Miért nem tudunk nagy átlagban parkolni, tolatni?
Parkolás és tolatás nagy probléma tapasztalatom szerint: az emberek 60% (a nők 90%) nehezen/vagy egyáltalán nem tud parkolni,tolatni. Merőleges hátra parkolásnál még csak-csak beszenvedi magát néhány ember(max. nem lesz középen,nem lesz párhuzamos),de a párhuzamos hátra parkolás lehetetlen küldetés.
(Én friss jogsis vagyok.Forgalomban még nem vezetek,mert szokom az autót-más mint a tanulóautó. Mindig is rosszul ment a vezetés,nincs hozzá különösebb érzékem.Ehhez képest parkolások nagyon jól mentek. Nagyon szerettem hátra merőleges parkolást csinálni,hátra párhuzamos már kissé megizzasztott,de rájavítással általában az is szokott sikerülni.)
Családtag nálam tipikus: előre nagyon ügyes,gyors,ritmusos,nem tartja fel a sort,balesetmentes,de parkolni csak és kizárólag orral. Merőlegesnek még csak-csak nekiállna egy kihalt parkolóban,de párhuzamost még itthon gyakorlásként sem próbálná meg 2 műanyag valami közé sem.
Felajánlottam a segítséget,hogy átbeszéljük,elmondom,hogy nekem hogy tanították,azonban mereven ellenáll,ő ezzel nem akar idegeskedni,ahogy eddig tudott 2 kört menni parkolóért,ezután is tud nagy helyet keresni.
Másik kedvenc:tanulóautóval parkoltunk tolatva forgalmas parkolóban, kedves ember rémült arccal nézett rám,nézte végig a beállást,és azon rettegett,hogy mikor töröm össze a másik autót.És nem,nem feltűnésmentesen ült az autójában,hanem beállt mögém és bámulva nézett. Beparkoltam,elment.
Szerintetek miért ilyen nehéz? Kinek milyen tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban? Ismerősök,barátok,családtagok parkolnak hátramenetben,tolatnak? Miért nem akarják sokan megtanulni,vagy megpróbálni,gyakorolni sem?
Nincs gyakorlatuk. Általában nagyon kevesen érzik az autót megfelelően, nem csak a parkolásnál.
És az ember gyarló, a kisebb ellenállás irányába megy, az egyszerűbb megoldás felé, beáll a parkolóba orral előre, ferdén, épp, ahogy lefulladt. Arról nem beszélve, hogy utána meg ki kell tolatni a forgalomba, ami meg már potenciális balesetveszély.
Nem értik a kormányzás geometriáját, nem tudják, hogy tolatva pontosabban, kevesebb korrekcióval lehet odatenni a kocsit, ahová kell.
Az is rossz szokás szerintem, hogy forgolódva tolatnak, hátranézve. Így tanítják az oktatók, mert régen a szoci autókon kis tükrök voltak, jobboldali tükör általában nem is volt. Egy mai autóval viszont könnyen lehet tükörből tolatni, kényelmesebb, megmarad mellette a látómeződ előre is.
Az én feleségem ügyes, ha egy mód van rá tolatva, tükörből parkol.
Szerintem ez hülyeség. Nekem az ismerőseim kb. fele-fele arányban tudnak/szeretnek tolatva parkolni.
Én pl. mindig hátrafelé tolatva parkolok le. Míg van, aki mindig csak előrefelé. Ez inkább megszokás kérdése.
És én hátrafelé jobban is tudok, mivel mindig így parkolok. Aki meg előre szokott, az azt tudja jobban. Ami nem azt jelenti, hogy máshogy nem megy.
Mondjuk a legtöbb ember szerintem baromira nem foglalkozik semmivel és senkivel ezért ferdén, bénán áll be. De nem azért, mert ne tudna normálisan parkolni, hanem egyszerűen csak nem foglalkozik vele.
Ezek csak ilyen sztereotípiák, amiket írsz.
Pl. egy ismerősöm azt mondta, hogy milyen fura, hogy hátrafelé parkolok, mert a férfiak szoktak inkább úgy parkolni. Egy másik ismerősöm meg azt mondta, hogy csak a nők szoktak hátrafelé inkább és a férfiak mindig előre. Na, mindenki mást mond és mást vél örök érvényű igazságnak :D
az első koccanás, meghúzás után te is visszaveszel.
mindenesetre érdekes ilyen bátor summázása az emberek parkolási/tolatási képességének egy olyantól, akinek lövése sincs az életről. én ilyen statisztikát nem mernék alkotni, pedig minden nap vezetek, és látom mi történik az utakon, parkolókban.
a sors fintora, hogy előbb tanultam meg pótkocsival tolatni, mint személyautó-utánfutóval.
Ha megy a nyerges, akkor minden megy.
amúgy nemigaz a statisztikád. ugyanis egy kalap alá veszed a heti egyszer vezetőt a minden nap több autóval is közlekedővel.
Nálam még azt is furcsállják, hogy kiszállok a saját automata kocsimból, és átülök a kéziváltós szolgálatimba úgy, hogy soha nem keverem össze a két változatot.
áruházi parkolóban én is rémülten nézem, mit is akar tulajdonképpen a versenyző..jó lenne téged is látni.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Nyilván,én sem tolatva szeretek közlekedni,de azt is meg kellett tanulni vizsgához. Említettem,nem vagyok ügyes,de úgy érzem,nekem az oktató nagyon korrektül megtanította a parkolásokat. :) Mi is sokat fordulunk hátra,de nem csak a távolság miatt,hanem ha valaki belép mögéd(mert ugye a gyalogos is megy,mint a tank)akkor ne üsd el.
Igen,az igaz,hogy mindenki máshogy szeret,szokott. Viszont azzal nem értek egyet,hogy mindenki tudna máshogy is . Nyilván,aki hátra párhuzamosan betolat 1 helyre,az 2 helyre beáll orral is. De mint írtam,én ott ülhetnék családtag mellett az autóba végtelenségig,aki csak és kizárólag előre parkol,akkor sem tudná hátra párhuzamosba még csak ferdén,bénán sem benyomni az autót.
én két éve napi szinten városba vezetek, de parkolás az soha nem volt az erősségem sőt gyatra... Van akinek nem megy a parkolás, attól még fel tudok mérni egy közlekedési szitut és úgy vélem biztonságosan vezetek.
19/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!