Annak mi az oka, hogy engem 7000 körül kivitt a taxi Berlinben a Főpályudvartól az Olimpiaistadionig, itthon pedig a Keleti előtt a "Lehel-térig" 6 ezres választ kaptam?
A Keleti pu. környékén tapasztalható helyzet kb. harminc éves probléma.
A hatóságok nem járnak el következetesen, hatékonyan a szabályokat sértő taxisokkal szemben.
Rendelj telefonon taxit, és a hatósági rögzített áron szállítanak a szabályokat betartó vállalkozók. Kb. 2000 Ft-t fogsz fizetni.
3 km az nem 6000 ft, az tuti.
Az üzemanyagot jól írtad le kb, én 30-35ft/km-el számolok. Vidéki taxis vagyok, de tudom, hogy pesten az legális alapdíj 450 ft, 280ft a km-díj (rendeletileg szabályozva), a várásdíjat hirtelen nem tudom. Ebből az jön ki, hogy az út 3x280Ft + 450 alapdíj, azaz 1290 Ft, de ha meg kell állni lámpánál, akkor a percdíj ketyeg, tehát olyan 1400, nagyon max 1500 ft lehet az út. A 6000 ft-os ajánlat az mocskos hiéna 3 km-re
Soknak tűnhet az 1400 is, ha csak kívülállóént számolgatsz, és azt a 100 ft üzemanyagot nézed. Adót kell fizetni (a becsületesebbje fizet, én is), autót fentartani (biztosítás, súlyadó, évenkénti műszaki, szervizelés stb), egyéb költségek, és mivel nem hobbi a taxizás, ezért megélhetést is kell termelni. Ha az az út valóban 3 km (nem vagyok jártas pesten), akkor az a reális ár, amit leírtam. A taxi ez szolgáltatás. Mindig az alábbit hozom fel példának: étteremben ha kajálsz, akkor 1500 ft-ot otthagysz egy-két szelet húsért, meg egy pukli rízsért, és még nem ittál mellé semmit. Ebből az anyag kb 100 ft, a többi az étterem fenntartása (rezsi), alkalmazottak fizetése, adók kifizetése, stb, illetve a haszon, amiért minden vállalkozás/szolgáltatás működik.
Ha üzemanyag áron akarsz eljutni valahova, azt nem taxinak, hanem telekocsinak hívják.
Esetleg nem a "freelancer" hiénához kéne menni, hanem felhívni bármelyik taxitársaságot telefonon, 1 percen belül ott lesz a kocsijuk aki elvisz 280 ft-os km díjért, órával, számlával.
Amúgy a Lehel tér 5 km, nem 3, de ez lényegtelen is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!