Két éven belül A2-ről A-ra?
Szóval a kérdésem a következő:
Kevesebb, mint 2 éve szereztem A2-es jogsit. Szeretnék A-sat szerezni. 24 már elmúltam ez nem lehet gond.
A kérdés az lenne, hogy milyen vizsgákat kell tennem, mennyi a kötelező óraszám, hogy lehet a legegyszerűbben letudni?
"Rágugliztam", de több félét is írnak, más óraszámokkal, más vizsgákkal.
Köszi a válaszokat!
A hatályos jogszabály egyfélét ír. Ráadásul, ez, érvényes.
A két éved nem tudom, hogy pontosan mire vonatkozik. A jogszabály idevonatkozó része ez:
11. §
…
(5) Mentesül az elméleti tanfolyam és vizsga alól és gyakorlati vizsgára bocsátható az is, aki
…
b) „A” kategóriás vizsgához – két évnél nem régebben szerzett – „A2” vagy „A1” kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezik és két éven belül „A1” vagy „A2” kategóriára sikeres elméleti vizsgát tett
…
(7) Amennyiben a tanuló a (3) vagy (5) bekezdésben foglaltak alapján mentesült az elméleti tanfolyam és vizsga alól, gyakorlati vizsgáit a vezetési karton hitelesítésétől számított 12 hónapon belül kell sikeresen teljesítenie. A 12 hónapon túl kizárólag a (3) bekezdés alapján mentesülők esetében a teljes gyakorlati képzés, az (5) bekezdés alapján mentesülők a teljes képzés megismétlését követően jelenthető újabb vizsgára.
A 24. életév betöltésének, az elméleti oktatás alóli mentesség tekintetében, nincs jelentősége. Az, az A2 kétéves gyakorlat nélkülieket jogosítja korlátozás nélküli A-kategória megszerzésére:
„II. Jártassági feltételek
1. Teljesítménykorlátozás nélküli „A” kategóriába tartozó gépjármű vezetésére jogosító bejegyzést annak a személynek lehet érvényesíteni,
a) aki legalább két éve rendelkezik „A2” kategóriába tartozó gépjárműre érvényesített bejegyzéssel, vagy annak
b) aki a 24. életévét betöltötte, és külön vizsgát tett a kategóriára jellemző vezetői jártasságáról és magatartásáról.”
[link] 7. melléklet
A kötelező képzés adatait megnézheted az elsőként linkelt GKM rendelet 3. mellékletében. (A táblázatban használt rövidítések, valamint az A-kategóriás képzés 1) – 6) felső indexeinek magyarázata a táblázat alatt található.)
A gyakorlati vizsgák időtartama, ugyanebben a rendeletben, a 8. melléklet 5.2 pontjának táblázatában található. Magyarázat, itt is, a táblázat alatt van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!