5 forgalmi vizsga elavul? Többi lent.
Nálunk van egy sofőr, buszsofőr, ő PÁV-on ment át és folytatta a jogsit, később belejött most tart 1 millió balesetmentes km-nél. Senki nem nézi, a bukás okát, lehet az egy ártatlan sebességtúllépés mondjuk 50 helyett 54.. vagy háromszor lefulladt parkolásnál bármi, nem ez fogja meghatározni a vezetési tudását, én személy szerint mindenből elsőre mentem át és egy igazi gyökér vagyok -én úgy vélem-
És elévül 2 év után a bukás is, tiszta lappal kezdi a tag. PÁV amúgy nem nehéz, legalábbis azt írják. Én majd megyek, de páv2-re ha minden összejön.
A forgalmi vizsga ’bukások’ ’elavulnak’, két év elteltével, ahogyan már előttem megírták.
„A rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálathoz a külön jogszabályban előírt gépjármű vezetési gyakorlatból tett öt sikertelen vizsga számításánál a megelőző két éven belül, azonos kategóriában tett forgalmi vizsgákat kell figyelembe venni.” ← 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól 14. § (4)
Tehát, akár elmész PÁV vizsgára, akár nem, két év elteltével már nem számítják be a sikertelen forgalmi vizsgát.
Azonban, a közlekedési alapismeretek vizsga (’elméleti vizsga’) is csak két évig érvényes, tehát ha kivárod akárcsak az első sikertelen forgalmi vizsgától a két évet, az elméleti vizsgád biztosan elévül. Tehát, újra el kell végezned a tanfolyamot. Ha az új tanfolyamot, például, úgy ütemezed, hogy mikorra elérsz a gyakorlati vizsgához az első 2 sikertelen forgalmi vizsgád már nem kell figyelembe venni, akkor marad 3 sikertelen vizsgád; tehát PÁV-ra kötelezettségig 2 forgalmi vizsga alkalmad lesz.
Megfontolandó a PÁV. Ha „járművezetésre pszichológiailag alkalmas” minősítést szerzel, a továbbiakban közúti járművezetői vizsgához kapcsolódóan rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálatra nem leszel kötelezhető. ← a fentebb említett GKM rendelet ott megadott bekezdése ezt is tartalmazza.
Ha még ’beleférsz’ az elméleti vizsga utáni két évbe, akkor a tanfolyamot sem kell ismételned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!