Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mi alapján van az elsőbbségadás?

Tele kérdése:

Mi alapján van az elsőbbségadás?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Csináltam kresz gyakorló feladatokat,és nem teljesen értem,hogy a képeken mi alapján van,utánna néztem a kresz könyvemben is de nem találok rá magyarázatot.

[link]

[link]

[link]

2018. ápr. 29. 20:41
 1/9 anonim ***** válasza:

Jobbkéz-szabály.

"Elsőbbség az útkereszteződésben

28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni

a) a jobbról érkező minden jármű és

b) a balról érkező villamos

részére."

2018. ápr. 29. 21:06
 2/9 anonim ***** válasza:

1) Jobbkéz-szabály

Elsőnek a jobbra kanyarodó megy, utána jobbról sorban.

2) Irányt változtató járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni.

2018. ápr. 29. 21:08
 3/9 anonim ***** válasza:

Először is mindig azt kell eldönteni, mi az, ami az adott helyzetben az elsőbbséget szabályozza.

Rendőr, lámpa, tábla, útburkolati jel, szabály.

A kanyarodási szabály soha nem előzi meg az elsöbbségadás módját meghatározó szabályt, tehát a védett úton haladónak akkor is elsöbbsége van a mellékúton haladóval szemben, ha a védett útról balra kanyarodik, vagy az egyenrangú utkeresztezödésben is vannak olyan helyzetek, amikor a balra kanyarodó mehet először, ha neki bencs jobbról másik jármű.

A forgalmi helyzetes kérdéseknél az a rontások egyszerű oka, hogy sokan a kanyarodási szabályt akarják elsőként alkalmazni, figyelmen kívül hagyva, az elsöbbséget szabályozó tényt (rendör, lámpa, tábla, útburkolati jel, szabály), illetve a másik, amikor egyenrangú útkereszteződésben jobbra kanyarodó jármű van.

A jobbra kanyarodó jármű nem kerül elsőbbségi viszonyba a tőle jobbra lévővel, és elöáll az a helyzet, hogy az áthaladási sorrend megállapitásakor a jobbra kanyarodó megy elsőnek, úgy kell kalkulálni a többieknek , mint ha a jobbra kanyarodó ott se lenne.

Ennyi a kulcs, ezek tudatában nem nehezek a forgalmi helyzetes kérdések.

2018. ápr. 29. 21:39
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm válaszaitokat,viszont most ezt még mindig nem értem,hogy [link]

az alsó képen látható kérdésre miért az A a válasz.

Elmegy a B mert ő jobbra kanyarodik,majd a C jobbkéz szabály miatt.Itt van az amit nemértek,hogy maradok én,és az A.Nekem nem kell elsőbbséget adnom a jobbról érkezőnek balra kanyarodásnál a tankönyv szerint.Viszont a jobbkéz szabály szerint meg igen.

2018. ápr. 30. 08:12
 5/9 anonim ***** válasza:

A balra kanyarodás és az egyenesen haladás között nincs különbség a jobbkézszabály esetén.

Magyarul: egyenrangú kereszteződésben a jobbról érkező járműnek mindig elsőbbséget kell adnod, kivéve ha jobbra kanyarodsz.

2018. ápr. 30. 08:23
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen,szerintem megértettem,még átolvasom a tankönyvet párszor,hogy biztosra menjek,de már szerintem érzem a logikáját.
2018. ápr. 30. 10:32
 7/9 A kérdező kommentje:
Kitöltöttem újra két elsőbbségadásos kresztesztet,az egyikben 1x tévesztettem,a másik hibátlan,tehát szerintem ráéreztem a logikára. Köszönöm a segitségeteket.
2018. ápr. 30. 16:28
 8/9 anonim ***** válasza:

Nem csupán néhány teszt eredménye a fontos, hanem a szabályok megértése, helyes alkalmazása.

Akkor már nem gond a kérdés, mert úgy válaszolod meg, jogy a szabályokat alkalmazod, nem pedig arra emlékszel, hogy melyik válasz volt a helyes egy korábbi teszt során.

Nem bonyolult, ahogy már fentebb is leirtam, első az elsőbbséget szabályozó tényező, és csak utána a kanyarodási szabály.

2018. ápr. 30. 17:06
 9/9 A kérdező kommentje:
Igen,én sem arra gondoltam,hogy emlékezetből irom a válaszokat,mert különböző oldalakon különböző kérdésekre adtam helyes választ,amiből azt következtetem ki,hogy jó a gondolatmenetem.
2018. máj. 1. 18:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!