Totya4909 kérdése:
Milyen anyagból vannak a villamos és trolibusz áramszedői, hogy a surlódást birják, meg a felső vezeték?
Figyelt kérdés
2018. márc. 20. 22:08
1/5 anonim válasza:
jó kérdés.. a pontos összetételüket valószínű, hogy nem kötik az orrunkra.
szerintem nagyon drága anyagból(ötvözetből) készül mindegyik. Jól kell vezetnie az áramot, de ne korrodáljon, ne kopjon, ne törjön, ne szakadjon.
2/5 anonim válasza:
A felsővezeték anyaga vörösréz, az áramszedő csúszóléce (trolibusznál csúszófeje) pedig grafit. Egyes külföldi vasutak (1,5kV= és 3kV= villamosítási rendszerű rendszeren) tudomásom szerint jellemzően réz csúszólécet alkalmaznak.
3/5 anonim válasza:
Sima tömör vörösréz a vezeték, a csúszka pedig grafit betétes.
4/5 anonim válasza:
Ezt a grafitbetétet szokták cserélni? Bocs hogy így belekérdezek, de eddig bele sem gondoltam ebbe, és érdekel.
5/5 anonim válasza:
Találtam egy BKV-s közbeszerzési dokumentumot, ez alapján villamos és HÉV áramszedőkben a szénkefe 60000 km-t kell kibírjon, míg trolinál 3000+ km átlagos élettartam az elvárás (fagyos időben 1500 km)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!