A törvényeket és a rendeleteket átnézve arra jutottam, hogy ha nálam van a személyi és a lakcímkártya, akkor a jogsi otthon hagyásáért nem büntethet a rendőr. Vagy igen?
Amennyiben gyalogosan igazoltat, elegendő. Ha járművet vezetsz, az adott járműkategóriára érvényes vezetői engedélynek nálad kell lenni.
Minden szó fontos:
nálad
arra a kategóriára
érvényes
63/2012. (IV. 2.) Kormányrendelet, 1994. évi XXXIV. törvény - a Rendőrségről, 326/2011. (XII.28.) Kormányrendelet,1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes, 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről... és a kresz. Mit hagytam ki?
Mert a 62/2012-ben a mellékleteit átnyálazva sem találtam erre utaló részt. 1994. évi XXXIV.-ben az igazoltatás a személyi azonosságra vonatkozik (ami elég is, hiszen a jogosítványt le tudják kérdezni minden más adatommal együtt is). 326/2011.-ben nincsen semmi. 1/1975-ben sincsen előírva a vezetői engedélyre ezirányban semmi. 2012. évi II. szintén nem utal arra, hogy büntethető lehetek.
Csak egy apróság az első válaszolóhoz: A rendőr nem köteles elfogadni, ha bárki is igazolja, hogy te ki vagy - lehetnek akár százan is sk., bk., tk., vagy jk.!
4. kérdés ;-)
Az 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendeletet (KRESZ) hányadik soráig olvastad?
És a rendőrségről szóló törvény alapján a rendőr ezt (is) ellenőrizheti:
És, ha nincs nálad, akkor megszegted a KRESZ 4. § (3) bekezdésének előírását. A helyszíni bírság összege ötezer forinttól ötvenezer forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén hetvenezer forintig terjedhet. (Erre a szabálysértésre jogszabályok nem írnak elő kötelező bírság-összeget, a bírságoló rendőr mérlegelésétől függ.) ← 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről 99. § (2)
És, mivel a szabálysértést engedélyhez kötött járművezetés szabályainak megszegésével követnéd el, a járművezetéstől eltiltható lennél. ← az előző, Szabálysértési Törvény 16. § (1).
Ez, szintén, az intézkedő rendőr mérlegelésétől függ.
A Szabálysértési Törvény: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!