérsékletű jég egy óra múlva már félig felolvadt.
A -100°C-os lehet hogy még egy nap múlva is szilárd.
-1 fokos!
1 óra?
Erre az értékre hogyan jutottál?
A doboz vesztesége 1,35W/h ha jól gondolom!?
A bennelévő jég csak több energia ettöl!
De nem értek hozzá csak egy gondolat!
Feljebb -1 et írtam de legyen -10!
Többi érték ami nincs leírva helyettesítsétek be bármivel!
0,25 m3 kocka, aminek legyen a nettó térfogata 0,25m3
vagyis a kocka élei 63 cm hosszúak (0,63^3=,25)
Egy lapja 0,4m2 (0,63^2=0,4)
6 lapja van, vagyis a teljes felület 2,4m2
A szigetelés hővezetési tényezője legyen inkább 0,35 W/m2K, közelebb áll a valósághoz.
A szigetelésen keresztül 0,84Wh energiát kap a jég óránként és fokonként.
Ha a jég -10°C, a környezet 25°C, akkor a hőkülönbség 35°C. Ekkora hőkülönbségnél 29,4W fogja melegíteni a jegedet.
A jég fajhője 4,1 kJ/Kg*K
A jegünk tömege kb. 220 kg (250 liter térfogatú jég kb. ennyi)
Ennyi jég egy fokkal történő melegítéséhez 902 kJ energia kell. 902 kJ az 0,25 kWh ( forrás: [link] )
Nekem kicsit hihetetlennek tűnik, hogy 8,5 óránként fog a hőmérséklet 1 fokot emelkedni. És ez is kicsit lassul a hőmérsékletkülönbség csökkenésével, de ezt már számolja ki az, aki nagyon ráér.
Nagyjából 4 nap alatt fog teljesen felolvadni a jég, feltételezve hogy a hőszigetelés belülről vízzáró és nyomásálló (amint a felszín kezd megolvadni, lesz nyomása...)
Jól alátippeltem azzal az egy órával a -1 fokos jég felolvadását az imént.
Köszönöm a preciz választ!
Sokat segítettél!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!