A törvényeket és a rendeleteket átnézve arra jutottam, hogy ha nálam van a személyi és a lakcímkártya, akkor a jogsi otthon hagyásáért nem büntethet a rendőr. Vagy igen?
#4 vagyok, szó szerint ugyanezt ugattam én is, de jól lepontoztak
Ennyit ér itt a pontszám, sok majom nyomkodja a negatívat ész nélkül
Ha nálad van a jogsid, akkor nem kell hozzá személyi. Forditva nem működik.
Külföldre se engednek ki személyivel, ha útlevél kell.
Közel sem minden szabálysértésre szabtak meg kötelezően alkalmazandó bírság összeget; azért vagy tévedésben, mert úgy gondolod, hogy igen, vagy, hogy kéne.
A jogszabályalkotók a leggyakoribb szabálysértésekre szabtak meg kötelezően alkalmazandó összegeket, hogy ne legyen ugyanazért a szabálysértésért az ország más-más helyén nagyon eltérő összegű bírság; a területi rendőrkapitányság vezetőinek mérlegelése, vagy akár az intézkedő rendőr mérlegelése alapján.
Ha nem tették volna, akkor minden szabálysértésre lenne a tág összeghatár: 5-ezer Ft-tól 50-ezer Ft-ig, bármennyi. A biztonsági öv használatának elmulasztásáért lehetne Szegeden 10-ezer forint a „divat”, Debrecenben pedig 45-ezer.
Az, hogy igazoltatáskor nincs valakinél a vezetői engedélye, az nem olyon gyakori, mint a tiltott helyen való várakozás, megengedett sebesség túllépése, tilos jelzésen áthajtás, és sok más. Így erre a szabálysértésre nem állapítottak meg kötelezően alkalmazandó bírság összeget. Így, akár igen eltérő összeg is kapható, különböző helyeken.
Minden olyan tett, vagy nem tett szabálysértés, és bírságolható, ami eltér a KRESZ előírásaitól, vagy akár több más, például, műszaki előírásokat tartalmazó jogszabálytól.
Tény, hogy „csak” azt írták, hogy a rendőr ellenőrizheti, hogy a jogszabályban előírt okmányok nálad vannak-e; de az ellenőrzésnek van következménye. Nem annyi, hogy „én ellenőriztem, ha nincs, hát nincs.” Akár lekérdezheti, de ez csak azt jelenti, hogy nem engedély nélküli vezetés miatt jár el ellened. De, nem is amiatt bírságol, mert nincs érvényes vezetői engedélyed, hanem azért, mert nincs nálad, holott az kötelező. Nem az engedély nélküli vezetés tilalmát szegted meg, hanem a járművezetés személyi feltételeinek nem feleltél meg. (Ahogy a 10-es válasz első linkjében olvasható. Persze, alapvetően, magában a KRESZ-ben.) Másképp: ilyen esetben, úgy veszel részt a közúti közlekedésben, hogy az ahhoz kötelezően előírt személyi feltételeknek nem felelsz meg. Szabályt sértesz, járhat érte bírság. Mivel nincs megszabott összege, a tól- -ig határokon belül, valamennyi.
Ha a jogszabályalkotók arra alapoztak volna, hogy úgyis lekérdezhető, akkor éppúgy nem lenne kötelező rendőri ellenőrzéskor bemutatni, mint ahogy a KGFB igazolást sem kell egy jó ideje. De, egyelőre, a jogszabály kötelezően előírja, és ellenőrzéskor be kell tudni mutatni; ha nem tudod, az szabálysértés miatti felelősségre vonással járhat. Ha nem tartasz be valamilyen szabályt, az szabályszegés. És van rá bírságtétel: az általános, mivel nem szerepel a szabályozott kivételek között, amelyekre az általánoson belül megállapított, egységesen alkalmazandó egyetlen összeg szabható ki bírságként.
Például, az is szabálysértés, ha olyan helyen, ahol a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/h, valaki 61 km/h-val halad. Ez a túllépési mérték még nem szerepel a tételesen megszabott bírságok közt, de nem jelenti azt, hogy nem szabálysértés, és nem bírságolnak érte. Bírságolnak, csak viszonylag ritkán, mert ez rendőri jelenlétet igényel. De ha jut rá rendőr, akkor nem a tiszteletlen beszédmód miatt bírságolnak. Nincs rá jogszabályban meghatározott egységesen megszabott bírság összeg: 5-ezer Ft-tól 50-ezer Ft-ig bírságolhatnak érte. Akár az is jogszerű – ha nem is érzi igazságosnak az ember -, hogy 1,5-szer akkor bírságot szabnak ki, mint pl. annak, aki ugyanott 70 km/h-val halad, ugyanis ez utóbbi esetben nem 50-ezer felső határ van, hanem adott összeg lehet a bírság: 30-ezer Ft.
Én nem nyálaztam át sok törvényt, csak a KRESZ-t olvasgattam és mit ad isten mi van az elején:
A járművezetés személyi feltételei
4. § (1) Járművet az vezethet, aki
a) a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs;
---
(3) Az (1) bekezdésben említett engedélyt a vezetőnek vezetés közben magánál kell tartania.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!