Mi alapján van az elsőbbségadás?
Sziasztok!
Csináltam kresz gyakorló feladatokat,és nem teljesen értem,hogy a képeken mi alapján van,utánna néztem a kresz könyvemben is de nem találok rá magyarázatot.
Jobbkéz-szabály.
"Elsőbbség az útkereszteződésben
28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni
a) a jobbról érkező minden jármű és
b) a balról érkező villamos
részére."
1) Jobbkéz-szabály
Elsőnek a jobbra kanyarodó megy, utána jobbról sorban.
2) Irányt változtató járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni.
Először is mindig azt kell eldönteni, mi az, ami az adott helyzetben az elsőbbséget szabályozza.
Rendőr, lámpa, tábla, útburkolati jel, szabály.
A kanyarodási szabály soha nem előzi meg az elsöbbségadás módját meghatározó szabályt, tehát a védett úton haladónak akkor is elsöbbsége van a mellékúton haladóval szemben, ha a védett útról balra kanyarodik, vagy az egyenrangú utkeresztezödésben is vannak olyan helyzetek, amikor a balra kanyarodó mehet először, ha neki bencs jobbról másik jármű.
A forgalmi helyzetes kérdéseknél az a rontások egyszerű oka, hogy sokan a kanyarodási szabályt akarják elsőként alkalmazni, figyelmen kívül hagyva, az elsöbbséget szabályozó tényt (rendör, lámpa, tábla, útburkolati jel, szabály), illetve a másik, amikor egyenrangú útkereszteződésben jobbra kanyarodó jármű van.
A jobbra kanyarodó jármű nem kerül elsőbbségi viszonyba a tőle jobbra lévővel, és elöáll az a helyzet, hogy az áthaladási sorrend megállapitásakor a jobbra kanyarodó megy elsőnek, úgy kell kalkulálni a többieknek , mint ha a jobbra kanyarodó ott se lenne.
Ennyi a kulcs, ezek tudatában nem nehezek a forgalmi helyzetes kérdések.
Köszönöm válaszaitokat,viszont most ezt még mindig nem értem,hogy [link]
az alsó képen látható kérdésre miért az A a válasz.
Elmegy a B mert ő jobbra kanyarodik,majd a C jobbkéz szabály miatt.Itt van az amit nemértek,hogy maradok én,és az A.Nekem nem kell elsőbbséget adnom a jobbról érkezőnek balra kanyarodásnál a tankönyv szerint.Viszont a jobbkéz szabály szerint meg igen.
A balra kanyarodás és az egyenesen haladás között nincs különbség a jobbkézszabály esetén.
Magyarul: egyenrangú kereszteződésben a jobbról érkező járműnek mindig elsőbbséget kell adnod, kivéve ha jobbra kanyarodsz.
Nem csupán néhány teszt eredménye a fontos, hanem a szabályok megértése, helyes alkalmazása.
Akkor már nem gond a kérdés, mert úgy válaszolod meg, jogy a szabályokat alkalmazod, nem pedig arra emlékszel, hogy melyik válasz volt a helyes egy korábbi teszt során.
Nem bonyolult, ahogy már fentebb is leirtam, első az elsőbbséget szabályozó tényező, és csak utána a kanyarodási szabály.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!