Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » A helikopter rotorja álló...

A helikopter rotorja álló helyzetben elbírja a géptestet?

Figyelt kérdés

Kollégámmal parázs vitába keveredtünk a dolgot illetően. Szerintem, ha egy helikoptert a rotorjával álló lapátokkal is meg tudunk emelni a lapátokat megoszló emelőerővel terhelni felfelé.

Szerinte a lapátok nincsenek olyan merevek, hogy elbírják ily' módon a géptestet, szerinte a centrifugális erő merevíti ki a lapátokat, ami miatt nem törnek el (hiszen álló helyzetben iszonyú nagy a lehajlásuk a szárnyaknak).

Vajon melyikünknek van igaza?

2017. febr. 20. 11:11
 1/8 anonim ***** válasza:
Ha minden lapatot a vegenel fogsz meg( mondjuk egy furaton atvezetsz egy lancot, )akkor szerintem biztos elhajlik, de lehet el is torik, viszont ha a kozepponthoz kozel akkor nem valoszinu, ki kell probalni.
2017. febr. 20. 11:36
 2/8 Beviz Elek ***** válasza:
53%

Határozottan azt mondanám hogy álló rotorral nem tudnád megemelni (legalábbis nem mind, tehát sok szerepe van a centrifugális erőnek).

Álltam a Mi-26 alatt, álló helyzetben egy nagy fűzfára emlékeztet, úgy hajlanak a lapátok. Már azt furcsáltam, hogy a saját súlya alatt nem törik le. Na most a helikopter súlyának csak kis része a lapát, azt a monstrumot 100% hogy nem emeled fel a lapátok végét tartva

2017. febr. 20. 11:42
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a jó szándékot, de előtte értelmezzétek a kérdést. Nem a lapátok végén akarom megemelni, az egyértelmű, hogy halott ügy lenne, hanem a lapátokon eloszló erővel.
2017. febr. 20. 11:52
 4/8 anonim ***** válasza:
78%
A lapátok állítják elő a felhajtóerőt, ami nagyobb, mint a géptestre ható gravitáció ( nyilván ha kisebb lenne akkor nem tudna felemelkedni ). Ha ki tudnak fejteni akkora emelőerőt, hogy a helikoptert megemeljék, akkor gondolom el is bírják a géptestet, nem ?
2017. febr. 20. 12:06
 5/8 A kérdező kommentje:
Az én elméletem ugyanez. Kollégám viszont kardoskodik, hogy a centrifugáis erő merevíti ki annyira a szárnyakat, hogy képesek legyenek felvenni a felhajtóerőt. Szerintem ez baromság, szerintem álló lapátokkal is el kellene bírniuk.
2017. febr. 20. 12:08
 6/8 anonim ***** válasza:
33%
El kell hogy bírja, tekintve hogy amúgy sem elég ha csak a helikopter tömegét bírja el forgás közben a rotor, hanem legalább a 3-4 szeresét. És tök mindegy hogy a lapát melik részén emeljük, mert az erő úgy is a rotoragyra koncentrálódik. Legfeljebb piszkosul meghajlik, de nem szabad hogy eltörjön a lapát.
2017. febr. 20. 13:22
 7/8 anonim ***** válasza:
36%
A rotorlapátok általában üvegszálas műanyagból vannak, szerintem azoknál fogva történő emelésnél biztos, hogy nem bírnák el a helikopter súlyát, értelemszerűen (valószínüleg a rotoragy közelében) eltörnének.
2018. jan. 27. 15:52
 8/8 anonim válasza:
80%

Most láttam a kérdést, hátha még érdekes. A kollégádnak igaza van, a lapáton ébredő erők nagy része a centrifugális erő (nagyságrendileg 6-10 tonnányi, a néhány száz kilónyi függőleges erőhöz képest). A lapát nem bírná ki, ha így emelnéd meg, de a legtöbb helikoptert nem is lehetne így megemelni, mert eleve egy csukló körül tud fel-le (és minden más irányba is) hajlani, pontosabban elfordulni a lapát. Ezért ha egy ilyen gép a földön áll, nem csak a lapát hajlékonysága miatt szinte a földet éri a lapátvég, de azért is, mert a csukló engedi, hogy így leforduljon. A centrifugális erő egyenesíti ki és a felhajtóerő ad némi kúposságot a lapátok síkjának.

Inkább úgy képzeld el, mintha lapátok helyett két (vagy ahány lapát van) kifeszített kötél alatt kicsit belógva lenne a helikopter törzse felfüggesztve.

2018. aug. 19. 23:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!