A piroson úgy haladok át, hogy viszonylag nagy sebességről (55Km/h) nem tudok megállni, azért büntetnek? (többi lent)
kb 50-55 Km/h-val mentem a városban, láttam a lámpa zöldet mutat, szóval haladtam tovább, majd kb a lámpa előtt 10-15 méterrel hirtelen sárga, majd szinte egyből piros, ha satu fékezek akkor sem lett volna esélyem megállni szóval tovább haladtam, át mentem a piroson, ilyenkor ha egy kamera rögzíti, vagy egy VÉDA felvesz büntetnek ?
tudom naív a kérdés, de gondoltam megkérdezem ...
"... majd kb a lámpa előtt 10-15 méterrel hirtelen sárga, majd szinte egyből piros..."
Ilyen lámpa nincs. Mindegyiknél olyan a sárga jelzés hossza, hogy 50-es tempóról is meg tudj állni biztonságosan, a vészfék-asszisztens tesztelése nélkül. Ha elbambulsz és nem veszed észre, majd belefutsz a pirosba, azért lehet büntetni.
A sárga lámpa (lakott területen belül) 3mp-ig tart (ha ez "egyből" váltás, ott gondok vannak). Ez alatt 50km/h sebességnél legalább 40m-t teszel meg.
Ha volt kamera, akkor büntethetnek.
Igen, büntethetnek.
A sárga hosszát mindig úgy állítják be, hogyha betartod a sebességkorlátot, akkor meg tudj állni.
3 dolog miatt történhetett, ami történt:
- szar a reakcióidőd
- szar a féked
- 30-as korlátozás volt.
ahogy előttem is mondták a sárga mindig olyan hosszú, hogy simán meg tudsz állni.
csak ehhez nem a gázt kell nyomni, hanem a féket.
A 41/2003. (VI. 20.) GKM rendelet a forgalomirányító jelzőlámpák követelményeiről, tervezési, telepítési és üzemeltetési előírásairól szabályozza, hogy mennyi átmeneti időnek (sárga fényjelzés) kell lennie. (Vagy a piros fénnyel együtt, vagy önmagában, zöld fényjelzés után.)
↓
Járműveknél (a villamos és a kerékpár kivételével) 50 km/h megengedett sebességnél legalább 3 másodperc, 60 km/h sebességnél legalább 4 másodperc, 70 km/h sebességnél legalább 5 másodperc.
Az 50 km/h-val haladó jármű 1 másodperc alatt 13,888… métert tesz meg, 3 másodperc alatt 41,666… métert.
Ha a sárga fény észlelésekor te 15 méterre voltál, akkor akár egy 2x3 sávos (kb. 18 méter széles, lakott területen inkább kevesebb) keresztező út túlsó szélét is (41,666 – 15 – 18 =) 8,666 méterrel hagytad el, a kocsi vége is legalább 3-4 méterrel. És ez a legrosszabb értékpárossal lett számítva.
55 km/h-s sebességnél és 10 méterről való észlelésnél sokkal messzebb jártál.
Miért büntetnének meg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!