Kezdhetem januárban a C kategóriát?
17 éves vagyok, megvan a B kategória ami már hivatásos. Szeptemberben megcsinálom a hármas Pávot és májusban születtem.
Úgy olvastam 17 és féltől kezdhetem.
Nincs hivatásos „B”-kategóriád, nincs hivatásos vezetői engedélyed.
„B”-kategóriás vezetői engedélyed van, és 2. csoportú egészségügyi alkalmasságod.
„Ennyi a történet.”
A vezetővel, vezetői engedéllyel kapcsolatban ezt a fogalmat nem használja
① a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet,
② sem a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet,
③ sem a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) Korm. rendelet,
④ sem a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet.
De, a Közlekedési Törvény és a KRESZ sem.
Erre próbált rávezetni a korábban válaszoló.
Bemutatom neked, hogy mi az az alsó korhatár, amikor jogszabály szerint elkezdhető a „C”-kategóriás elméleti képzés.
Ettől korábban egyetlen képzési intézményben sem kezdhető.
Magasabb korhatárt, további feltételt, megszabhatnak. Ebben az esetben nem náluk fog tanulni, aki – élve a jogszabály adta lehetőséggel – a lehető legkorábban szeretné kezdeni.
Úgyhogy, minden linked jó. Ahol nem fogadnak 17 és fél évesen, ott nem tudsz tanfolyamot kezdeni 17 és fél évesen.
• A)
Képzésre az vehető fel, aki:
a) a megszerezni kívánt vezetői engedély kiadásához szükséges, jogszabályban meghatározott életkort betöltötte, vagy
aa) tanfolyami képzés esetén annál legfeljebb 6 hónappal fiatalabb, vagy
ab) közoktatási intézményben végzett képzés esetén annál legfeljebb 12 hónappal fiatalabb
↑
④ → 4. § (4)
• B)
„Járművezetésre jogosító okmányok kiadásának életkori és jártassági feltételei a 2006/126/EK irányelvnek megfelelően 2013. január 19-től
I. Életkori feltételek”
„21. életév a „C”, a „CE”, a „D1” és a „D1E” kategóriába tartozó gépjármű vezetésére.”
↑
② → 7. melléklet I. 8. pont
„A „C” , a „CE”, a „D1” és a „D1E” kategóriába tartozó gépjármű vezetésére jogosító engedély a 18. életév betöltésétől,” „a 8.” „pontban meghatározott életév betöltéséig – kizárólag Magyarország területén jogosítanak vezetésre.”
↑
② → 7. melléklet I. 10. pont
Tehát, jogszabályok szerint, tanfolyami képzés esetén, legkorábban, 17 és fél évesen kezdhető „C”-kategóriás elméleti képzés. (Hat hónappal a 18. életév betöltése előtt.)
Nem szerepel a kérdésben, de tanfolyami képzés esetén, „C”-kategóriás elméleti vizsgára az bocsátható, aki legalább 17 éves és kilenc hónapos, míg gyakorlati vizsgához be kell tölteni a 18. életévet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!