Ha valaki tünetmentes epilepsziás, orvosi engedéllyel van jogosítványa, az taxizhat?
Más a "tünetmentes epilepsziás", és más a "gyógyult epilepsziás"
Utóbbi esetben (ha kimondták rólad, hogy gyógyult vagy), pár év gyógyszermentesen letöltött rohammentesség kell.
Utána elvileg megadható a 2-es csoportú orvosi alkalmassági.
PÁV 2 nem biztos...
Utánanéztem részletesebben.
Először is: a PÁV-ok előfeltétele (kivéve PÁV 4) a második csoportú orvosi vélemény, illetve PÁV 1/2 esetén legalább 2 éves, nem kezdőnek minősülő vezetői engedély. [link]
A második csoportú orvosi véleményre vonatkozó törvény pedig...
"6.1.4. * A 2. alkalmassági csoportra vonatkozó előírások
6.1.4.1. Egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani
a) olyan betegség esetén, amely epilepsziás rohamokkal vagy a tudatállapot hirtelen megváltozásával járó egyéb idegrendszeri zavarokkal járhat együtt,
b) gyógyultnak nem tekinthető epilepsziás betegség esetén,
c) egyszer vagy többször lezajlott epilepsziás rohamot követően 2 évnél rövidebb tünetmentes időszakban,
d) rosszulléttel, eszméletvesztéssel járó vertebrobasilaris keringési zavar esetén,
e) az arteria carotis rendszer működési zavara esetén,
f) a központi vagy környéki idegrendszer, illetve a vázizmok szerzett (éreredetű, gyulladásos, fertőzéses, degeneratív, daganatos, traumás stb.) vagy örökletes megbetegedéséből származó bénulás vagy myopathiás és egyéb öröklődő betegség esetén,
g) agysérülés vagy agyműtét esetén.
6.1.4.2. Egészségi alkalmasság - kivéve abban az esetben, ha a kérelmező a csoportos személyszállítás körében foglalkoztatott - az illetékes neurológus szakorvos véleménye alapján, évenkénti orvosi felülvizsgálat előírása mellett megállapítható:
a) amennyiben a kérelmező antiepileptikummal 3 évig, majd antiepileptikumok nélkül 2 évig rohammentes, a részletes neurológiai vizsgálat során releváns agyi patológiás elváltozás és az EEG-felvételen epileptiform agyi tevékenység nem mutatkozik,
b) első vagy egyszeri nem provokált epilepsziás rohamon átesett kérelmező tekintetében, amennyiben antiepileptikumok szedése nélkül legalább 3 éven keresztül rohammentes, és ezt megfelelő neurológiai vizsgálat is alátámasztja; ezen időszak lejárta előtt is megállapítható az egészségi alkalmasság, amennyiben a kérelmező rosszullétét jól behatárolható, megelőző kórjelek kísérik,
c) alkalmi epilepsziás roham esetén egyedi elbírálás és az illetékes neurológus szakorvos véleménye alapján egy év rohammentességet követően azon kérelmező esetében, akinél a provokáló tényező azonosítható, amely vezetéskor valószínűsíthetően nem ismétlődik meg, és az epilepsziás rohamok előfordulásának megnövekedett kockázatát hordozó strukturális agyi lézió nem igazolódott; az alkalmi epilepsziás rohamot követően EEG-vizsgálatra és megfelelő neurológiai diagnózisra van szükség."
( [link]
Ebből rád kérdező a következő részek vonatkoznak:
"6.1.4.1. Egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani
b) gyógyultnak nem tekinthető epilepsziás betegség esetén,..."
Mi a gyógyultnak tekinthető epilepszia?
"(...)Gyógyultnak tekinthető a kérelmező, ha háromévi gyógyszerszedés melletti, majd kétévi gyógyszerszedés nélkül eltelt időszak után teljesen rohammentes.(...)"
De ennek ellenére sem vagyok biztos, hogy gyógyult(!!!) epivel taxizhatsz-e, vagy nem. A józan eszem azt mondaná, hogy nem feltétlen jó ötlet, a jogszabály meg nem fogalmaz teljesen tisztán.
"6.1.4.2. Egészségi alkalmasság - kivéve abban az esetben, ha a kérelmező a csoportos személyszállítás körében foglalkoztatott - az illetékes neurológus szakorvos véleménye alapján, évenkénti orvosi felülvizsgálat előírása mellett megállapítható:
a) amennyiben a kérelmező antiepileptikummal 3 évig, majd antiepileptikumok nélkül 2 évig rohammentes, a részletes neurológiai vizsgálat során releváns agyi patológiás elváltozás és az EEG-felvételen epileptiform agyi tevékenység nem mutatkozik,(...)"
Na, a csoportos személyszállítás fogalmára pontos meghatározást nem találtam. A kormányablak.hu-n ez van leírva: "Csoportos személyszállításnak minősül, ha a munkaadó saját, vagy bérelt autóbusszal, mikrobusszal, személygépkocsival, vagy erre a célra igénybevett szolgáltatás útján, a munkaadóhoz vezető útvonalon egy vagy több településről legalább négy munkavállaló szállításáról gondoskodik."
Ugye a PÁV 2 ezekhez kell:
közúti közlekedési szolgáltatás keretében személyszállítást végző autóbusz, trolibusz, személygépkocsi
a nemzetközi közúti személyszállítást végző autóbusz – amelyben a vezetőülésen kívül legalább 17 állandó ülőhely van
veszélyes áru szállítását végző gépjármű vezetéséhez.
Gondolom a felső kettő is csoportos személyszállításnak minősül (józan ésszel értelmezve), de erről pontosabb megfogalmazást nem találtam, mint amit feljebb beszúrtam.
Összegezve: tünetmentes, de NEM gyógyult epilepsziával (tehát gyógyszert szedsz), csak az első szintű orvosi alkalmasságot kaphatod meg (tehát nem taxizhatsz/buszozhatsz/kamionozhatsz, viszont B jogsid lehet). A B kategóriát is (érthető okokból) nehéz lesz megszerezned, ha még gyógyszert szedsz, de a jogszabály ezt a lehetőséget nyitva hagyja. Én írhatok itt akármit, ezt a neurológus fogja eldönteni.
Gyógyult epilepszia esetén meg lehet második szintű alkalmasságod, le tudod tenni a PÁV 3-at, de a "csoportos személyszállítás" kitétel miatt nem vagyok biztos a PÁV 2-ben.
Sok sikert, és további jó egészséget kívánok neked! :)
Üdv.: egy (mára már) gyógyult, régen gyerekkori epiben szenvedett sorstársad.
Ui.: lehet, hogy a kérdező számára a kérdés már nem aktuális, mert meggyőzte magát, hogy szerinte mégsem jó ötlet belekezdeni a taxizásba, ez esetben remélem, hogy valaki másnak tudtam segíteni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!